Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI GEOMETRIJA

Odredi odnos dve stranice trougla

[inlmath]\triangle ABC\sim\triangle A'B'C'[/inlmath]

Odredi odnos dve stranice trougla

Postod Mirko Topalovic » Četvrtak, 25. Jun 2015, 16:44

U trouglu [inlmath]ABC[/inlmath] je [inlmath]\angle C=60^\circ[/inlmath] i [inlmath]|AC|:|BC|=2:1[/inlmath]. Odnos duzina [inlmath]|AB|:|BC|[/inlmath] tog trougla jednak je:
Resenje [inlmath]\sqrt3:1[/inlmath]
Ja sam ovaj zadatak radio preko kosinusne teoreme,pre togaizrazio da je [inlmath]b=2a[/inlmath] i dobio relaciju da je [inlmath]c=2a[/inlmath] a posto se trazi odnos [inlmath]c/a[/inlmath] to je [inlmath]2a/a[/inlmath] sto znaci da je odnos [inlmath]2:1[/inlmath],medjutim nije.
Negde sam napravio gresku,mozda sam radio nesto sto sam mislio da vazi,sto ustvari ne vazi u matematici,ali ne znam sta?

Zahvalio se: 26 puta
Pohvaljen: 13 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Odredi odnos dve stranice trougla

Postod bobanex » Četvrtak, 25. Jun 2015, 16:59

[inlmath]c^2=3a^2[/inlmath] se dobija primenom kosinusne teoreme.
bobanex  OFFLINE
BANOVAN

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 505 puta

Postod Daniel » Četvrtak, 25. Jun 2015, 17:07

Dovoljno je samo da nacrtaš sliku i videćeš da je taj trougao, zapravo, polovina jednakostraničnog trougla...

I, uopšte, kad god imaš zadatak iz geometrije, prvo i osnovno je da nacrtaš sliku. :!:
(Ovo naglašavam, jer mi se čini da to retko kad radiš.)
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Mirko Topalovic » Četvrtak, 25. Jun 2015, 17:14

@bobanex
Da u pravu si,ja sam zapravo pogresio jer sam zaboravio da ima [inlmath]2[/inlmath] ispred [inlmath]b\cdot c\cdot\cos A[/inlmath],vec sam radio kao da nema te dvojke.
@Daniel
Upravu si zaista to retko radim,ali ovde pretpostavio kako treba da se radi (bio sam siguran za kosinusnu) ali napravio propust u formuli....
Hvala obojici :)

Zahvalio se: 26 puta
Pohvaljen: 13 puta

Povratak na GEOMETRIJA