Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI GEOMETRIJA

Duzine stranica i trougao

[inlmath]\triangle ABC\sim\triangle A'B'C'[/inlmath]

Duzine stranica i trougao

Postod JohnLocke » Subota, 16. April 2016, 13:24

Ne znam da li je bio ovaj zadatak ranije, sve u svemu on glasi:
Neka su duzine trogula [inlmath]4[/inlmath], [inlmath]5[/inlmath] i [inlmath]7[/inlmath]. Troguao je: (pravougli, ostrougli,tupougli, ne postoji, ne moze se odrediti)
Ja sam ovo resavo preko kosinusne teoreme, ali za pocetak neka su [inlmath]a=4,\;b=5,\;c=7[/inlmath]
[dispmath]c^2=a^2+b^2-2ab\cos\gamma[/dispmath]
[dispmath]49=16+25-40\cos\gamma[/dispmath][dispmath]\cos\gamma=-\frac{1}{5}[/dispmath]
I sad kad crtam trigonometrijski krug lako se zakljucuje posto je kosinus u minusu da je taj ugao veci od [inlmath]90[/inlmath] stepeni sto nas vodi do zakljucka da je ovaj trougao nadasve tupougli.
Ako imate neke primedbe na metod resavanja kazite :)

Zahvalio se: 63 puta
Pohvaljen: 12 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Duzine stranica i trougao

Postod desideri » Subota, 16. April 2016, 14:28

Nemam primedbi, postupak je kratak i efektan.
Predložiću i način preko analitike, mada je on znatno komplikovaniji, no šta fali da nastavimo temu.
Postavio bih temena [inlmath]A(0,0)[/inlmath] i [inlmath]B(0,7)[/inlmath].
Sada iz temena [inlmath]A[/inlmath] opišem kružnicu poluprečnika [inlmath]5[/inlmath] a iz temena [inlmath]B[/inlmath] kružnicu poluprečnika [inlmath]4[/inlmath]. Presek ovih krugova se lako nalazi i daje koordinate temena [inlmath]C[/inlmath].
Biće dva rešenja, pri čemu se dobiju dva podudarna trougla. Svejedno je koje uzeti. E sada još treba odrediti da li je ugao kod temena [inlmath]C[/inlmath] oštar, prav ili tup i to malo komplikuje ovaj moj način. Pravougli svakako nije (zašto?) a nije ni oštrougli (zašto?).
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

Postod desideri » Subota, 16. April 2016, 14:29

Da dodam i ovo: evidentno je i to odmah da trougao postoji jer je svaka od stranica manja od zbira druge dve. Ovo bi prvo trebalo proveriti za zadatke ovog tipa.
Korisnikov avatar

• +1

Postod Daniel » Subota, 16. April 2016, 15:20

desideri je napisao:evidentno je i to odmah da trougao postoji jer je svaka od stranica manja od zbira druge dve. Ovo bi prvo trebalo proveriti za zadatke ovog tipa.

Nije velika greška ni ako se ovo ne uradi u samom startu, jer, ako je jedna stranica veća od zbira druge dve, primenom kosinusne teoreme u bilo kom obliku dobićemo da je kosinus bilo kog ugla po apsolutnoj vrednosti veći od jedinice, što znamo da je nemoguće.
Ili, u slučaju da je jedna stranica jednaka zbiru druge dve, tada ćemo za kosinus bilo kog ugla dobiti ili [inlmath]1[/inlmath] ili [inlmath]-1[/inlmath], što znači da je ugao ili [inlmath]0^\circ[/inlmath] ili [inlmath]180^\circ[/inlmath] – a to onda nije trougao. :)

Ovo se lako može dokazati – ako neko želi, nek pokuša.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

• +1

Postod desideri » Subota, 16. April 2016, 16:23

Daniel je u pravu:
Daniel je napisao:Nije velika greška ni ako se ovo ne uradi u samom startu, jer, ako je jedna stranica veća od zbira druge dve, primenom kosinusne teoreme u bilo kom obliku dobićemo da je kosinus bilo kog ugla po apsolutnoj vrednosti veći od jedinice, što znamo da je nemoguće.

Ja sam samo mislio da se ovom proverom (za zbir stranica) može uštedeti vreme jer bismo odmah konstatovali da trougao ne postoji.
Ako je tako.
A provera "košta" sekund ili dva. :)
Korisnikov avatar

Povratak na GEOMETRIJA