Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI GEOMETRIJA

Prostorna dijagonala zarubljene piramide – FTN zbirka stereometrija zad 6

[inlmath]\triangle ABC\sim\triangle A'B'C'[/inlmath]

Prostorna dijagonala zarubljene piramide – FTN zbirka stereometrija zad 6

Postod Odd one out » Subota, 10. Maj 2014, 22:10

Odrediti duzinu prostorne dijagonale [inlmath]D[/inlmath] zarubljene pravilne cetvorostrane piramide ako je [inlmath]B_1=4[/inlmath], [inlmath]B_2=1[/inlmath] i [inlmath]V=7[/inlmath] ,dobi sam da je visina [inlmath]3[/inlmath] ,pokusao sam preko deltoida kojem su osnivce dijagonale baza,tako da je trazena dijagonala dijagonala od tog novog deltoida al se gubim u racunici

Zahvalio se: 35 puta
Pohvaljen: 1 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Prostorna dijagonala zarubljene piramide – FTN zbirka stereometrija zad 6

Postod Daniel » Nedelja, 11. Maj 2014, 08:16

Odd one out je napisao:pokusao sam preko deltoida kojem su osnivce dijagonale baza,tako da je trazena dijagonala dijagonala od tog novog deltoida al se gubim u racunici

Kako misliš, preko deltoida? Deltoid ti je ovo:

deltoid.png
deltoid.png (657 Bajta) Pogledano 5246 puta

Verovatno si mislio na trapez.

Pokazao bih ti jedan, po meni, jednostavniji način.
Evo ti slika ove zarubljene piramide, mislim da će ti ona sve reći. :)

zarubljena piramida.png
zarubljena piramida.png (2.46 KiB) Pogledano 5246 puta

Prostorna dijagonala koju tražiš je hipotenuza pravouglog trougla obeleženog zelenkasto. Jednu katetu znaš, to je visina zarubljene piramide koju si već odredio, drugu katetu nađeš kao dijagonalu manje osnove uvećanu za polovinu razlike dijagonala veće i manje osnove... Ma, zapravo, evo, sve sam ti već i ja rekao... ;)
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Odd one out » Nedelja, 11. Maj 2014, 18:51

Da mislio sam na trapez,ja sam tako i radio samo sto sam pretpostavio da su baza i vrh pravouganoci sa stranicama [inlmath]ab[/inlmath] i [inlmath]cd[/inlmath],a sa tvog crteza vidim da je kvadrat,jel to znaci onda da kada kaze pravilan u tekstu zadatka to mnogougao kome su sve stranice jednake?

Zahvalio se: 35 puta
Pohvaljen: 1 puta

• +1

Postod Daniel » Nedelja, 11. Maj 2014, 21:40

Tako je, pravilna piramida znači piramida čija je osnova pravilan poligon. Znači, osnova pravilne trostrane piramide je jednakostraničan trougao. Osnova pravilne četvorostrane piramide je kvadrat.
Da su osnove pravougaonici, kao što si ti pretpostavio, onda ovo ne bi bila pravilna zarubljena piramida.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Povratak na GEOMETRIJA