Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI GEOMETRIJA

Srednja linija trapeza

[inlmath]\triangle ABC\sim\triangle A'B'C'[/inlmath]

Srednja linija trapeza

Postod Gamma » Nedelja, 07. Septembar 2014, 15:02

Pozdrav ako moze pomoc oko ovoga zadatka.

Srednja linija trapeza djeli trapez na dva djela cije se povrsine odnose [inlmath]7:5[/inlmath].Odnos manje i vece osnovice trapeza je ?

Stvar je u tome sto ne znam kako da povezem osnovice sa ove dvije povrsine. Jer kako god okrenem treba mi visina i tu se zapetljam.Ako moze samo neko idejno rjesenje ?
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Srednja linija trapeza

Postod Daniel » Nedelja, 07. Septembar 2014, 15:41

trapez.png
trapez.png (1.08 KiB) Pogledano 18857 puta

Postaviš jednačinu:
[dispmath]P_1:P_2=7:5\quad\Rightarrow\quad 5P_1=7P_2[/dispmath][dispmath]5\frac{a+\frac{a+b}{2}}{\cancel 2}\cdot\cancel{\frac{h}{2}}=7\frac{\frac{a+b}{2}+b}{\cancel 2}\cdot\cancel{\frac{h}{2}}[/dispmath]
Podeliš sad obe strane ili sa [inlmath]a[/inlmath] ili sa [inlmath]b[/inlmath] i dobićeš jednačinu s jednom nepoznatom, u kojoj je nepoznata [inlmath]\frac{b}{a}[/inlmath] (ako si delio sa [inlmath]a[/inlmath]) ili [inlmath]\frac{a}{b}[/inlmath] (ako si delio sa [inlmath]b[/inlmath]).
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Gamma » Nedelja, 07. Septembar 2014, 16:16

Hvala Daniele. Visina me je i zbunjivala i na kraju se ispostavilo da nije uopste bitna jer se pokrati.Kada se ovo malo sredi dobije se.
[dispmath]10a+5(a+c)=14c+7(a+c)[/dispmath][dispmath]10a+5a+5c=14c+7a+7c[/dispmath][dispmath]15a-7a=14c+7c-5c[/dispmath][dispmath]8a=16c[/dispmath][dispmath]\frac{c}{a}=\frac{1}{2}[/dispmath]
Ja mislim da je dobro. Kao sam sam vec reko visina me je zbunjivala.Tacnije nije mi jasno kako sredisnjica djeli visinu na dva jednaka djela.Ako moze neki dokaz u vezi toga ja sam pokusavao preko podudarnosi trouglova li ne ide jer ne znam ni za jednu stranicu da je podudarna a za uglove znam.
Gamma  OFFLINE

Postod Daniel » Nedelja, 07. Septembar 2014, 16:21

Dokazano ovde. ;)
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Gamma » Nedelja, 07. Septembar 2014, 17:14

Moglo bi se reci da mi je sada jasno :)
Gamma  OFFLINE

Povratak na GEOMETRIJA