Dva zadatka s trouglom i kružnicom

PostPoslato: Sreda, 22. April 2015, 13:49
od jelicka
Za ova dva zadatka nemam ideju a cine se da nisu komplikovani o.O

1.Iz tacke [inlmath]A[/inlmath] kruznice poluprecnika [inlmath]10[/inlmath] konstruisane su [inlmath]Ap[/inlmath] i [inlmath]Aq[/inlmath] tako da je [inlmath]\angle pAq=60^\circ[/inlmath]. Ako su [inlmath]B[/inlmath] i [inlmath]C[/inlmath] presecne tacke polupravih [inlmath]Ap[/inlmath] i [inlmath]Aq[/inlmath] i kruznice [inlmath]k[/inlmath], onda je duzina tetive [inlmath]BC[/inlmath] jednaka?
2.U pravouglom trouglu [inlmath]ABC[/inlmath] krug precnika [inlmath]AC[/inlmath] sece njegovu hipotenuzu [inlmath]AB[/inlmath] u tacki [inlmath]D[/inlmath]. Ako je [inlmath]BC=4\sqrt6[/inlmath] i [inlmath]BD=8[/inlmath], duzina tetive [inlmath]AD[/inlmath] je?

bilo kakva pomoc, koje slicnosti treba da posmatram jer ja sama da ih uocim ne mogu nikako :facepalm:

Re: Dva zadatka s trouglom i kružnicom

PostPoslato: Sreda, 22. April 2015, 15:31
od desideri
jelicka je napisao:Za ova dva zadatka nemam ideju a cine se da nisu komplikovani o.O

1) Zaista ne razumem " o.O".
2) Opet si dva zadatka stavila u istu temu.
3) Fazoni tipa "Nemam ideju, bilo kakva pomoć" mada su donekle u skladu sa pravilnikom, ne mogu da prolaze večito.

PostPoslato: Sreda, 22. April 2015, 16:11
od Ilija
Mislim da bi bilo korektno da bar pokusas da nacrtas sliku. Veruj mi da se onda mnogo lakse uocava resenje zadatka :).

PostPoslato: Sreda, 22. April 2015, 17:26
od Sinisa
ukoliko sam dobro shvatio prvi zadatak on se moze rijesiti na sledeci nacin:
[dispmath]\frac{\frac{BC}{2}}{10}=\sin60^\circ[/dispmath]
iskoristi se pravilo za periferijski i centralni ugao, a kasnije se posmatra jednakokraki trougao gdje je osnovica [inlmath]BC[/inlmath] a kraci su poluprecnici kruznice

PostPoslato: Sreda, 22. April 2015, 18:11
od jelicka
pa ima jos njih koji su stavljali po nekoliko zadataka u jednu temu :)
jedva se mucim s latexom, jos crtanje slike ovde tesko, crtam ja u svesci :)
ali hvala u svakom slucaju :D
definitivno moram da odem kod nekog profesora za ovu oblast :D

PostPoslato: Sreda, 22. April 2015, 18:29
od Gamma
Pa i ja crtam nekada u svesci pa samo uslikam ili skejniram na PC konvertujem sliku u PNG format i postavim. Mada nekada je i lakše na kompu raditi sliku nego ručno.

PostPoslato: Sreda, 22. April 2015, 20:35
od jelicka
posle uvidjanja da sam sve vreme lose crtala sliku evo uspela sam da resim, a znala sam da nije komplikovano :D

[inlmath]\angle BCA=60^\circ[/inlmath] i to je periferijski ugao nad tetivom [inlmath]BC[/inlmath] pa je ugao [inlmath]\angle BOC=120^\circ[/inlmath] takodje [inlmath]BO=CO=10[/inlmath] i to je jednakokraki trougao pa normala [inlmath]OD[/inlmath] deli tetivu [inlmath]BC[/inlmath] na dva jednaka dela. Odatle je [inlmath]BO=5[/inlmath] zbog osobina pravouglog trougla sa ostrim uglovima od [inlmath]30^\circ[/inlmath] i [inlmath]60^\circ[/inlmath], i pitagorinom teoromom dobijamo da je [inlmath]BC=10\sqrt3[/inlmath].

Nastavljam da se mucim s drugim :icon_lol: :icon_lol:

PostPoslato: Sreda, 22. April 2015, 20:46
od Sinisa
U prethodnom postu sam ti to isto napisao...

PostPoslato: Sreda, 22. April 2015, 21:08
od jelicka
Hvala ti na tome :) @Sinisa

PostPoslato: Četvrtak, 23. April 2015, 01:24
od jelicka
evo i drugi sam uspela da resim :)

samo je trebalo da znam da je ugao nad precnikom uvek [inlmath]90^\circ[/inlmath] sto sam posle trocasovnog istrazivanja uspela da nadjem tj. tata mi je na kraju odmah rekao cim je video zadatak :D :D , sta cu kad ovo nista ne znam, nismo svi dobri matematicari :D

i da uocim da su trouglovi [inlmath]ACD[/inlmath] i [inlmath]CDB[/inlmath] slicni jer imaju iste uglove :)
preko pitagorine teoreme dobijemo da je [inlmath]CD=4\sqrt2[/inlmath] i imamo proporciju [inlmath]AD:4\sqrt2=4\sqrt2:8;\;AD=4[/inlmath] :)

PostPoslato: Četvrtak, 23. April 2015, 01:36
od Daniel
@jelicka, sve eventualne primedbe na rad foruma dobrodošla si da izneseš u za to predviđenoj rubrici i svakako ćeš dobiti argumentovane odgovore. Ovo nije tema za to, ovo je tema o zadacima iz planimetrije.

Ja ovaj prvi „zadatak“ ne bih čak ni nazvao zadatkom... To je čista ilustracija sinusne teoreme.
[dispmath]\frac{a}{\sin\alpha}=2R[/dispmath]
[inlmath]\alpha[/inlmath] je poznato, [inlmath]R[/inlmath] je poznato, [inlmath]a[/inlmath] se traži...
Naravno, sve to je vrlo teško, ako ne i nemoguće, bez skice... Al' sa skicom se odmah rešava...

Drugi zadatak si tačno rešila. :correct:

PostPoslato: Četvrtak, 23. April 2015, 21:42
od jelicka
znam ja da su ovi zadaci jako prosti ali meni treba mnogoo vremena da uočim te neke stvari i izvinjavam se ali pokusajte da me razumete :)

PostPoslato: Četvrtak, 23. April 2015, 23:25
od desideri
Ne verujem da ti treba "mnogoo vremena" da uočiš neke stvari, kao što ti reče. Jednostavno (po mom mišljenju), ti se "maloo" trudiš, a posebno u vezi s Latexom.
To nije ispisivanje formula, Latex je mnogo više od toga, nema naučnog rada u poslednje vreme (recimo na SCI listi) koji nije pisan u Latexu, ili uz Latex. I ja sam krenuo da ga učim na ovom forumu (najviše od kolege moderatora @ubavic), i priučen sam, ali se snalazim.

PostPoslato: Četvrtak, 23. April 2015, 23:43
od jelicka
Kako se malo trudim kad sam juce celo vece radila ovaj drugi zadatak za koji je samo trebalo da znam nesto najosnovnije (ugao nad precnikom)... Ne mozete da mi sudite jer me ne znate i nemate pojma koliko se trudim :) a kao sto rece @daniel ovo nije mesto da raspravljamo o tome :)
i ne znam zasto vam toliko bode oci moj 'nacin' pisanja :D

PostPoslato: Petak, 24. April 2015, 16:09
od desideri
jelicka je napisao:Ne mozete da mi sudite jer me ne znate i nemate pojma koliko se trudim :)

Ne sudim nikome, daleko bilo, ko sam ja da bilo kome sudim.
jelicka je napisao:Kako se malo trudim kad sam juce celo vece radila ovaj drugi zadatak za koji je samo trebalo da znam nesto najosnovnije (ugao nad precnikom)

E vidiš, idući put ne da ti neće trebati celo veče, nego ni 5 minuta, ako ne i manje.
jelicka je napisao:i ne znam zasto vam toliko bode oci moj 'nacin' pisanja

Pa zato što je Latex osnovni način komuniciranja i na ovom forumu i bilo gde u svetu ako su matematičke formule i njihovo ispisivanje u pitanju. A lako je, uglavnom "copy- paste" na osnovu Latex uputstva.
jelicka je napisao:kao sto rece @daniel ovo nije mesto da raspravljamo o tome

Prvo, nije @daniel nego @Daniel a drugo, pa ti si sama nastavila raspravu na ovom mestu.
I veruj mi da je sve što napisah 100% dobronamerno :D

PostPoslato: Nedelja, 11. Jun 2023, 13:06
od Igor11
Ovaj drugi zadatak se najbrze moze uraditi primjenom potencije tacke na krug koji bi u ovom primjeru glasila [inlmath]BC^2=BD\cdot BA[/inlmath] i odma nakon toga mozemo izraziti [inlmath]AD=BA-BD[/inlmath]