Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI GEOMETRIJA

Površina Zemlje koja se vidi iz satelita

[inlmath]\triangle ABC\sim\triangle A'B'C'[/inlmath]

Površina Zemlje koja se vidi iz satelita

Postod Rega » Četvrtak, 19. Novembar 2015, 23:05

Molim vas imajte razumijevanja, ne trazim vam da mi uradite zadatak vec da mi kazete gdje grijesim..
Ovako zadatak glasi:
Koliko kvadratnih kilometara povrsine Zemlje vidi kosmonaut iz vjestackog satelita koji se krece na visini od [inlmath]420\text{ km}[/inlmath] iznad Zemljine povrsine? (Uzeti poluprecnik Zemlje [inlmath]r=6300\text{ km}[/inlmath])
Znaci uzima se da je Zemlja loptastog oblika pa se pri posmatranju dobija kalota...
Na vise nacina sam pokusavao uraditi zadatak al' ne ide..
Prvo sam povlacio tangente na loptu pa se dobiju 2 pravougla trougla.. Onda postavljao razmjere, ali nece!
Problem nastaje kada trebam da izracunam visinu (koja mi je potrebna za kalotu) jer ispadne u minusu.
U pravouglom trouglu ispada mi da je hipotenuza manja od katete (poluprecnika zemlje).
Takodje u razmjeri dobijam [inlmath]h[/inlmath] u minusu.
Molim vas objasnite mi gdje grijesim?
Hvala unaprijed.
Poslednji put menjao Daniel dana Petak, 20. Novembar 2015, 03:27, izmenjena samo jedanput
Razlog: Izmena prvobitnog naziva teme („Zadatak [HITNO]“) u adekvatniji; dodavanje Latexa.
Slika
Korisnikov avatar
Rega  OFFLINE

Zahvalio se: 8 puta
Pohvaljen: 31 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Površina Zemlje koja se vidi iz satelita

Postod desideri » Petak, 20. Novembar 2015, 00:20

U naslovu teme si prekršio pravilnik foruma i to tačku 9.
Da i ne pominjem velika slova, tj. vikanje.
Zato temu zaključavam dok drugačije ne odluči moderatorski tim.
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

Postod Daniel » Petak, 20. Novembar 2015, 02:42

Složili smo se da ti temu otključamo, budući da si nov, i da si pitanje postavio na kulturan način, i pored toga što nisi ispoštovao sva forumska pravila.
Ovo „Hitno“ u naslovu si zaista mogao i da izbegneš, al' dobro...
Biće odgovor uskoro. Molim te da, radi budućih postova, pročitaš Pravilnik foruma.
I, da, dobro došao na forum. :)
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

• +1

Postod Daniel » Petak, 20. Novembar 2015, 03:22

Pošto je formula za površinu kalote [inlmath]P=2\pi rh_k[/inlmath], gde je [inlmath]r[/inlmath] poluprečnik sfere (u ovom slučaju poluprečnik Zemlje, koji je poznat), a [inlmath]h_k[/inlmath] visina kalote, tebi je potrebno samo da nađeš [inlmath]h_k[/inlmath] kako bi odredio traženu površinu kalote.

Visinu na kojoj se nalazi satelit iznad Zemljine površine označićemo sa [inlmath]h_s[/inlmath]:

satelit.png
satelit.png (2.38 KiB) Pogledano 799 puta

Na osnovu sličnosti trouglova [inlmath]\triangle OPM[/inlmath] i [inlmath]\triangle ONP[/inlmath]:
[dispmath]OP:OM=ON:OP[/dispmath]
pri čemu je (jasno se vidi sa slike):
[inlmath]OP=r\\
OM=r+h_s\\
ON=r-h_k[/inlmath]
Uvrsti sve to u gornju proporciju:
[dispmath]r:\left(r+h_s\right)=\left(r-h_k\right):r[/dispmath]
Sad treba rešiti ovu proporciju po [inlmath]h_k[/inlmath]. Kažeš da tu dobiješ negativno [inlmath]h_k[/inlmath]. Ne znam na koji si način radio, ali dobije se pozitivno [inlmath]h_k[/inlmath]:
[dispmath]r\cdot r=\left(r+h_s\right)\left(r-h_k\right)\quad\Rightarrow\quad r-h_k=\frac{r^2}{r+h_s}\quad\Rightarrow\quad h_k=r-\frac{r^2}{r+h_s}\quad\Rightarrow\quad h_k=\frac{\cancel{r^2}+rh_s-\cancel{r^2}}{r+h_s}[/dispmath][dispmath]\Rightarrow\quad h_k=\frac{rh_s}{r+h_s}[/dispmath]
Na kraju taj izraz za [inlmath]h_k[/inlmath] uvrsti u formulu za površinu kalote, i dobićeš
[dispmath]P=\frac{2\pi r^2h_s}{r+h_s}[/dispmath]
Uvrštavanjem zadatih brojnih vrednosti za [inlmath]r[/inlmath] i za [inlmath]h_s[/inlmath] dobićeš da je površina kalote [inlmath]P\approx15.586.227\text{ km}^2[/inlmath].
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Rega » Petak, 20. Novembar 2015, 14:41

Hvala puno. :D
P.S. Pridrzavacu se pravila u narednim postovima.
Slika
Korisnikov avatar
Rega  OFFLINE

Zahvalio se: 8 puta
Pohvaljen: 31 puta

Povratak na GEOMETRIJA