Ipak je moja greška, smetno sam s uma da na skici preseka treba da se vidi dijagonala osnove kocke, a ne ivica (jer kocka dodiruje omotač kupe temenima, a ne ivicama). Sorry zbog zabune.

Evo korigovane skice:

- kupa i kocka.png (2.32 KiB) Pogledano 5171 puta
Dalje je sve ista priča kako i u mom prethodnom postupku. Uočiš sličnost pravouglog trougla pri vrhu piramide kojem su katete [inlmath]H-a[/inlmath] i [inlmath]\frac{a\sqrt 2}{2}[/inlmath], s pravouglim trouglom kojem su katete [inlmath]H[/inlmath] i [inlmath]r[/inlmath].
U tvom rešenju su radili malko drugačije – preko sličnosti jednakokrakog trougla pri vrhu piramide kojem je osnova [inlmath]a\sqrt 2[/inlmath] a visina [inlmath]H-a[/inlmath], s jednakokrakim trouglom kojem je osnova [inlmath]2r[/inlmath] a visina [inlmath]H[/inlmath]. Ali, dođe na isto.
A ovo nisam razumeo:
Miladin Jovic je napisao:Ovo je mozda glupo pitanje, ali postavicu ga, jer ko pita ne skita.

Kada kazemo da osnova (u ovom slucaju kocke)pripada osnovi kupe, da li to znaci da temena [inlmath]A,B,C,D[/inlmath] mozemo postaviti i na kruznicu?
Pitanje nije glupo, samo je (bar meni) nerazumljivo.

Na koju kružnicu? Ako misliš na krug koji predstavlja osnovu kupe, u ovom slučaju se četiri temena kocke nalaze unutar tog kruga.
Miladin Jovic je napisao:(Da li osnova kupe podrazumeva samo oblast unutar kruznice ili sve? )
Opet, koje kružnice? Osnova kupe je krug, a to znači – kružnica plus površina unutar nje.