Cetvorotemena piramida presecena ravni
Cetvorotemena piramida presecena je nekom ravni [inlmath]\pi[/inlmath] na dva dela [inlmath]\beta[/inlmath] i [inlmath]\delta[/inlmath]. Ako [inlmath]\pi[/inlmath] sece tri ivice od te piramide koje polaze iz istog temena u srazmeri [inlmath]1:2[/inlmath], [inlmath]1:2[/inlmath] i [inlmath]2:1[/inlmath] onda je odnos zapremina [inlmath]\beta[/inlmath] i [inlmath]\delta[/inlmath] jednak?
Te tri ivice su ocigledno bocne ivice koje polaze iz vrha trostrane piramide. Iz ove razmere se vidi (bar ja mislim) da su dve bocne ivice jednake. Pomenuta ravan deli piramidu na zarubljenu piramidu i na trostranu piramidu cija je osnova u stvari ravan [inlmath]\pi[/inlmath]. To su neka moja zapazanja, ali ne znam da li su tacna. Kao bi se dalje radilo?
Te tri ivice su ocigledno bocne ivice koje polaze iz vrha trostrane piramide. Iz ove razmere se vidi (bar ja mislim) da su dve bocne ivice jednake. Pomenuta ravan deli piramidu na zarubljenu piramidu i na trostranu piramidu cija je osnova u stvari ravan [inlmath]\pi[/inlmath]. To su neka moja zapazanja, ali ne znam da li su tacna. Kao bi se dalje radilo?