Kako skicirati loptu u metričkom prostoru?
Dat je metrički prostor: [inlmath]d\colon\mathbb{R}^2\times\mathbb{R}^2\to\mathbb{R}[/inlmath]
[dispmath]\text{Data je metrika: }d((x_1,y_1),(x_2,y_2))=\left\{\begin{matrix}
|x_1-x_2|+|y_1-y_2|; & \exists k\in\mathbb{R}\text{ tako da je }(x_1,y_1)=k(x_2,y_2)\\
|x_1|+|x_2|+|y_1|+|y_2|; & \text{ inače }\\
\end{matrix}\right.[/dispmath]
Potrebno je skicirati otvorene lopte:
1. [inlmath]\mathbb{B}[(0,0),1][/inlmath]
2. [inlmath]\mathbb{B}[(1,2),2][/inlmath]
3. [inlmath]\mathbb{B}[(1,2),4][/inlmath]
Znam za tri različite metrike: Euclidska(krug), Menhetn/Taxicab(dijamant/kvadrat rotiran za 45 stepeni) i Čebiševa(kvadrat).
Kako se ovo radi? Ono što me buni je kako postaviti nejednačinu koju treba skicirati (Šta se tačno menja umesto [inlmath]x[/inlmath] i [inlmath]y[/inlmath] (i gde?), centar[inlmath](x,y)[/inlmath]? prečnik?) i kako posle odrediti koja od ove tri metrike treba da se skicira? Najteže mi je da razumem datu metriku i kako se rade stvari vezane za nju. Hvala na odgovoru!
[dispmath]\text{Data je metrika: }d((x_1,y_1),(x_2,y_2))=\left\{\begin{matrix}
|x_1-x_2|+|y_1-y_2|; & \exists k\in\mathbb{R}\text{ tako da je }(x_1,y_1)=k(x_2,y_2)\\
|x_1|+|x_2|+|y_1|+|y_2|; & \text{ inače }\\
\end{matrix}\right.[/dispmath]
Potrebno je skicirati otvorene lopte:
1. [inlmath]\mathbb{B}[(0,0),1][/inlmath]
2. [inlmath]\mathbb{B}[(1,2),2][/inlmath]
3. [inlmath]\mathbb{B}[(1,2),4][/inlmath]
Znam za tri različite metrike: Euclidska(krug), Menhetn/Taxicab(dijamant/kvadrat rotiran za 45 stepeni) i Čebiševa(kvadrat).
Kako se ovo radi? Ono što me buni je kako postaviti nejednačinu koju treba skicirati (Šta se tačno menja umesto [inlmath]x[/inlmath] i [inlmath]y[/inlmath] (i gde?), centar[inlmath](x,y)[/inlmath]? prečnik?) i kako posle odrediti koja od ove tri metrike treba da se skicira? Najteže mi je da razumem datu metriku i kako se rade stvari vezane za nju. Hvala na odgovoru!