Drugi komplement – vrednost i predstava
Celi brojevi [inlmath]A[/inlmath], [inlmath]B[/inlmath] i [inlmath]C[/inlmath] prikazani su u drugom komplementu na sirini od [inlmath]8[/inlmath] bita. Neka je vrednost broja [inlmath]A=105_{10}[/inlmath], a binarna predstava broj [inlmath]B[/inlmath] u memoriji se moze zapisati kao [inlmath]75_{16}[/inlmath]. Ako je potrebno izracunati izraz [inlmath]A:=A-B-C[/inlmath] koje je uslov neophodan i dovoljan da bi se obezbedilo da ne dodje do prekoracenja?
[inlmath]C\ge -116_{10}[/inlmath] je tacno resenje.
Mene buni to sto je naglaseno neophodan i DOVOLJAN uslov. Ja sam prebacivanjem svega u decimalni sistem dobio [inlmath]A+B=-12[/inlmath], a [inlmath]-12+C[/inlmath] mora da bude izmedju [inlmath]-128[/inlmath] i [inlmath]127[/inlmath]. Tj. [inlmath]C[/inlmath] je izmedju [inlmath]-116[/inlmath] i [inlmath]139[/inlmath]. Sta je sa ovim drugim uslovom?
Inace pozdrav forumasi, nije me dugo bilo
[inlmath]C\ge -116_{10}[/inlmath] je tacno resenje.
Mene buni to sto je naglaseno neophodan i DOVOLJAN uslov. Ja sam prebacivanjem svega u decimalni sistem dobio [inlmath]A+B=-12[/inlmath], a [inlmath]-12+C[/inlmath] mora da bude izmedju [inlmath]-128[/inlmath] i [inlmath]127[/inlmath]. Tj. [inlmath]C[/inlmath] je izmedju [inlmath]-116[/inlmath] i [inlmath]139[/inlmath]. Sta je sa ovim drugim uslovom?
Inace pozdrav forumasi, nije me dugo bilo