Statistika – aritmetička sredina, medijan, mod, raspon...
[inlmath]1.[/inlmath] Za podatke date u tablici
[inlmath]a)[/inlmath] Odredite aritmetičku sredinu, medijan, mod, raspon, interkvartil, standardnu devijaciju i varijancu uzorka
[inlmath]b)[/inlmath] Nacrtajte histogram i poligon relativnih frekvencija
Do sada smo rješavali zadatke u kojima nismo imali razrede, već samo brojeve, pa mi je ovo malo novo
Opširnije o pojmovima koje sam naveo pod [inlmath]a)[/inlmath] i [inlmath]b)[/inlmath] može se naći ovdje.
| [inlmath]X_i[/inlmath] | [inlmath]\left<\,0,2\,\right][/inlmath] | [inlmath]\left<\,2,4\,\right][/inlmath] | [inlmath]\left<\,4,6\,\right][/inlmath] | [inlmath]\left<\,6,8\,\right][/inlmath] | [inlmath]\left<\,8,12\,\right][/inlmath] | [inlmath]\left<\,12,16\,\right][/inlmath] | [inlmath]\left<\,16,20\,\right][/inlmath] |
| [inlmath]f_i[/inlmath] | [inlmath]26[/inlmath] | [inlmath]27[/inlmath] | [inlmath]20[/inlmath] | [inlmath]10[/inlmath] | [inlmath]9[/inlmath] | [inlmath]5[/inlmath] | [inlmath]3[/inlmath] |
[inlmath]a)[/inlmath] Odredite aritmetičku sredinu, medijan, mod, raspon, interkvartil, standardnu devijaciju i varijancu uzorka
[inlmath]b)[/inlmath] Nacrtajte histogram i poligon relativnih frekvencija
Do sada smo rješavali zadatke u kojima nismo imali razrede, već samo brojeve, pa mi je ovo malo novo
Opširnije o pojmovima koje sam naveo pod [inlmath]a)[/inlmath] i [inlmath]b)[/inlmath] može se naći ovdje.