Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI VEKTORI

Vektor dve duži

[inlmath]\vec a\cdot\vec b=\left|\vec a\right|\cdot\left|\vec b\right|\cdot\cos\angle\left(\vec a,\vec b\right)[/inlmath]

Vektor dve duži

Postod 787B » Ponedeljak, 23. Jun 2014, 16:36

Dobar dan!

Potrebna mi je mala pomoć oko jednog zadatka. Znam da je banalan i sećam se da sam ga video pre ali nikako da ga rešim.

Zadatak glasi:
Neka je [inlmath]P[/inlmath] poloviste duži [inlmath]AB[/inlmath], a [inlmath]Q[/inlmath] polovište duži [inlmath]CD[/inlmath]. Odrediti vektor [inlmath]\vec{PQ}[/inlmath].

Unapred zahvalan!
Korisnikov avatar
787B  OFFLINE

Zahvalio se: 3 puta
Pohvaljen: 1 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Vektor dve duži

Postod Daniel » Ponedeljak, 23. Jun 2014, 16:42

Dobar dan! :)

A preko kojih vektora izraziti taj vektor [inlmath]\vec{PQ}[/inlmath]? :) To jest, šta je u zadatku poznato?

Kako god da zadatak glasi, prvo što je potrebno to je da nacrtaš sliku i sa nje se obično vrlo lako vidi šta i kako dalje...
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod 787B » Ponedeljak, 23. Jun 2014, 16:52

Daniel je napisao:A preko kojih vektora izraziti taj vektor [inlmath]\vec{PQ}[/inlmath]? :) To jest, šta je u zadatku poznato?

Zadatak je tako postavljen nema ni reči više niti manje. :indiffer:

Daniel je napisao:Kako god da zadatak glasi, prvo što je potrebno to je da nacrtaš sliku i sa nje se obično vrlo lako vidi šta i kako dalje...

Ovde je problem sto ove dve duži mogu nacrtati u bilo kojem odnosu, jer nije definisano. To je ono sto me sprečava da ga uradim. Ako fiksiram jednu duž a drugu pomeram, isto je kao pomeranje "kazaljke" na satu. :think1:
Korisnikov avatar
787B  OFFLINE

Postod 787B » Ponedeljak, 23. Jun 2014, 18:06

Moguće :think1: , proveriću u iducih nekoliko dana pa se javim da zaključimo post. :)
Korisnikov avatar
787B  OFFLINE

• +1

Postod Milovan » Ponedeljak, 23. Jun 2014, 20:53

Ipak sam previše stvari pretpostavio u prethodnom postu- ovako postavljen zadatak se ipak ne može rešiti. Formulacija ne valja.
Korisnikov avatar
Milovan  OFFLINE

Zahvalio se: 356 puta
Pohvaljen: 704 puta

Postod 787B » Utorak, 24. Jun 2014, 23:55

Ovako, danas sam se konsultovao i ovaj vektor se trazi pomocu proizvoljne tacke.

Prema tome, dobije se da je [inlmath]\vec{PQ}=\vec{PO}+\vec{OQ}[/inlmath].

S tim da cemo radi slijedecih koraka pisati [inlmath]\vec{PQ}=\vec{OQ}-\vec{OP}[/inlmath]

Znamo da je [inlmath]\vec{OP}=\vec{OA}+\vec{AP}[/inlmath] i [inlmath]\vec{OQ}=\vec{OC}+\vec{CQ}[/inlmath]. Uvrstimo...
[dispmath]\vec{CD}=\vec{CO}+\vec{OD}\\
\vec{AB}=\vec{AO}+\vec{OB}[/dispmath]
Na kraju sredjivanjem se dobije rezultat:
[dispmath]\vec{PQ}=-\frac{1}{2}\vec{OA}-\vec{OB}+\frac{1}{2}\vec{OC}+\vec{OD}[/dispmath]
Izvinjavam se zbog ne bas perfektne slike jer novi je Corel a ne sijecam se bas dobro potupaka. :oops:

Vektor5.png
Crtez
Vektor5.png (5.46 KiB) Pogledano 1520 puta
Poslednji put menjao Daniel dana Sreda, 25. Jun 2014, 09:14, izmenjena samo jedanput
Razlog: Smanjivanje i kompresija slike
Korisnikov avatar
787B  OFFLINE

• +1

Postod Daniel » Sreda, 25. Jun 2014, 10:03

U redu je, sredio sam sliku...

Hvala za postupak, znači, uzima se da su poznati vektori [inlmath]\vec{OA}[/inlmath], [inlmath]\vec{OB}[/inlmath], [inlmath]\vec{OC}[/inlmath] i [inlmath]\vec{OD}[/inlmath], mada je onda trebalo u tekstu zadatka tako i da bude rečeno, jer iz ovakvog teksta zadatka se tako nešto ne bi moglo ni naslutiti.

Samo jedna ispravka – rešenje bi tada trebalo da glasi
[dispmath]\vec{PQ}=-\frac{1}{2}\vec{OA}-{\color{red}\frac{1}{2}}\vec{OB}+\frac{1}{2}\vec{OC}+{\color{red}\frac{1}{2}}\vec{OD}[/dispmath]
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod 787B » Sreda, 25. Jun 2014, 11:47

Daniel je napisao:Samo jedna ispravka – rešenje bi tada trebalo da glasi
[dispmath]\vec{PQ}=-\frac{1}{2}\vec{OA}-{\color{red}\frac{1}{2}}\vec{OB}+\frac{1}{2}\vec{OC}+{\color{red}\frac{1}{2}}\vec{OD}[/dispmath]

Da, moja greska. :mrgreen:
Korisnikov avatar
787B  OFFLINE

Povratak na VEKTORI