Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI VEKTORI

Određivanje površine i visine trokuta

[inlmath]\vec a\cdot\vec b=\left|\vec a\right|\cdot\left|\vec b\right|\cdot\cos\angle\left(\vec a,\vec b\right)[/inlmath]

Određivanje površine i visine trokuta

Postod eseper » Ponedeljak, 01. April 2013, 22:38

Pozdrav, nisam zaboravio forum :D Vraćam se matematici malo većim intenzitetom nakon duuge pauze :)

Evo zadatka:

Odredite površinu [inlmath]P[/inlmath] i visinu [inlmath]V_B[/inlmath] spuštenu iz vrha [inlmath]B[/inlmath] u trokutu [inlmath]ABC[/inlmath] s vrhovima [inlmath]A(1,-2,8),\:B(0,0,4),\:C(6,2,0)[/inlmath].

Ovako sam radio:

Dobio vektor [inlmath]\vec{AB}=\vec a=-\vec i+2\vec j-4\vec k[/inlmath] ; vektor [inlmath]\vec{AC}=\vec b=5\vec i+4\vec j-8\vec k[/inlmath]

Površinu sam lako dobio po formuli [inlmath]P=\frac{1}{2}\left|\vec a\times\vec b\right|[/inlmath] (rezultat [inlmath]7\sqrt{5}[/inlmath]).

Ako se ne varam, formula za visinu trebala bi biti [inlmath]V_B=\frac{2P}{\left|\vec{AC}\right|}[/inlmath]

Kako dobiti [inlmath]\left|\vec{AC}\right|[/inlmath] ? Postoji ona mogućnost da se to pod korjenom izmnoži ([inlmath]\vec{AC}^2[/inlmath]) ali što mi vrijedi kad ne znam koliki su [inlmath]\vec i[/inlmath], [inlmath]\vec j[/inlmath] i [inlmath]\vec k[/inlmath]. ;)
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

Zahvalio se: 342 puta
Pohvaljen: 51 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Određivanje površine i visine trokuta

Postod Daniel » Utorak, 02. April 2013, 01:01

eseper je napisao:Pozdrav, nisam zaboravio forum :D Vraćam se matematici malo većim intenzitetom nakon duuge pauze :)

Drago mi je čuti da ćemo se opet družiti. :) Veliki pozdrav za tebe! :D

eseper je napisao:Evo zadatka:

Odredite površinu [inlmath]P[/inlmath] i visinu [inlmath]V_B[/inlmath] spuštenu iz vrha [inlmath]B[/inlmath] u trokutu [inlmath]ABC[/inlmath] s vrhovima [inlmath]A(1,-2,8),\:B(0,0,4),\:C(6,2,0)[/inlmath].

Ovako sam radio:

Dobio vektor [inlmath]\vec{AB}=\vec a=-\vec i+2\vec j-4\vec k[/inlmath] ; vektor [inlmath]\vec{AC}=\vec b=5\vec i+4\vec j-8\vec k[/inlmath]

Površinu sam lako dobio po formuli [inlmath]P=\frac{1}{2}\left|\vec a\times\vec b\right|[/inlmath] (rezultat [inlmath]7\sqrt{5}[/inlmath]).

:correct: All correct.

eseper je napisao:Ako se ne varam, formula za visinu trebala bi biti [inlmath]V_B=\frac{2P}{\left|\vec{AC}\right|}[/inlmath]

Jeste, jer je površina trougla jednaka polovini proizvoda stranice i visine na tu stranicu, tj. u ovom slučaju:
[dispmath]P=\frac{1}{2}\left|\vec{AC}\right|\cdot V_B\quad\Rightarrow\quad V_B=\frac{2P}{\left|\vec{AC}\right|}[/dispmath]

eseper je napisao:Kako dobiti [inlmath]\left|\vec{AC}\right|[/inlmath] ? Postoji ona mogućnost da se to pod korjenom izmnoži ([inlmath]\vec{AC}^2[/inlmath]) ali što mi vrijedi kad ne znam koliki su [inlmath]\vec i[/inlmath], [inlmath]\vec j[/inlmath] i [inlmath]\vec k[/inlmath]. ;)

Znaš koliki su [inlmath]\vec i[/inlmath], [inlmath]\vec j[/inlmath] i [inlmath]\vec k[/inlmath], to su jedinični vektori koji imaju isti pravac i smer kao i [inlmath]x[/inlmath]-, [inlmath]y[/inlmath]- i [inlmath]z[/inlmath]-osa, respektivno. Ali, oni ti nisu potrebni. Intenzitet nekog vektora računaš kao koren zbira kvadrata njegovih komponenti:
[dispmath]\left|\vec p\right|=\sqrt{p_x^2+p_y^2+p_z^2}[/dispmath]
A ti komponente vektora [inlmath]\vec{AC}[/inlmath] znaš: [inlmath]\left<5,4,-8\right>[/inlmath]
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Re: Određivanje površine i visine trokuta

Postod eseper » Utorak, 02. April 2013, 09:32

To je to, hvala :)
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

Zahvalio se: 342 puta
Pohvaljen: 51 puta