Skalarni proizvod vektora

PostPoslato: Nedelja, 07. Jun 2020, 22:24
od qualizz
Odrediti skalarni proizvod vektora [inlmath]\vec a[/inlmath] i [inlmath]2\vec a-\vec b[/inlmath] ako je [inlmath]\left|\vec a\right|=2[/inlmath], [inlmath]\left|\vec b\right|=3[/inlmath], [inlmath]\angle\left(\vec{a},\vec{b}\right)=60^\circ[/inlmath].
Rješenje zadatka je [inlmath]-5[/inlmath], ali ja nemam ideju ni kako da ga započnem. Kako se dolazi do rješenja?

Re: Skalarni proizvod vektora

PostPoslato: Nedelja, 07. Jun 2020, 22:48
od Daniel
Pogledaj ovu temu – deo „Skalarni proizvod“, tu imaš sve što ti je potrebno da započneš (a, bogami, i završiš) zadatak.
Ako nešto treba dodatno pomoći, navedi konkretno šta.
Inače, rešenje nije [inlmath]-5[/inlmath], nego [inlmath]5[/inlmath].

PostPoslato: Ponedeljak, 08. Jun 2020, 19:18
od qualizz
Moja greška što se tiče rješenja. Pogledao sam, ali mi nije jasno kako da odredim [inlmath]\vec a[/inlmath] a kako [inlmath]\vec b[/inlmath].

PostPoslato: Ponedeljak, 08. Jun 2020, 20:47
od miletrans
Zašto bi određivao bilo koji od ta dva vektora? U postu koji ti je linkovao Daniel imaš šta ti je sve potrebno za određivanje skalarnog proizvoda vektora. Jedina veličina koja ti je potrebna a koja nije direktno zadata je intenzitet vektora [inlmath]2\vec a-\vec b[/inlmath]. U linkovanom postu imaš i opis metode paralelograma uz pomoć koje možeš da odrediš intenzitet traženog vektora.

PostPoslato: Ponedeljak, 08. Jun 2020, 22:16
od qualizz
Ne razumijem na koji način bih došao do toga pomoću paralelograma, ali sam uspio rješiti na drugi način. Pomnožio sam [inlmath]\vec a[/inlmath] i [inlmath]2\vec a-\vec b[/inlmath] te dobio [inlmath]2\vec a^2-\vec a\cdot\vec b[/inlmath], a [inlmath]\vec a\cdot\vec b[/inlmath] sam dobio preko osnovne formule skalarnog proizvoda.

PostPoslato: Ponedeljak, 08. Jun 2020, 23:44
od miletrans
OK, može i tako. Iskoristio si osobinu distributivnosti skalarnog proizvoda vektora.

Ako primenimo sabiranje vektora metodom paralelograma, imali bismo poznate dve stranice trougla, "lep" ugao između njih i zadatak da odredimo treću stranicu. Najlakše je to uraditi preko kosinusne teoreme.