Vektorski prostor

Poslato:
Utorak, 08. Februar 2022, 15:09
od Acim
Neka je [inlmath]V[/inlmath] vektorski prostor koji je generisan skupom vektora [inlmath]\left\{a,\:b,\:c,\:d,\:e\right\}[/inlmath], čije sve zavisnosti su date sledećim jednakostima i njihovim linearnim kombinacijama:
[dispmath]a+b-15c+10d-e=0\\
2a+b+18c-12d+e=0\\
a+33c-22d+2e=0[/dispmath] a) Odrediti dimenziju vektorskog prostora [inlmath]V[/inlmath]
b) Naći sve podskupove skupa [inlmath]\left\{a,\:b,\:c,\:d,\:e\right\}[/inlmath] koji su baze prostora [inlmath]V[/inlmath]
Kod ovog zadatka, nije mi najjasnije kako se pre svega određuje dimenzija vektorskog prostora (pretpostavljam da zavisi od broja promenljivih u nekom vidu) a posebno ne razumem kako se nalaze podskupovi istog.
Jedino što sam znao da započnem jeste da malo sredim sistem - Sabrao sam prvu sa drugom i pomnožio prvu sa [inlmath]-1[/inlmath] i dodao trećoj:
3a+2b+3c-2d=0\\
-b+48c-32d+3e=0[/dispmath] Onda sam poslednju j-nu pomnožio sa [inlmath]2[/inlmath]:
[dispmath]-b+48c-32d+3e=0\\
3a+99c-66d+6e=0[/dispmath] (naravno, skrati se poslednja sa [inlmath]3[/inlmath] posle)
Dalje ne bih znao šta raditi. Hvala unapred na pomoći.
Re: Vektorski prostor

Poslato:
Subota, 12. Februar 2022, 16:41
od desideri
Koliko se sećam, dimenzija vektorskog prostora jednaka je broju linearno nezavisnih vektora tog prostora (neka me neko ispravi ako je ovo previše slobodna i/ili neprecizna formulacija).
Određujući rang date matrice (iznosi [inlmath]2[/inlmath]) dolazimo do broja linearno nezavisnih promenljivih od datih [inlmath]5[/inlmath]. Broj dvočlanih podskupova skupa od [inlmath]5[/inlmath] elemenata je [inlmath]10[/inlmath] (kombinacije bez ponavljanja, nije ih teško navesti). To bi bilo to, ukoliko nisam šta pogrešio ovim načinom razmišljanja.

Poslato:
Subota, 12. Februar 2022, 18:22
od Acim
Otprilike sada shvatam suštinu. Zanima me još na koji način se određuje rang tj. dimenzija kad imamo sistem (u ovom slučaju gde je [inlmath]5+[/inlmath] nepoznatih) i na koji se način navode ti skupovi? Ako ne grešim, ako im koordinate nisu proporcionalne onda su podskupovi, ali nisam siguran u potpunosti kako se radi to.

Poslato:
Nedelja, 20. Februar 2022, 02:09
od Daniel
Dakle, sve zavisnosti su date sistemom jednačina:
2a+b+18c-12d+e=0\\
a+33c-22d+2e=0[/dispmath] Nakon što od druge jednačine oduzmemo prvu pomnoženu sa [inlmath]2[/inlmath], a od treće jednačine oduzmemo prvu, dobijamo sistem
-b+48c-32d+3e=0\\
-b+48c-32d+3e=0[/dispmath] kod koga odmah vidimo da su druga i treća jednačina identične, čime se sistem svodi na dve jednačine:
-b+48c-32d+3e=0[/dispmath] Takođe vidimo i da druga jednačina nije umnožak prve, što znači da je sistem ove dve jednačine linearno nezavisan. Dodavanjem druge jednačine prvoj dobijamo sistem
[dispmath]a+33c-22d+2e=0\\
-b+48c-32d+3e=0[/dispmath] Pošto su, po tekstu zadatka, sve zavisnosti vektora date s ove dve jednačine, vidimo da se i vektor [inlmath]a[/inlmath] i vektor [inlmath]b[/inlmath] mogu izraziti preko vektora [inlmath]c[/inlmath], [inlmath]d[/inlmath] i [inlmath]e[/inlmath], što znači da vektori [inlmath]c[/inlmath], [inlmath]d[/inlmath] i [inlmath]e[/inlmath] čine bazu ovog prostora, a što znači da je dimenzija ovog vektorskog prostora jednaka [inlmath]3[/inlmath].
Dakle, [inlmath]\{c,d,e\}[/inlmath] je jedan podskup skupa [inlmath]\{a,b,c,d,e\}[/inlmath] koji predstavlja bazu prostora [inlmath]V[/inlmath].
Pošto je dimenzija vektorskog prostora [inlmath]V[/inlmath] jednaka [inlmath]3[/inlmath], kandidati za bazu ovog prostora su svi podskupovi skupa [inlmath]\{a,b,c,d,e\}[/inlmath] koji sadrže [inlmath]3[/inlmath] elementa, a takvih podskupova ima [inlmath]5\choose3[/inlmath], tj. [inlmath]10[/inlmath].
Ako bi npr. drugu jednačinu pomnožio sa [inlmath]2[/inlmath] i od nje oduzeo prvu pomnoženu sa [inlmath]3[/inlmath], dobio bi sistem
[dispmath]a+33c-22d+2e=0\\
-3a-2b-3c+2d=0[/dispmath] odakle vidimo da i podskup [inlmath]\{a,c,d\}[/inlmath] predstavlja bazu prostora [inlmath]V[/inlmath], a vektori [inlmath]b[/inlmath] i [inlmath]e[/inlmath] se mogu izraziti preko ova tri vektora.
Na sličan način se vrši provera i za preostalih osam podskupova...