Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA GRAFIK FUNKCIJE

Minimum i maksimum funkcije pomoc..

Domen, (ne)parnost, nule, znak, asimptote, ekstremi, monotonost itd.

Re: Minimum i maksimum funkcije pomoc..

Postod Daniel » Sreda, 03. Jul 2013, 22:46

shimi je napisao:Moze ovo i preko tablice da se odradi, al ne znam ovde preko ovih formula da nacrtam tablicu...

Imaš uputstvo u ovoj temi, a ako nešto u uputstvu nije sasvim jasno, slobodno možeš u toj temi postaviti i pitanje. ;)
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Postod shimi » Četvrtak, 04. Jul 2013, 00:06

x [dispmath](-\infty,-1)[/dispmath] [dispmath](-1,0)[/dispmath] [dispmath](0,1)[/dispmath] [dispmath](1,\infty)[/dispmath]
y' [dispmath]+[/dispmath] [dispmath]-[/dispmath] [dispmath]-[/dispmath] [dispmath]+[/dispmath]
y [dispmath]\uparrow[/dispmath] [dispmath]\downarrow[/dispmath] [dispmath]\downarrow[/dispmath] [dispmath]\uparrow[/dispmath]

E ovako, prvo odredimo domen funkcije:
[dispmath]x\in(-\infty,0)\cup (0,\infty).[/dispmath]
Zatim odradimo prvi izvod funkcije:
[dispmath]f'(x)=1-\frac{1}{x^2}=\frac{x^2-1}{x^2}[/dispmath]
Iz prvog izvoda vidimo da cemo imati dve nule, [dispmath]x=-1\quad\mbox{i}\quad x=1.[/dispmath]
Sada te dve nule ubacujemo gore u domen, sto se vidi u tabeli...I onda na osnovu tih intervala iz tabele, odredjujemo znak prvog izvoda, a na osnovu znaka prvog izvoda odredjujemo da li pocetna funkcija raste ili opada...

Po ovim crticama koje oznacavaju da li pocetna funkcija raste ili opada, vidimo da u prvom slucaju raste, a zatim opada, sto znaci da ce tu biti maksimum funkcije koji iznosi [inlmath]M_1(-1,-2)[/inlmath].

Dalje vidimo da u sledecem intervalu funkcija opet opada, a zatim u sledecem raste, sto znaci da se tu nalazi minimum, koji iznosi [inlmath]M_2(1,2)[/inlmath].
Dalje je Mita objasnio da se gleda koja tacka pripada zadatom intervalu...
Poslednji put menjao shimi dana Četvrtak, 04. Jul 2013, 02:01, izmenjena samo jedanput
Korisnikov avatar
shimi  OFFLINE

Zahvalio se: 11 puta
Pohvaljen: 6 puta

• +1

Postod shimi » Četvrtak, 04. Jul 2013, 00:06

Mislim to je isto to sto je gore objasnjeno, al je na osnovu tabele sve to lakse razumeti i videti...
Korisnikov avatar
shimi  OFFLINE

• +1

Postod Daniel » Četvrtak, 04. Jul 2013, 00:23

Sve lepo objašnjeno, :thumbup: jedino me ovo malo buni:
shimi je napisao:sto znaci da ce tu biti maksimum funkcije koji iznosi [inlmath]M_1(-1,0)[/inlmath].

Ako ovo predstavljaju koordinate maksimuma, onda moram da korigujem – [inlmath]x[/inlmath]-koordinata je u redu, ali [inlmath]y[/inlmath]-koordinata (tj. vrednost funkcije u maksimumu) neće biti nula, već je možemo naći kao [inlmath]f\left(-1\right)[/inlmath], a to je [inlmath]-1+\frac{1}{-1}=-2[/inlmath]. Dakle, [inlmath]M_1\left(-1,-2\right)[/inlmath].

Isto važi i za minimum – treba da bude [inlmath]M_2\left(1,2\right)[/inlmath].
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod shimi » Četvrtak, 04. Jul 2013, 02:02

Pa jeste tako, hvala, ispravio sam, ne znam majke mi sto sam se presao sad kad sam proveravao. :crazy:
Korisnikov avatar
shimi  OFFLINE

Prethodna

Povratak na GRAFIK FUNKCIJE