Pomoc oko ispitivanja funkcije

Poslato:
Subota, 13. Septembar 2014, 19:59
od vlada
[inlmath]y=x^3e^x[/inlmath], da li neko zna kako se ovo racuna? Pozdrav
Re: Pomoc oko ispitivanja funkcije

Poslato:
Subota, 13. Septembar 2014, 21:59
od Gamma
Ako moze malo da pojasnis sta ti tacno nije jasno ?

Poslato:
Subota, 13. Septembar 2014, 22:32
od Daniel
^ Upravo. Ispitivanje funkcije je vrlo kompleksan posao, sastoji se iz više faza (domen, (ne)parnost, asimptote, nule, znak, ekstremne vrednosti, intervali monotonosti, prevojne tačke, konveksnost/konkavnost...) Preciziraj koji ti tačno deo stvara problem.
Pregledaj malo ovu rubriku, ima dosta tema u kojima su već odrađene razne funkcije.
Takođe, na ovom forumu se za pisanje matematičkih izraza koristi jedna fina alatka koja se zove Latex, a
ovde imaš detaljno uputstvo kako da ga koristiš.
Pročitaj
Pravilnik foruma, a posebno tačku 6. i tačku 13.

Poslato:
Subota, 13. Septembar 2014, 23:16
od vlada
Dakle, moj problem je sto ne znam kako se izracunava ovo, ja znam kako se radi tok funkcije, ali sam do sad radio najcesce tok funkcije sa npr. ovakvim vrednostima [inlmath]\frac{x^2−4}{4-x}[/inlmath] i onda uzimam vrednost ispred razlomacke crte, i ostalo znam, ali kako da odredim [inlmath]x[/inlmath] sa ovim vrednostima?

Poslato:
Subota, 13. Septembar 2014, 23:28
od Daniel
Da bi odredio [inlmath]x[/inlmath], potrebno je da, pre svega, imaš neku (ne)jednačinu po [inlmath]x[/inlmath]. Ti u zadatku koji si ovde postavio nemaš nikakvu (ne)jednačinu po [inlmath]x[/inlmath], već imaš neku funkciju od [inlmath]x[/inlmath] koju treba ispitati.
U nekim od ovih desetak faza ispitivanja funkcije koje sam ti nabrojao pojavljivaće ti se (ne)jednačine po [inlmath]x[/inlmath] i tada će biti potrebno da odrediš [inlmath]x[/inlmath] koje zadovoljava uslove koji se traže. Ali, nisi naveo na koju od tih faza misliš. Da li misliš na nalaženje nula funkcije, na intervale monotonosti, na ekstremne vrednosti, ili šta?

Poslato:
Subota, 13. Septembar 2014, 23:35
od vlada
Ono sto treba da nadjem, je 6 faza, definisanost, nula funkcije, parnost, asimptote, prvi izvod funkcije, drugi izvod funkcije. i da nacrtam naravno grafik i tabele.

Poslato:
Subota, 13. Septembar 2014, 23:37
od Daniel
Dobro. I, u kojoj od tih faza je nastao problem? Molim te, konkretizuj pitanje ako želiš da ti se pomogne.

Poslato:
Subota, 13. Septembar 2014, 23:41
od vlada
Pa, odmah u prvoj, ne razumem kako da odradim zadatak, jer nikad nisam imao ovakvu postavku, najpre mi nije jasno sta predstavlja ovo [inlmath]e[/inlmath], i da li ja to treba da racunam?

Poslato:
Subota, 13. Septembar 2014, 23:46
od Daniel
[inlmath]e[/inlmath] ti je osnova prirodnog logaritma, [inlmath]e\approx 2,718\ldots[/inlmath]. U ovom zadatku je možeš posmatrati kao bilo koju konstantu. Koja je oblast definisanosti funkcije [inlmath]f\left(x\right)=x^3[/inlmath]? Koja je oblast definisanosti funkcije [inlmath]f\left(x\right)=a^x[/inlmath], gde je [inlmath]a[/inlmath] konstanta? Koja je, onda, oblast definisanosti proizvoda ove dve funkcije, [inlmath]f\left(x\right)=x^3e^x[/inlmath]?

Poslato:
Nedelja, 14. Septembar 2014, 00:02
od vlada
Kako mislis oblast definisanosti? Tacnije, kako da odredim za [inlmath]x^3[/inlmath] oblast definisanosti, mislim, [inlmath]x[/inlmath] je [inlmath]1[/inlmath] u ovom slucaju.

Poslato:
Ponedeljak, 15. Septembar 2014, 00:40
od vlada
Ok, hvala puno na odgovoru, pozdrav.