Ispitivanje funkcije sa ln i arctg

PostPoslato: Nedelja, 18. Septembar 2016, 13:52
od ss_123
Imam nekih nejasnoća u ovom zadatku.
Treba ispitati funkciju [inlmath]\displaystyle f(x)=\frac{1}{4}\ln\frac{x-1}{x+1}-\frac{1}{2}\text{arctg }x[/inlmath].

U domenu treba ispuniti samo jedan uslov, samo izraz uz [inlmath]\ln[/inlmath] treba biti veci od nule. Pa je domen [inlmath](-\infty,-1)\cup(1,+\infty)[/inlmath].

Kod određivanja nula sam zapeo. Kad ovaj izraz izjednačim sa nulom, ne znam kako da dobijem [inlmath]x[/inlmath].
Nakon sredjivanja izraza dobio sam
[inlmath]\ln\frac{x-1}{x+1}=2\text{ arctg }x[/inlmath] ili
[inlmath]e^{2\text{ arctg }x}=\frac{x-1}{x+1}[/inlmath]
Ali ne znam kako da iz tog dobijem [inlmath]x[/inlmath]?

Re: Ispitivanje funkcije sa ln i arctg

PostPoslato: Nedelja, 18. Septembar 2016, 14:21
od Daniel
ss_123 je napisao:U domenu treba ispuniti samo jedan uslov, samo izraz uz [inlmath]\ln[/inlmath] treba biti veci od nule. Pa je domen [inlmath](-\infty,-1)\cup(1,+\infty)[/inlmath].

Zapravo, ima još jedan uslov, a to je da imenilac mora biti različit od nule – ali dobro, taj uslov si ionako na kraju obuhvatio u intervalu za domen.

ss_123 je napisao:[inlmath]\ln\frac{x-1}{x+1}=2\text{ arctg }x[/inlmath] ili
[inlmath]e^{2\text{ arctg }x}=\frac{x-1}{x+1}[/inlmath]
Ali ne znam kako da iz tog dobijem [inlmath]x[/inlmath]?

Analitičkim putem, nikako, jer je to transcendentna jednačina. Isti slučaj kao i kod prethodne funkcije za koju si pitao.

PostPoslato: Nedelja, 18. Septembar 2016, 15:50
od ss_123
Nisam se snasao grafickom metodom. Dobijam neke decimalne vrijednosti koje je tesko unositi na grafik.
Pravio sam tabele i uzimao nekoliko vrijednosti za [inlmath]x[/inlmath] (koje pripadaju domenu) i racunao [inlmath]f(x)[/inlmath] i to sam mislio unijeti i dobiti oba grafika ali npr. za [inlmath]2\text{ arctg }3[/inlmath], dobijem [inlmath]143,130[/inlmath]. I kako da to unesem na grafik...

PostPoslato: Nedelja, 18. Septembar 2016, 16:36
od Ilija
Pa nacrtaj ove dve funckije:
[dispmath]g(x)=\ln\frac{x-1}{x+1}\\
h(x)=2\text{ arctg }x[/dispmath] i videces da one nemaju presecnih tacaka, sto znaci da funckija [inlmath]f(x)[/inlmath] nema realnih nula. Nisu one nesto komplikovane mnogo za crtanje. Pogotovo ne ova druga.

PostPoslato: Nedelja, 18. Septembar 2016, 16:50
od Daniel
Daniel je napisao:Analitičkim putem, nikako, jer je to transcendentna jednačina.

Moram da se doreknem, zahvaljujući ideji koju mi je Ilija sad dao. :) Tačno je da se ovakve jednačine ne mogu rešiti analitičkim putem, ali se analitičkim putem (bez crtanja grafika ili numeričkih metoda) može dokazati da ova konkretna jednačina nema rešenje.

S obzirom na domen funkcije [inlmath](-\infty,-1)\cup(1,+\infty)[/inlmath], možemo dokazivanje razdvojiti na dva slučaja – [inlmath]x<-1[/inlmath] i [inlmath]x>1[/inlmath].

[inlmath]x<-1:[/inlmath]
[dispmath]\frac{x-1}{x+1}>1\quad\Longrightarrow\quad\ln\frac{x-1}{x+1}>0\\
\text{arctg }x<0\quad\Longrightarrow\quad2\text{ arctg }x<0[/dispmath] i, pošto su leva i desna strana jednačine suprotnog znaka za svako [inlmath]x[/inlmath] koje je manje od [inlmath]-1[/inlmath], znači da ne mogu biti jednake ni za jedno takvo [inlmath]x[/inlmath].

Slično i za slučaj [inlmath]x>1[/inlmath]...

PostPoslato: Nedelja, 18. Septembar 2016, 18:04
od ss_123
A zar za slucaj [inlmath]x>1[/inlmath] nece biti isti znak sa obe strane...
[inlmath]\text{arctg }x>0[/inlmath] pa je i [inlmath]2\text{ arctg }x>0[/inlmath]
[inlmath]\frac{x-1}{x+1}>0[/inlmath] pa je i [inlmath]\ln\frac{x-1}{x+1}>0[/inlmath]

PostPoslato: Nedelja, 18. Septembar 2016, 18:19
od Daniel
Ako je [inlmath]\frac{x-1}{x+1}>0[/inlmath], ne mora značiti da je tada i [inlmath]\ln\frac{x-1}{x+1}>0[/inlmath].
Štaviše, [inlmath]\frac{x-1}{x+1}[/inlmath] svakako mora biti veće od nule da bi [inlmath]\ln\frac{x-1}{x+1}[/inlmath] postojao.
Priseti se za koje vrednosti numerusa je vrednost logaritma negativna.

PostPoslato: Nedelja, 18. Septembar 2016, 19:13
od ss_123
Daniel je napisao:[inlmath]x<-1:[/inlmath]
[dispmath]\frac{x-1}{x+1}>1[/dispmath]

A kako ovdje slijedi da je ovaj izraz bas veci od jedinice, a ne od nule?

PostPoslato: Nedelja, 18. Septembar 2016, 19:32
od Ilija
Za [inlmath]x<-1[/inlmath], numerus ce biti veci od jedinice. A kada je on veci od jedinice, logaritam ce biti veci od nule (tj. bice pozitivan).
Isto tako, za [inlmath]x>1[/inlmath] numerus logaritma bice izmedju nule i jedinice, a kada je on u tom intervalu, logaritam ce biti manji od nule (negativan).

Ako je numerus jednak jedinici, logaritam je nula.

To ti je sustina. Naravno, numerus o kom pricamo je [inlmath]\displaystyle\frac{x-1}{x+1}[/inlmath], i uslov za definisanost logaritma je da on bude veci od nule.

PostPoslato: Nedelja, 18. Septembar 2016, 20:26
od ss_123
Jasno mi je kada je logaritam definisan i da je [inlmath]\frac{x-1}{x+1}[/inlmath] numerus o kome pricamo, ali nije mi jasno kako zakljucujemo da je jedinica granica o kojoj se radi.
Kada bi ispitali znak, gledali bi kad je veci ili manji od nule.(mozda pitam glupo pitanje ali nikako da to skontam :( )

PostPoslato: Nedelja, 18. Septembar 2016, 21:34
od Daniel
Kada je [inlmath]x<-1[/inlmath], tada su u razlomku [inlmath]\frac{x-1}{x+1}[/inlmath] i brojilac i imenilac negativni. Pomnožimo i brojilac i imenilac sa [inlmath](-1)[/inlmath] kako bismo dobili pozitivan brojilac i pozitivan imenilac, pri čemu se vrednost razlomka neće promeniti. Time ćemo dobiti [inlmath]\frac{-x+1}{-x-1}[/inlmath]. Odavde je jasno da je brojilac veći od imenioca, a kod razlomaka s pozitivnim brojiocem i imeniocem, kad im je brojilac veći od imenioca, važi da je vrednost takvih razlomaka veća od [inlmath]1[/inlmath].

Ili, možeš krenuti od pretpostavke [inlmath]\frac{x-1}{x+1}>1[/inlmath] koju treba dokazati. Pošto je [inlmath]x<-1[/inlmath], tada je imenilac negativan, pa se njegovim prelaskom na desnu stranu menja smer znaka nejednakosti: [inlmath]x-1<x+1[/inlmath]. Skratimo [inlmath]x[/inlmath] na levoj i [inlmath]x[/inlmath] na desnoj strani i dobijemo [inlmath]-1<1[/inlmath], što je tačan iskaz, čime je pretpostavka dokazana.

PostPoslato: Nedelja, 18. Septembar 2016, 22:39
od ss_123
aha sad je jasno.
dalje
sa [inlmath]y[/inlmath] osom nema presjek jer se umjesto [inlmath]x[/inlmath] ne moze uvrstiti nula. Dobije se negativna vrijednost u numerusu logaritma.
Zatim, funkcija nije ni parna ni neparna funkcija.
I nisam siguran za znak. Sva je istog znaka jer ne sijece [inlmath]x[/inlmath] osu,ali ne znam iz cega da zakljucim dal je sva pozitivna ili sva negativna.

PostPoslato: Nedelja, 18. Septembar 2016, 23:30
od Ilija
Pa funkcija nije na celom domenu istog znaka.
Ako ispitamo npr. gde je [inlmath]f(x)>0[/inlmath], to ce biti jednako:
[dispmath]\frac{1}{4}\ln\frac{x-1}{x+1}-\frac{1}{2}\text{arctg }x>0
\\\
\\\
\vdots
\\
\ln\frac{x-1}{x+1}>2\text{ arctg }x[/dispmath] Ako nacrtamo obe (a sto je utvrdjeno i do sad), vidimo da je funkcija [inlmath]\ln\frac{x-1}{x+1}[/inlmath] veca od arkusa na intevalu [inlmath]x<-1[/inlmath], a manja od arkusa na interalu [inlmath]x>1[/inlmath].

Sto znaci da je i [inlmath]f(x)[/inlmath] na intervalu [inlmath]x<-1[/inlmath] veca od [inlmath]0[/inlmath], a na intervalu [inlmath]x>1[/inlmath] manja od [inlmath]0[/inlmath].

E sad, vidim da je izgleda problem crtanje ove dve funkcije.

PostPoslato: Nedelja, 18. Septembar 2016, 23:49
od Daniel
Takođe, nisi ni ovo ispravno zaključio:
ss_123 je napisao:Zatim, funkcija nije ni parna ni neparna funkcija.

:wrong:
Proveri još jednom.

PostPoslato: Ponedeljak, 19. Septembar 2016, 12:38
od ss_123
Pa jedino moze biti neparna, ali ne znam kako da izvucem minus ispred logaritma, jer se mnozenje u numerusu rastavlja kao zbir logaritama

PostPoslato: Ponedeljak, 19. Septembar 2016, 12:48
od Ilija
Mogao bi da ispises svoj postupak, pa makar i pogresan, da mozemo da te ispravimo i ukazemo na greske. Ovako se to svodi samo na to da tebi nesto nije jasno iako si pokusao, a mi treba da sve ispisemo. Zamolio bih te da se malo i sam potrudis. :)

Da, funkcija je neparna, ali hajde da to i pokazemo.

PostPoslato: Ponedeljak, 19. Septembar 2016, 13:08
od Daniel
Mala pomoć – iskoristi sledeće relacije:
[inlmath]\frac{-a}{-b}=\frac{a}{b}\\
\ln\frac{1}{a}=\ln a^{-1}=-\ln a[/inlmath]

PostPoslato: Ponedeljak, 19. Septembar 2016, 14:11
od ss_123
Uspio sam, trebalo je izvuci minus i skratiti. Nisam se sjetio toga, odnosno nije mi bilo ocigledno da ce biti neparna...

Za prvi izvod
[dispmath]f'(x)=\left(\frac{1}{4}\ln\frac{x-1}{x+1}-\frac{1}{2}\text{arctg}(x)\right)'[/dispmath] ja sam dobio:
[dispmath]f'(x)=\frac{2(x+1)}{4(x-1)(x+1)^2}-\frac{1}{2\left(x^2+1\right)}[/dispmath] i kad sam sredio izraz dobio sam:
[dispmath]f'(x)=\frac{1}{\left(x^2-1\right)\left(1+x^2\right)}[/dispmath] I sad ako to izjednacim sa nulom, pomnozim sa imeniocem dobicu da je jedan jednako nula...
Jel to znaci da je funkcija sva pozitivna? Ili sam ja opet negdje pogrijesio?

PostPoslato: Ponedeljak, 19. Septembar 2016, 14:55
od Daniel
Izvod si dobro odredio, ali nikako ne smeš mešati znak izvoda funkcije sa znakom same funkcije.
To su dve sasvim različite stvari.
Izvod funkcije predstavlja nagib grafika funkcije u nekoj tački. Pokušaj vizuelno da zamisliš (ili nacrtaš) – nagib funkcije u nekom intervalu može biti pozitivan a da se u tom intervalu grafik funkcije nalazi bilo iznad, bilo ispod [inlmath]x[/inlmath]-ose. Isto i za negativan nagib.

Iz dobijenog izraza za prvi izvod vidimo da su i brojilac i imenilac pozitivni za svako [inlmath]x[/inlmath] iz domena (ako ti je lakše, možeš imenilac napisati i kao [inlmath]x^4-1[/inlmath], koristeći formulu za razliku kvadrata, [inlmath](a-1)(a+1)=a^2-1[/inlmath], gde je [inlmath]a=x^2[/inlmath]).

I, dakle, šta nam govori to što je prvi izvod pozitivan za svako [inlmath]x[/inlmath]?

PostPoslato: Utorak, 20. Septembar 2016, 00:07
od ss_123
Aha to nam govori da je sva rastuca. Malo sam pomijesao.
dalje
drugi izvod govori da je funkcija konveksna od minus beskonacno do nula a konkavna od nula do plus beskonacno. jer kad drugi izvod izjednacim dobijem da je [inlmath]x=0[/inlmath] ali nema tacke prevoja.
jesam li to dobro uradio.

PostPoslato: Utorak, 20. Septembar 2016, 09:52
od Daniel
Iz tih intervala za konveksnost/konkavnost koje si dobio, isključi onaj deo u kojem funkcija nije definisana.

PostPoslato: Utorak, 20. Septembar 2016, 11:40
od ss_123
U pravu si.popravicu to

Sto se tice asimptota.
Kosu ima u jedinici sa desne strane, ali nema u minus jedinici.
Jos mi samo nije jasno kako da nadjem horizontalnu asimptotu.nije mi jasno kako da rijesim limes sa [inlmath]\text{arctg }x[/inlmath]. Preko cega da ga izrazim da mogu rijesiti limes?
Ili da odmah pustim da sve tezi beskonacno?

PostPoslato: Utorak, 20. Septembar 2016, 11:48
od Ilija
Dobro, to za konveksnost/konkavnost si ispravio.

Sto se tice asimptota, najlakse ti je da imas neki redosled. Posto vidis da u domenu imas tacke prekida, onda krenes sa vertikalnim asimptotama. Njih ce imati dve [inlmath]x=1[/inlmath] i [inlmath]x=-1[/inlmath].
Dalje krenes sa npr. horizontalnim asimptotama. I njih ce u ovom slucaju imati dve [inlmath]y=\frac{\pi}{4}[/inlmath] i [inlmath]y=-\frac{\pi}{4}[/inlmath]. I kad to dobijes, stanes. Ako funkcija ima horizontalne asimptote, postojanje kose se iskljucuje (i obrnuto).

Sad mogao bi ti to opet proveriti, pa ako zapne, javi.

PostPoslato: Utorak, 20. Septembar 2016, 12:08
od Ilija
[dispmath]\lim_{x\to\infty}\text{arctg }x=\frac{\pi}{2}\\\
\\\
\lim_{x\to-\infty}\text{arctg }x=-\frac{\pi}{2}[/dispmath]

PostPoslato: Utorak, 20. Septembar 2016, 13:25
od ss_123
Uspio sam.
Sad mi je puno jasnije. Hvala puno :)