Odrediti asimptote

PostPoslato: Petak, 22. Novembar 2013, 19:00
od blake
[dispmath]f(x)=\frac{xe^x}{e^x-1}[/dispmath]
Nema vertikalne asimptote. (dobije se [inlmath]1[/inlmath] slijeva i zdesna)
Nema horizontalne asimptote. (dobije se beskonaćno zdesna i [inlmath]0[/inlmath] slijeva, tj. trebali smo dobit bar u jednom [inlmath]0[/inlmath] da ima bar jedne H.A.?)

Kad smo rješavali to na satu, asistenica se začudila šta nema H.A. pa smo prekinili sa zadatkom i rekla je da će sljedeći sat rješit, ali nije me bilo...

Šta ne može računat onda kosu asimptotu? Šta ne može bit da nemamo ni V.A. ni H.A.?

Re: Odrediti asimptote

PostPoslato: Petak, 22. Novembar 2013, 19:17
od Daniel
Ima levu horizonatlnu asimptotu:[dispmath]\lim_{x\to -\infty}f\left(x\right)=\lim_{x\to -\infty}\frac{xe^x}{\cancel{e^x}-1}=-\lim_{x\to -\infty}xe^x=[/dispmath]Smena [inlmath]t=-x[/inlmath][dispmath]=-\lim_{t\to +\infty}\left(-te^{-t}\right)=\lim_{t\to +\infty}\frac{t}{e^t}=0[/dispmath](EDIT: Sad videh da si dopisao da se dobije [inlmath]0[/inlmath] sleva, tako da ovo i nije bilo potrebe da pišem, al' neka ga.)

blake je napisao:(... tj. trebali smo dobit bar u jednom [inlmath]0[/inlmath] da ima bar jedne H.A.?)

Ovo ne razumem.

Desnu horizontalnu asimptotu nema, ali, kako i sam kažeš, kad nema horizontalne, onda računamo kosu asimptotu. Desna kosa asimptota postoji i iznosi [inlmath]y=x[/inlmath].

Postoje i funkcije koje nemaju ni vertikalne, ni horizontalne, ni kose asimptote. Primer za to je funkcija koju vrlo često koristimo – kvadratna funkcija [inlmath]y=x^2[/inlmath]. :)

PostPoslato: Petak, 22. Novembar 2013, 19:20
od blake
Pa dddd :mrgreen:

PostPoslato: Petak, 22. Novembar 2013, 19:33
od blake
Ma dobro je, ima livu horizontalnu asimptotu. Nema V.A. ni K.A. i to je to.
Nego
Zašto meni piše
Kada [inlmath]x[/inlmath] ide u minus beskonačno
[dispmath]\frac{xe^x}{e^x-1}=\left[\frac{\infty}{\infty}\right][/dispmath]
A kasnij piše
[dispmath]e^{-\infty}=0[/dispmath]
Kako smo onda mogli dobit beskonačno u nazivniku u prvom izrazu?

btw
[inlmath]\frac{\infty}{0}=0[/inlmath] :?:
[inlmath]\frac{0}{\infty}=0[/inlmath] :?:

PostPoslato: Petak, 22. Novembar 2013, 22:51
od Daniel
blake je napisao:Ma dobro je, ima livu horizontalnu asimptotu. Nema V.A. ni K.A. i to je to.

Dobro, ima još i desnu K.A. kao što smo već konstatovali...

blake je napisao:Zašto meni piše
Kada [inlmath]x[/inlmath] ide u minus beskonačno
[dispmath]\frac{xe^x}{e^x-1}=\left[\frac{\infty}{\infty}\right][/dispmath]

Verovatno zbog onog što sam pokazao i u svom postupku iz prethodnog posta:
Daniel je napisao:[dispmath]\lim_{x\to -\infty}f\left(x\right)=\lim_{x\to -\infty}\frac{xe^x}{\cancel{e^x}-1}=-\lim_{x\to -\infty}xe^x=[/dispmath]Smena [inlmath]t=-x[/inlmath][dispmath]=-\lim_{t\to +\infty}\left(-te^{-t}\right)={\color{red}\lim_{t\to +\infty}\frac{t}{e^t}}=0[/dispmath]

E, ovo crveno jeste izraz tipa [inlmath]\left[\frac{\infty}{\infty}\right][/inlmath], s tim da imenilac brže teži beskonačnosti od brojioca, pa zato vrednost razlomka teži nuli.

blake je napisao:btw
[inlmath]\frac{\infty}{0}=0[/inlmath] :?:

Nije, [inlmath]\frac{\infty}{0}=\infty[/inlmath].

blake je napisao:[inlmath]\frac{0}{\infty}=0[/inlmath] :?:

Jeste.

PostPoslato: Petak, 22. Novembar 2013, 23:43
od blake
[dispmath]\lim_{x\to -\infty}\frac{xe^x}{e^x-1}=\lim_{x\to -\infty}\frac{1}{e^x-1}\cdot\lim_{x\to -\infty}(xe^x)[/dispmath]
Je li mogu ja gledat to ovako, u prvom se izrazu dobije [inlmath]0[/inlmath] koja pomnožena s beskonačnošću iz drugog izrara daje [inlmath]0[/inlmath] ?
Ne mogu druge načine razumit.

PostPoslato: Subota, 23. Novembar 2013, 00:40
od blake
Također, ne znam dobit rezultat [inlmath]x[/inlmath] za desnu kosu asimptotu
[dispmath]K.A.[/dispmath][dispmath]k_L=\lim_{x\to +\infty}\frac{f(x)}{x}=\lim_{x\to +\infty}\frac{xe^x}{x\left(e^x-1\right)}=\lim_{x\to +\infty}\frac{1}{1-\frac{1}{e^x}}=1[/dispmath][dispmath]l=\lim_{x\to +\infty}(f(x)-k_L)=\lim_{x\to +\infty}\left(\frac{xe^x-e^x+1}{e^x-1}\right)=\lim_{x\to +\infty}\frac{x-1+\frac{1}{e^x}}{1-\frac{1}{e^x}}=\frac{x-1}{1}[/dispmath]
Po formuli [inlmath]x[/inlmath] teži u [inlmath]\pm\infty[/inlmath] , ali pošto smo imali L.H.A. tražili smo samo D.K.A. tj [inlmath]x[/inlmath] teži u [inlmath]+\infty[/inlmath], je li to uredu?

PostPoslato: Subota, 23. Novembar 2013, 01:07
od Daniel
blake je napisao:Je li mogu ja gledat to ovako, u prvom se izrazu dobije [inlmath]0[/inlmath] koja pomnožena s beskonačnošću iz drugog izrara daje [inlmath]0[/inlmath] ?

Ne možeš gledati tako, jer nula pomnožena beskonačnošću daje neodređen rezultat. Može dati i nulu, a može dati i beskonačno, zavisno od toga da li izraz koji teži nuli brže teži nuli nego što onaj drugi izraz teži beskonačnosti. Ili obrnuto.

PostPoslato: Subota, 23. Novembar 2013, 01:11
od Daniel
blake je napisao:Po formuli [inlmath]x[/inlmath] teži u [inlmath]\pm\infty[/inlmath] , ali pošto smo imali L.H.A. tražili smo samo D.K.A. tj [inlmath]x[/inlmath] teži u [inlmath]+\infty[/inlmath], je li to uredu?

Da, to je u redu, a u izrazu za parametar [inlmath]l[/inlmath] kose asimptote zaboravio si da uvrstiš i [inlmath]x[/inlmath], budući da taj izraz glasi:
[dispmath]l=\lim_{x\to +\infty}\left[f\left(x\right)-k_L{\color{red}x}\right][/dispmath]

PostPoslato: Subota, 23. Novembar 2013, 01:24
od blake
Šta da napravim onda s razlomkom [inlmath]\frac{x}{e^x-1}[/inlmath] :?:

PostPoslato: Subota, 23. Novembar 2013, 01:33
od Daniel
[dispmath]\lim_{x\to +\infty}\frac{x}{e^x-1}=\lim_{x\to +\infty}\frac{\cancelto{0}{\frac{x}{e^x}}}{1-\cancelto{0}{\frac{1}{e^x}}}=0[/dispmath]

PostPoslato: Subota, 23. Novembar 2013, 01:34
od blake
Pa da, ali šta nisi reka da se dobije [inlmath]x[/inlmath]?

PostPoslato: Subota, 23. Novembar 2013, 01:43
od Daniel
Jesam, rekao sam da se za desnu K.A. dobije [inlmath]y=x[/inlmath].
Jednačina desne K.A. je oblika [inlmath]y=kx+n[/inlmath], a pošto smo dobili da je [inlmath]k=1[/inlmath] i da je [inlmath]l=0[/inlmath], ta jednačina se onda svodi na [inlmath]y=1\cdot x+0[/inlmath], tj. na [inlmath]y=x[/inlmath].