Dobro vece.
Moram da prijavim da nisam zaboravila na ovaj post, ali sam malo pustila mozak na pasu nakon semestra. ..E sad, cini se da ovaj moj jos uvek pase, ali cu da pokusam da makar popravim ovaj prvi dokaz, a onda cu navesti sta me muci kod drugog.
Prije toga, zelela bih vam se samo jos jednom zahvaliti. Lepo je videti matematicare entuzijaste, koji rado i nesebicno pomazu drugima i trude se odrzati red na ovom forumu

... Eto, da barem profesori pristupaju na ovakav isti nacin, odnosno primenjuju princip postupnosti, verujem da bi do sada puno vise znala i umela. Ovako mali dokazi su mi zaista poticajan izazov, mada moram sada da kazem da su mi dokazi opcenito nesto sasvim novo i (ocito) se jos ne snalazim u njima...
-----------
Dakle, malo lepse i prozaicnije napisan ovaj prvi:
Pretpostavimo suprotno: Neka [inlmath]\neg (H\subseteq K)[/inlmath] i neka [inlmath]\neg (K\subseteq H)[/inlmath] , ali [inlmath](H \cup K) \le G[/inlmath]
Tada mora da postoji neki h: [inlmath]\exists h \in H[/inlmath] takav da [inlmath]h\notin K[/inlmath]. Isto tako mora da postoji neki k: [inlmath]\exists k \in K[/inlmath], t.d. [inlmath]k \notin H[/inlmath]
No, s obzirom da je [inlmath](H \cup K) \le G[/inlmath] iz toga sledi da je [inlmath]hk \in H \cup K[/inlmath] ,odnosno ili je [inlmath]hk \in H[/inlmath] ili je [inlmath]hk \in K[/inlmath]
Kako je [inlmath]H\le G[/inlmath] i [inlmath]h\in H[/inlmath], sledi da [inlmath]h^{-1}\in H[/inlmath]. Kako i [inlmath]hk\in H[/inlmath] sledi da [inlmath]k = h^{-1}hk \in H[/inlmath], što je kontradikcija [inlmath]\Rightarrow \Leftarrow[/inlmath] sa pretpostavkom da [inlmath]k\not\in H[/inlmath]
ubavic je napisao:Drugi dokaz nisam uspeo da shvatim.
Dokaži da [inlmath]x\in n\,\mathbb Z \cap m\,\mathbb Z[/inlmath] ako i samo ako [inlmath]x\in k\,\mathbb Z[/inlmath] gde je [inlmath]k=\mathrm{NZS}(n,m)[/inlmath]. Na ovaj način se dokazuje jednakost skupova.
Jednakost skupova mogu da dokazem preko elementa:
Ako je [inlmath]x\in \left(n\,\mathbb Z \cap m\,\mathbb Z\right) \Leftrightarrow x\in k\,\mathbb Z[/inlmath] to znaci da je [inlmath]x\in n\,\mathbb Z \land x\in m\,\mathbb Z \Leftrightarrow x\in k\,\mathbb Z[/inlmath]
i onda bi napravila dva dokaz u oba smera, s leva i s desna.
Ono sta sada ne znam kako da uvrstim jeste cinjenica da je k NZS, odnosno on je definisan preko deljivosti, tj. [inlmath]k = \mathrm{NZS}\left(n,m\right)[/inlmath] ako i samo ako [inlmath]m\vert k[/inlmath] i [inlmath]n\vert k[/inlmath]. Ne znam kako bi deljivost preko elementa izrazila
Pretpostavit cu da je dokaz potpuno jednostavan (barem tako svaki izgleda kada ga se vidi), ali meni je ovo sada u ovom trenutku brdo preko kojeg ne vidim