Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI TRIGONOMETRIJA

Trigonometrijska nejednacina s apsolutnom vrednoscu – prijemni GRF 2013.

[inlmath]\sin\left(\alpha+\beta\right)=\sin\alpha\cos\beta+\cos\alpha\sin\beta[/inlmath]

Trigonometrijska nejednacina s apsolutnom vrednoscu – prijemni GRF 2013.

Postod koncanica » Petak, 05. Jun 2015, 22:13

Prijemni ispit GRF – 2. jul 2013.
19. zadatak

Da li neko moze detaljno da objasni i uradi ovaj zadatak?
Resenje nejednacine [inlmath]\sin x>|\cos2x|[/inlmath] na intervalu [inlmath](0,2\pi)[/inlmath] je podskup oblika?
Odgovor je [inlmath](a,b)\cup(b,c)[/inlmath].

Postavio sam uslov za apsolutnu, resio dve nejednacine sa predznacima i dobijam 4 resenja
[dispmath]\sin x=-1[/dispmath][dispmath]\sin x=\frac{1}{2}[/dispmath] i za drugu nejednacinu gde sam ubacio minus kao predznak dobio sam
[dispmath]\sin x=1[/dispmath][dispmath]\sin x=-\frac{1}{2}[/dispmath] Onda sam ova resenja vracao u pocetni uslov i tu mi otpadnu prvo i trece resenje, mislim da tu negde gresim, pa ako nego moze da razjasni odatle...

Zahvalio se: 4 puta
Pohvaljen: 1 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Trigonometrijska nejednacina s apsolutnom vrednoscu – prijemni GRF 2013.

Postod bobanex » Petak, 05. Jun 2015, 23:50

[dispmath]\left[(\cos2x\ge0)\cap\left(2\sin^2x+\sin x-1>0\right)\right]\cup\left[(\cos2x<0)\cap\left(2\sin^2x-\sin x-1<0\right)\right][/dispmath] Moras da resis ove 4 nejednacine i da nadjes odgovarajuce preseke odnosno uniju skupova.
bobanex  OFFLINE
BANOVAN

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 505 puta

Postod koncanica » Subota, 06. Jun 2015, 00:03

To sam dobio, napisao sam gore... ali ocigledno ne presecem dobro, napisi ako mozes zavrsnicu zadatka, ovo znam da sracunam sve...

Postod bobanex » Subota, 06. Jun 2015, 00:13

Ovo je NEjednacina i ne mogu resenja biti konkretni brojevi.
I ne mogu ja da ti resavam ceo zadatak ljutice se cika Daniel :)
Dakle potrudi se malo ako zelis da ti se pomogne.
Pomozi da ti pomognemo.
bobanex  OFFLINE
BANOVAN

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 505 puta

Postod Daniel » Subota, 06. Jun 2015, 00:54

koncanica je napisao:Onda sam ova resenja vracao u pocetni uslov i tu mi otpadnu prvo i trece resenje, mislim da tu negde gresim, pa ako nego moze da razjasni odatle...

Baš kao što i Bobanex reče, rešenja nisu konkretni brojevi, a čini mi se, prema ovom crveno obeleženom, da si ti upravo radio kao da rešenja jesu konkretni brojevi.
Znaš li princip rešavanja kvadratne nejednačine? Prvo je rešavaš kao jednačinu, kako bi odredio granice opsega rešenja. A zatim je potrebno da zamisliš grafik kvadratne funkcije, kako bi odredio gde je kvadratna funkcija pozitivna, a gde negativna...

A evo i drugog načina, možda malo lakšeg: apsolutnu vrednost možemo napisati kao koren kvadrata, budući da je [inlmath]|x|\:\overset{\text{def}}{=\!=}\:\sqrt{x^2}[/inlmath]:
[dispmath]\sin x>\sqrt{\cos^22x}[/dispmath] Pre kvadriranja obe strane, postavimo uslov – pošto je desna strana pozitivna ili nula (vrednost kvadratnog korena je po definiciji ili pozitivna ili nula), a leva strana je strogo veća od desne strane, sledi da je leva strana strogo veća od nule, tj. [inlmath]\underline{\sin x>0}[/inlmath].
Pošto smo postavili ovaj uslov, možemo da kvadriramo, pri čemu se smer znaka nejednakosti ne menja, budući da su pre kvadriranja obe strane bile nenegativne:
[dispmath]\sin^2x>\cos^22x[/dispmath] i dalje bi trebalo da je lako...

bobanex je napisao:... cika Daniel :)

:lol:
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod desideri » Subota, 06. Jun 2015, 00:59

bobanex je napisao:Pomozi da ti pomognemo.

:thumbup:
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

Postod koncanica » Utorak, 16. Jun 2015, 16:52

Izvinjavam se na kasnom odgovoru, hvala, uradio

Povratak na TRIGONOMETRIJA