Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI TRIGONOMETRIJA

4sinx+3cosx=a , ima realna resenja ako a pripada intervalu:

[inlmath]\sin\left(\alpha+\beta\right)=\sin\alpha\cos\beta+\cos\alpha\sin\beta[/inlmath]

4sinx+3cosx=a , ima realna resenja ako a pripada intervalu:

Postod lowzyyy » Subota, 27. Jun 2015, 23:59

[dispmath]4\sin x+3\cos x=a[/dispmath]
Ponudjeni odgovori su:
a) [inlmath]\left[-{7\over2},{7\over2}\right][/inlmath]
b) [inlmath][-5,5][/inlmath]
c) [inlmath][-7,7][/inlmath]
d) [inlmath][-12,12][/inlmath]
e) [inlmath][-25,5][/inlmath]

Pokusao sam da prebacim sve na desnu stranu a na levoj da mi ostane [inlmath]\sin x[/inlmath], medjutim nista nisam uradio. Drugarica mi je pokazala nesto kao sa smenom sa [inlmath]\mathrm{tg}\:{\alpha\over2}[/inlmath] ali nisam to bas razumeo. Moze li mala pomoc ?
lowzyyy  OFFLINE

Zahvalio se: 24 puta
Pohvaljen: 8 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: 4sinx+3cosx=a , ima realna resenja ako a pripada intervalu:

Postod Ilija » Nedelja, 28. Jun 2015, 00:04

Maksimalna vrednost moze biti [inlmath]7[/inlmath], a minimalna [inlmath]-7[/inlmath]. Tako da bi trebalo da bude u intervalu [inlmath][-7,7][/inlmath], ali mi ovo deluje suvise lako i brzo da bi bilo istinito. :D
The difference between stupidity and genius is that genius has its limits. — Albert Einstein
Korisnikov avatar
Ilija  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 172 puta
Pohvaljen: 452 puta

• +1

Postod lowzyyy » Nedelja, 28. Jun 2015, 00:09

Kako maksimalna vrednost moze da bude [inlmath]7[/inlmath] kada [inlmath]\cos x[/inlmath] i [inlmath]\sin x[/inlmath] nikada ne mogu da imaju u usto vreme maksimume jer [inlmath]\sin x[/inlmath] kasni za [inlmath]90[/inlmath] stepeni za kosinusom
Poslednji put menjao lowzyyy dana Nedelja, 28. Jun 2015, 00:11, izmenjena samo jedanput
lowzyyy  OFFLINE

• +2

Postod Sinisa » Nedelja, 28. Jun 2015, 00:10

@Ilija, mozes li naci takvo [inlmath]x[/inlmath] da je vrijednost ovog izraza [inlmath]7[/inlmath]?

Tacno rjesenje je pod [inlmath]b[/inlmath] mozes naci prvi izvod i izjednaciti ga sa nulom... mozes iskoristiti i ugao [inlmath]\phi[/inlmath] kako bi odmah vidio koji je maximum, ne mogu to sad ispisati jer pisem preko telefona :(
Sinisa  OFFLINE

Zahvalio se: 74 puta
Pohvaljen: 399 puta

Postod lowzyyy » Nedelja, 28. Jun 2015, 00:20

A je l mogu da montiram i da zamenjujem ? Na primer uzmem kad je [inlmath]\cos x=1[/inlmath] i kad je [inlmath]\cos x=-1[/inlmath] ? Tada dobijam da je [inlmath]a=4[/inlmath] i [inlmath]a=-4[/inlmath]
Onda montiram za [inlmath]\sin x=1[/inlmath] i [inlmath]\sin x=-1[/inlmath] i tada dobijem [inlmath]a=3[/inlmath] i [inlmath]a=-3[/inlmath] to upada u interval pod b
lowzyyy  OFFLINE

• +1

Postod Sinisa » Nedelja, 28. Jun 2015, 00:25

Ne mozes nista montirati, [inlmath]\sin[/inlmath] i [inlmath]\cos[/inlmath] su medjusobno povezane funkcije... nadjes prvi izvod i izracunas maximum ili minimum...

Ili po meni jednostavniji nacin da uvedes ugao [inlmath]\phi[/inlmath] i odmah ces znati koja je minimalna a koja maximalna vrijednost...

Ti tim montiranjem nista ne dobijes...
Sinisa  OFFLINE

Postod lowzyyy » Nedelja, 28. Jun 2015, 00:37

Kada uradim izvod dobijem [inlmath]3\cos x-4\sin x=0[/inlmath]
Sta dalje ?

Ovo za [inlmath]\phi[/inlmath] mi nista ne znaci jer ne razumem uopste o cemu pricas
lowzyyy  OFFLINE

• +1

Postod Daniel » Nedelja, 28. Jun 2015, 00:40

Pogledajte ovaj moj post, u kojem sam pisao o transformaciji izraza [inlmath]A\sin x+B\cos x[/inlmath].

Jeste, tačno rešenje je pod b).
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

• +2

Postod Sinisa » Nedelja, 28. Jun 2015, 00:41

Mozes kvadrirati i sve podijeliti sa [inlmath]\cos^2x[/inlmath] i uvest smjenu [inlmath]\mathrm{tg}\:x=t[/inlmath]

Postoji i jednostavniji nacin, ali ti ne mogu napisati formulu preko telefona... potrazi formule za rjesavanje jednacina ovog oblika, i onda iskoristi onu za uvodjenje novog ugla :)
Sinisa  OFFLINE

Postod lowzyyy » Nedelja, 28. Jun 2015, 00:51

Zahvaljujem se na ovoj "caki" sa uvodjenjem ugla [inlmath]\phi[/inlmath], resio sam zadatak u 2 reda...
lowzyyy  OFFLINE

Povratak na TRIGONOMETRIJA