Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI TRIGONOMETRIJA

Period, minimum i maksimum funkcije – Metodicka zbirka 82. strana, zadatak 128

[inlmath]\sin\left(\alpha+\beta\right)=\sin\alpha\cos\beta+\cos\alpha\sin\beta[/inlmath]

Period, minimum i maksimum funkcije – Metodicka zbirka 82. strana, zadatak 128

Postod emi » Subota, 22. Maj 2021, 12:15

Data je funkcija [inlmath]f(x)=\sin(\omega x+\varphi_1)\sin(\omega x+\varphi_2)[/inlmath], gde su [inlmath]\omega\ne0,\varphi_1,\varphi_2[/inlmath] konstante. Odrediti osnovni period funkcije [inlmath]f[/inlmath] i navesti za koje vrednosti funkcija [inlmath]f[/inlmath] dostize maksimum i minimum.

Resenje je [inlmath]T=\frac{\pi}{\left|\omega\right|}[/inlmath], [inlmath]f_\max=\frac{\pi-\varphi_1-\varphi_2+2k\pi}{2\omega}[/inlmath] i [inlmath]f_\min=\frac{-\varphi_1-\varphi_2+2k\pi}{2\omega}[/inlmath].

Znam kako se odredjuje period, minimum i maksimum funkcije.
Probala sam da transformisem proizvod u razliku i dobila sam izraz [inlmath]f(x)=\frac{1}{2}[\cos(\varphi_1-\varphi_2)-\cos(2\omega x+\varphi_1+\varphi_2)][/inlmath], ali ne znam sta dalje.
emi  OFFLINE

Zahvalio se: 58 puta
Pohvaljen: 56 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +2

Re: Period, minimum i maksimum funkcije – Metodicka zbirka 82. strana, zadatak 128

Postod miletrans » Subota, 22. Maj 2021, 15:52

Obrati pažnju na transformisani oblik koji si dobila. Umanjenik je kosinus razlike [inlmath]\varphi_1-\varphi_2[/inlmath]. Pošto su i [inlmath]\varphi_1[/inlmath] i [inlmath]\varphi_2[/inlmath] konstante, kosinus ove razlike će obet biti konstanta. Drugim rečima, kakav treba da bude umanjilac da bi razlika bila što manja (ili što veća)? Kada dodamo činjenicu da kosinus u umanjiocu (kao i svaki drugi kosinus) mora da ima vrednost koja je u određenom intervalu, mislim da je stvar jasna.

Što se tiče perioda, opet iskoristi transformisani oblik. Opet je umanjenik konstanta koja ne utiče na period funkcije. Onda iskoristi definiciju periodične funkcije [inlmath]f(x)=f(x+t)[/inlmath] i ne bi trebalo da bude problema.
Globalni moderator

Zahvalio se: 56 puta
Pohvaljen: 696 puta

Povratak na TRIGONOMETRIJA