Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI TRIGONOMETRIJA

Grafik sinusa/kosinusa polovine i dvostrukog ugla

[inlmath]\sin\left(\alpha+\beta\right)=\sin\alpha\cos\beta+\cos\alpha\sin\beta[/inlmath]

Grafik sinusa/kosinusa polovine i dvostrukog ugla

Postod maxaa » Petak, 28. Jun 2013, 20:17

Da li neko moze graficki da mi prikaze kako izgledaju [inlmath]\sin \frac{x}{2}[/inlmath] i [inlmath]\cos \frac{x}{2}[/inlmath].
Za [inlmath]\sin 2x[/inlmath] i [inlmath]\cos 2x[/inlmath] znam grafik, ali nije na odmet i to prikazati.

Ovo mi je potrebno za jednostavnije resavanje zadataka u kojima se trazi broj resenja.
Obrazovanje, to je ono, što ostane, nakon što osoba zaboravi sve, što je naučila u školi.
Albert Einstein
Korisnikov avatar
maxaa  OFFLINE

Zahvalio se: 98 puta
Pohvaljen: 20 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Grafik sinusa/kosinusa polovine i dvostrukog ugla

Postod Daniel » Petak, 28. Jun 2013, 21:41

To verovatno znaš i iz fizike... Kad imaš funkciju [inlmath]\sin\omega x[/inlmath] tada, s porastom kružne učestanosti [inlmath]\omega[/inlmath], oscilacije postaju sve gušće i gušće. Sad to posmatraš tako da ti je kod [inlmath]\sin 2x[/inlmath] kružna učestanost [inlmath]\omega=2[/inlmath], kod [inlmath]\sin x[/inlmath] je [inlmath]\omega=1[/inlmath], a kod [inlmath]\sin\frac{x}{2}[/inlmath] je [inlmath]\omega=\frac{1}{2}[/inlmath], pa su oscilacije najgušće kod [inlmath]\sin 2x[/inlmath], zatim kod [inlmath]\sin x[/inlmath], a najređe su, naravno, kod [inlmath]\sin\frac{x}{2}[/inlmath]. Ali, evo i grafički:

sin cos.png
sin cos.png (7.58 KiB) Pogledano 776 puta
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod maxaa » Petak, 28. Jun 2013, 22:22

A mozes li mi samo napisati, koje su vrednosti u kojima krive seku [inlmath]x[/inlmath]-osu za trecu sliku.
Konkretno me buni to ako kod [inlmath]\sin x[/inlmath] kriva sece [inlmath]x[/inlmath] osu u [inlmath]\pi[/inlmath], kod [inlmath]\sin 2x[/inlmath] u [inlmath]\frac{\pi}{2}[/inlmath] ne znam tj. nisam siguran gde [inlmath]\sin\frac{x}{2}[/inlmath] sece [inlmath]x[/inlmath] osu. Pretpostavljam u [inlmath]\frac{3\pi}{2}[/inlmath] ali nisam siguran?
Obrazovanje, to je ono, što ostane, nakon što osoba zaboravi sve, što je naučila u školi.
Albert Einstein
Korisnikov avatar
maxaa  OFFLINE

Zahvalio se: 98 puta
Pohvaljen: 20 puta

• +1

Postod Daniel » Petak, 28. Jun 2013, 22:27

Tamo gde je [inlmath]\sin\frac{x}{2}=0[/inlmath]. Znači,[dispmath]\sin\frac{x}{2}=0\quad\Rightarrow\quad\frac{x}{2}=k\pi\quad\Rightarrow\quad x=2k\pi[/dispmath]
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Povratak na TRIGONOMETRIJA