Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI TRIGONOMETRIJA

Izračunati arcsin()

[inlmath]\sin\left(\alpha+\beta\right)=\sin\alpha\cos\beta+\cos\alpha\sin\beta[/inlmath]

Izračunati arcsin()

Postod Gamma » Nedelja, 04. Januar 2015, 02:28

E ovako riječ je o ovome zadatku.Nikada se nisam susreo sa zadacima ovakvog tipa.Tako da mi ovde ništa nije jasno kako se odjenom pojavi [inlmath]\pi[/inlmath] i kako pređe minus ispred inverzne funkcije. Najbolje bi bilo kada bi neko samo opiso princip riješavanja zadatka ovoga tipa. Mislim zapravo kako se uopšte rade ovakvi zadaci. Jer ja stvarno nemam ideju.
[dispmath]\arcsin\Bigg(\cos\left(4+\frac{\pi}{2}\right)\Bigg)=\arcsin (-\sin 4)=-\arcsin\big(\sin(\pi-4)\big)=4-\pi[/dispmath]
jer je [inlmath]\frac{\pi}{2}\le 4\le\frac{3\pi}{2}[/inlmath], pa važi [inlmath]-\frac{\pi}{2}\le\pi-4\le\frac{\pi}{2}[/inlmath]
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Izračunati arcsin()

Postod Gamma » Nedelja, 04. Januar 2015, 15:42

Ipak sada mi je jasno. Svar je u svođenju na prvi kvadrant.I nije ovo toliko komplikovano koliko mi se učinilo.
Gamma  OFFLINE

• +1

Postod Daniel » Nedelja, 04. Januar 2015, 17:40

Da, štos je u tome što [inlmath]\arcsin[/inlmath], zapravo, nije inverzna funkcija sinusa na celom intervalu realnih brojeva, pa ne važi [inlmath]\arcsin\left(\sin x\right)=x[/inlmath] za svako realno [inlmath]x[/inlmath]. To je zbog toga što sinus, kao periodična funkcija, ne može biti injektivna, a čim nije injektivna znači da ne može imati svoju inverznu funkciju. Ali, pošto sinus na intervalu [inlmath]\left[-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2}\right][/inlmath] jeste injektivna funkcija, na tom intervalu se uzima da joj je inverzna funkcija [inlmath]\arcsin[/inlmath]. Prema tome, važi
[dispmath]x\in\left[-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2}\right]\;\Rightarrow\;\arcsin\left(\sin x\right)=x[/dispmath]
što znači da je u izrazima [inlmath]\arcsin\left(\sin x\right)[/inlmath] potrebno sinus svesti na sinus ugla koji je u intervalu [inlmath]\left[-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2}\right][/inlmath], kako bi arkus sinus i sinus mogli da se skrate.

Nije ni precizno, ni sasvim tačno, reći da se svođenje vrši na sinus ugla iz [inlmath]I[/inlmath] kvadranta. Jer, interval [inlmath]\left(-\frac{\pi}{2},0\right)[/inlmath], na koji se ugao takođe može svesti (a što je i učinjeno u ovom tvom primeru, jer [inlmath]\pi-4\in\left(-\frac{\pi}{2},0\right)[/inlmath]) predstavlja [inlmath]IV[/inlmath] kvadrant; osim toga, svođenje na [inlmath]I[/inlmath] kvadrant značilo bi da se ugao može svesti i na intervale [inlmath]\left(2k\pi,\frac{\pi}{2}+2k\pi\right)[/inlmath], ili [inlmath]\left(4k\pi,\frac{\pi}{2}+4k\pi\right)[/inlmath] itd. – svi ti intervali predstavljaju [inlmath]I[/inlmath] kvadrant, ali za njih ne važi [inlmath]\arcsin\left(\sin x\right)=x[/inlmath]. Dakle, pravilna formulacija je da sinus svodimo na sinus ugla iz intervala [inlmath]\left[-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2}\right][/inlmath].
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Gamma » Nedelja, 04. Januar 2015, 19:32

Da,upravu si ipak je to preciznije.
Gamma  OFFLINE

Postod Gamma » Ponedeljak, 05. Januar 2015, 01:22

Evo uradio sam još po koji primjer ovih zadataka.Za kosinus mi je jasno [inlmath]\arccos (x)[/inlmath] jer je [inlmath]\cos x[/inlmath] injektivna funkcija na intervalu od [inlmath][0,\pi][/inlmath].Jer je funkcija uvijek različita za bilo koje [inlmath]x[/inlmath] iz toga intervala.

Za tangens i kotangens mi nije jasno. Po mome [inlmath]\mathrm{tg}\:x[/inlmath] funkcija je injektivna ako je ograničena na intervalu od [inlmath]\left[-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2}\right][/inlmath] a isto tako i za kontanges. E sada ne znam da li je ispravno koliko sam ja skontao funkcije bi bile isto injektivne na intervalu od [inlmath][0,\pi][/inlmath] ali nikada se ne bi mogao pokratiti [inlmath]\mathrm{arctg}\:(x)[/inlmath] i [inlmath]\mathrm{tg}\:x[/inlmath] da bude negativna vrijednost. Zapravo uvijek bi bila pozitivna.Znam da vrijednost tangensa i kotangensa nije ograničena. Ali ova priča mi i nije baš najjasnija oko njih.
Gamma  OFFLINE

Postod Daniel » Ponedeljak, 05. Januar 2015, 19:03

I tangens i kotangens jesu injektivne kako na intervalu [inlmath]\left(-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2}\right)[/inlmath], tako i na intervalu [inlmath]\left(0,\pi\right)[/inlmath]. Međutim, nisu obe definisane u svim tačkama tih intervala – tangens nije definisan na celom intervalu [inlmath]\left(0,\pi\right)[/inlmath] (jer nije definisan u [inlmath]\frac{\pi}{2}[/inlmath]), a isto tako kotangens nije definisan na celom intervalu [inlmath]\left(-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2}\right)[/inlmath] (jer nije definisan u nuli). Možeš pogledati grafike tangensa i kotangensa u ovom postu. Prilikom definisanja arkus tangensa i arkus kotangensa upravo se vodilo računa o tome da to budu inverzne funkcije tangensa, odnosno kotangensa, na onim intervalima na kojima su tangens, odnosno kotangens, ne samo injektivni, već i definisani u svim tačkama tih intervala.
Za tangens važi da je injektivan i definisan u svim tačkama intervala [inlmath]\left(-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2}\right)[/inlmath], zbog čega se arkus tangens definiše kao inverz one funkcije koja je na intervalu [inlmath]\left(-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2}\right)[/inlmath] jednaka [inlmath]\mathrm{tg}\:x[/inlmath], a van tog intervala nije definisana.
Analogno i za kotangens – za kotangens važi da je injektivan i definisan u svim tačkama intervala [inlmath]\left(0,\pi\right)[/inlmath], zbog čega se arkus kotangens definiše kao inverz one funkcije koja je na intervalu [inlmath]\left(0,\pi\right)[/inlmath] jednaka [inlmath]\mathrm{ctg}\:x[/inlmath], a van tog intervala nije definisana.
Pogledaj, takođe, grafike arkus tangensa i arkus kotangensa prikazane u ovom postu.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod Gamma » Utorak, 06. Januar 2015, 16:48

Sve sam to pregledo i poprilično jasno mi je. Samo mi je osto još jedan zadatak koji stvarno ne znam kako da započnem. Neka mi neko samo da ideju. Rezultat treba da se dobije [inlmath]\frac{\pi}{4}[/inlmath].
[dispmath]\mathrm{arctg}\frac{1}{2}+\mathrm{arctg}\frac{1}{3}=[/dispmath]
Gamma  OFFLINE

Postod Daniel » Utorak, 06. Januar 2015, 17:37

Nađi čemu je jednak tangens celog tog izraza.
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod Gamma » Utorak, 06. Januar 2015, 20:07

Evo uspio sam uraditi zadatak. Konačno posljednji u toj oblasti :)
Gamma  OFFLINE

Postod Daniel » Utorak, 06. Januar 2015, 20:14

Samo da naglasim (ne znam da li si tako radio) da je potrebno postaviti uslov, pošto arkus tangens pozitivnog broja mora biti u intervalu [inlmath]\left(0,\frac{\pi}{2}\right)[/inlmath], da zbir ova dva arkus tangensa mora biti u intervalu [inlmath]\left(0,\pi\right)[/inlmath]. Zbog toga, kad budeš dobio da je ovaj izraz jednak [inlmath]\frac{\pi}{4}+k\pi[/inlmath], biraš samo ono rešenje koje jeste u intervalu [inlmath]\left(0,\pi\right)[/inlmath], a to je ono rešenje za koje je [inlmath]k=0[/inlmath], tj. rešenje [inlmath]\frac{\pi}{4}[/inlmath].
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Sledeća

Povratak na TRIGONOMETRIJA