Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI TRIGONOMETRIJA

Trigonometrijska jednacina

[inlmath]\sin\left(\alpha+\beta\right)=\sin\alpha\cos\beta+\cos\alpha\sin\beta[/inlmath]

Trigonometrijska jednacina

Postod Djordje996 » Subota, 28. Novembar 2015, 20:18

Pozdrav svima, moze li pomoc oko ovog zadatka?
[dispmath]\sin3x=\cos2x[/dispmath][dispmath]\sin(2x+x)=\cos^2x-\sin^2x[/dispmath][dispmath]\sin2x\cos x+\cos2x\sin x=\cos^2x-\sin^2x[/dispmath][dispmath]2\sin x\cos^2x+\left(\cos^2x-\sin^2x\right)\sin x=\cos^2x-\sin^2x[/dispmath][dispmath]\sin x\left(2\cos^2x+\cos^2x-\sin^2x+\sin x\right)-\cos^2x=0[/dispmath][dispmath]\sin x\left(3\cos^2x-\sin^2x+\sin x\right)-\cos^2x=0[/dispmath][dispmath]\cos^2x=1-\sin^2x[/dispmath][dispmath]\sin x\left(3-3\sin^2x-\sin^2x+\sin x\right)-1+\sin^2x=0[/dispmath][dispmath]\sin x\left(4\sin^2x-2\sin x-3\right)=-1[/dispmath]
Sta dalje?

Zahvalio se: 13 puta
Pohvaljen: 1 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Trigonometrijska jednacina

Postod Herien Wolf » Subota, 28. Novembar 2015, 21:09

Pre svega sta se trazi u zadatku ? Ja bih rekao da se trazi interval [inlmath]x[/inlmath] ali ti to nisi naglasio.
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 87 puta
Pohvaljen: 213 puta

Postod Djordje996 » Subota, 28. Novembar 2015, 21:19

Mislio sam da se to podrazumeva, izvini. Da, interval [inlmath]x[/inlmath] se trazi.

Zahvalio se: 13 puta
Pohvaljen: 1 puta

• +1

Postod Herien Wolf » Subota, 28. Novembar 2015, 22:13

[dispmath]\sin3x=\cos2x\\
\sin(2x+x)=\cos^2x-\sin^2x\\
\sin2x\cos x+\cos2x\sin x=1-2\sin^2x\\
2\sin x\cos^2x+\left(\cos^2x-\sin^2x\right)\sin x=1-2\sin^2x\\
2\sin x\left(1-\sin^2x\right)+\left(1-2\sin^2x\right)\sin x=1-2\sin^2x\\
2\sin x-2\sin^3x+\sin x-2\sin^3x=1-2\sin 2x\\
3\sin x-4\sin^3x=1-2\sin^2x\\
-4\sin^3x+2\sin^2x+3\sin x=1[/dispmath]
Ovde dobijas kubnu jednacinu uvedes smenu [inlmath]t=\sin x[/inlmath], ja jos uvek nisam radio kubnu jednacinu pa ne bih mogao da ti ispisem resavanje. Ali se iz same postavke vidi da ce jedno od tri resenja biti [inlmath]1[/inlmath], tj [inlmath]\sin x=1[/inlmath]. ovo resenje ce biti predstavljeno kao [inlmath]x=\frac{\pi}{2}+2k\pi[/inlmath] ostala resenje kad dobijes belezis kao [inlmath]x=\arcsin t+2k\pi[/inlmath], pretpostavljam da nece biti tablicni uglovi.
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš

• +1

Postod Ilija » Subota, 28. Novembar 2015, 23:44

Zanima me samo, da li je ovo moglo da se resi na sledeci nacin?
[dispmath]\sin3x=\cos2x[/dispmath][dispmath]\sin3x-\cos2x=0[/dispmath][dispmath]\sin3x-\sin\left(\frac{\pi}{2}-2x\right)=0[/dispmath][dispmath]2\cos\left(\frac{x}{2}+\frac{\pi}{2}\right)\sin\left(\frac{5x}{2}-\frac{\pi}{2}\right)=0[/dispmath]
[dispmath]1)\;\cos\left(\frac{x}{2}+\frac{\pi}{2}\right)=0\qquad\qquad2)\;\sin\left(\frac{5x}{2}-\frac{\pi}{2}\right)=0[/dispmath]
The difference between stupidity and genius is that genius has its limits. — Albert Einstein
Korisnikov avatar
Ilija  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 172 puta
Pohvaljen: 452 puta

Postod Herien Wolf » Nedelja, 29. Novembar 2015, 00:06

Dovrsio sam zadatak,moze se malo skockati kubna da resavas lakse [inlmath]\frac{- 4t^3+2t^2+3t-1}{t-1}=-4t^2-2t+1[/inlmath]
Mozda sam napravio negde gresku u racunu
[dispmath]-4\sin^3x+2\sin^2x+3\sin x-1=0\\
-4t^3+2t^2+3t-1=0\\
\Rightarrow\;\left(t-1\right)\left(-4t^2-2t+1\right)=0\\
{\rm I}\\
t_1=1\;\Rightarrow\;\sin x=1\;\Rightarrow\;x_1=\frac{\pi }{2}+2k\pi\\
{\rm II}\\
-4t^2-2t+1\\
D=20\\
t_2=-\frac{1+\sqrt5}{4}\;\Rightarrow\;x_2=\arcsin\left(-\frac{1+\sqrt5}{4}\right)+2k\pi\\
t_3=-\frac{1-\sqrt5}{4}\;\Rightarrow\;x_3=\arcsin\left(-\frac{1-\sqrt5}{4}\right)+2k\pi[/dispmath]
valjda ti nece trebati vrednosti arkusa(ako trebaju onda digitron) :D
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš

Postod Herien Wolf » Nedelja, 29. Novembar 2015, 00:38

Ilija je napisao:Zanima me samo, da li je ovo moglo da se resi na sledeci nacin?
[dispmath]\sin3x=\cos2x[/dispmath][dispmath]\sin3x-\cos2x=0[/dispmath][dispmath]\sin3x-\sin\left(\frac{\pi}{2}-2x\right)=0[/dispmath][dispmath]2\cos\left(\frac{x}{2}+\frac{\pi}{2}\right)\sin\left(\frac{5x}{2}-\frac{\pi}{2}\right)=0[/dispmath]
[dispmath]1)\;\cos\left(\frac{x}{2}+\frac{\pi}{2}\right)=0\qquad\qquad2)\;\sin\left(\frac{5x}{2}-\frac{\pi}{2}\right)=0[/dispmath]

[dispmath]1)\\
\frac{x}{2}+\frac{\pi}{2}=\frac{\pi}{2}\;\Rightarrow\;x=0\\
\frac{x}{2}+\frac{\pi}{2}=\frac{3\pi}{2}\;\Rightarrow\;x=2\pi\\
2)\\
\frac{5x}{2}-\frac{\pi}{2}=0\;\Rightarrow\;x=\frac{\pi}{5}\\
\frac{5x}{2}-\frac{\pi}{2}=2\pi\;\Rightarrow\;x=\pi[/dispmath]
Ako ja dobro ovo radim, malo je kasno pa vise radim mehanicki, sada kada bi zamenio u pocetnu jednakost neku vrednost
[dispmath]\sin3x=\cos2x\\
\sin3\pi=\cos2\pi\\
0=1[/dispmath]
rekao bih da ne ispada bas tacno :D ali neka neko proveri jer nisam bas skoncentrisan
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš

• +1

Postod Daniel » Nedelja, 29. Novembar 2015, 02:36

Izvinjavam se zbog malo opširnijeg posta, ali nakupilo se nekoliko stvari koje bih želeo da prokomentarišem.

@Ilija, tvoj predlog je odličan i doveo bi do najelegantnijeg rešenja, zbog čega sam ti i dao thanks iako imaš grešku koju sam označio crveno:
Ilija je napisao:[dispmath]\sin3x-\sin\left(\frac{\pi}{2}-2x\right)=0[/dispmath][dispmath]2\cos\left(\frac{x}{2}+\frac{\pi}{\color{red}2}\right)\sin\left(\frac{5x}{2}-\frac{\pi}{\color{red}2}\right)=0[/dispmath]

Naime, treba
[dispmath]2\cos\left(\frac{x}{2}+\frac{\pi}{\color{red}4}\right)\sin\left(\frac{5x}{2}-\frac{\pi}{\color{red}4}\right)=0[/dispmath] što će dati rešenja
[dispmath]1)\;x=\frac{\pi}{2}+2k\pi\qquad\qquad2)\;x=\frac{\pi}{10}+\frac{2k\pi}{5}[/dispmath] Ali, kako je rešenje 1) već sadržano u rešenju 2) (tj. prvo rešenje predstavlja podskup drugog rešenja), dovoljno je kao konačno rešenje napisati samo drugo rešenje:
[dispmath]\enclose{box}{x=\frac{\pi}{10}+\frac{2k\pi}{5}}[/dispmath] Kad uz pomoć kalkulatora to uporedimo s rešenjima do kojih je došao Herien Wolf, zaključujemo da su to ista rešenja:
[inlmath]\frac{\pi}{10}=\arcsin\left(-\frac{1-\sqrt5}{4}\right)[/inlmath]
itd.

@Herien Wolf, obrati pažnju kad rešavaš jednačinu preko arkus sinusa:
Herien Wolf je napisao:[dispmath]t_2=-\frac{1+\sqrt5}{4}\;\Rightarrow\;x_2=\arcsin\left(-\frac{1+\sqrt5}{4}\right)+2k\pi\\
t_3=-\frac{1-\sqrt5}{4}\;\Rightarrow\;x_3=\arcsin\left(-\frac{1-\sqrt5}{4}\right)+2k\pi[/dispmath]

Kada je [inlmath]\sin x=a[/inlmath], tada nije dovoljno samo napisati [inlmath]x=\arcsin a+2k\pi[/inlmath]. To je samo jedan skup rešenja. Ali, postoji još jedan skup rešenja, koji glasi [inlmath]x=\pi-\arcsin a+2k\pi[/inlmath] (zašto je to tako, biće ti jasno ako to predstaviš na trigonometrijskoj kružnici). E sad, ovaj drugi skup rešenja može se napisati i kao [inlmath]x=\left(-1\right)^{2k+1}\arcsin a+\left(2k+1\right)\pi[/inlmath]. Kako se prvi skup rešenja, [inlmath]x=\arcsin a+2k\pi[/inlmath], može napisati i kao [inlmath]x=\left(-1\right)^{2k}\arcsin a+2k\pi[/inlmath], to možemo ova dva skupa objediniti i jednostavno zapisati [inlmath]x=\left(-1\right)^k\arcsin a+k\pi,\;k\in\mathbb{Z}[/inlmath].

Prema tome, potpuna rešenja treba da glase:
[dispmath]t_2=-\frac{1+\sqrt5}{4}\quad\Rightarrow\quad x_2=\left(-1\right)^k\arcsin\left(-\frac{1+\sqrt5}{4}\right)+k\pi\\
t_3=-\frac{1-\sqrt5}{4}\quad\Rightarrow\quad x_3=\left(-1\right)^k\arcsin\left(-\frac{1-\sqrt5}{4}\right)+k\pi[/dispmath]

I, još ovo,
Herien Wolf je napisao:
Ilija je napisao:[dispmath]1)\;\cos\left(\frac{x}{2}+\frac{\pi}{2}\right)=0\qquad\qquad2)\;\sin\left(\frac{5x}{2}-\frac{\pi}{2}\right)=0[/dispmath]

[dispmath]1)\\
\frac{x}{2}+\frac{\pi}{2}=\frac{\pi}{2}\;\Rightarrow\;x=0\\
\frac{x}{2}+\frac{\pi}{2}=\frac{3\pi}{2}\;\Rightarrow\;x=2\pi\\
2)\\
\frac{5x}{2}-\frac{\pi}{2}=0\;\Rightarrow\;x=\frac{\pi}{5}\\
\frac{5x}{2}-\frac{\pi}{2}=2\pi\;\Rightarrow\;x=\pi[/dispmath]

Nikad nemoj zaboraviti da dodaš i [inlmath]2k\pi[/inlmath]. Znači, kad imaš [inlmath]\cos t=0[/inlmath], to onda nije [inlmath]t=\frac{\pi}{2}[/inlmath] i [inlmath]t=\frac{3\pi}{2}[/inlmath], već je to [inlmath]t=\frac{\pi}{2}{\color{red}+2k\pi}[/inlmath] i [inlmath]t=\frac{3\pi}{2}{\color{red}+2k\pi}[/inlmath]. Ili, kad se zapiše objedinjeno, [inlmath]t=\frac{\pi}{2}+k\pi[/inlmath].
Slično i za ovaj drugi slučaj, [inlmath]\sin t=0\;\Rightarrow\;t=2k\pi\;\lor\;t=\pi+2k\pi\;\Rightarrow\;t=k\pi[/inlmath].
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Ilija » Nedelja, 29. Novembar 2015, 13:47

Imam ja obicaj tako da pogresim na gluposti, ali ne zamerite. xD :D
The difference between stupidity and genius is that genius has its limits. — Albert Einstein
Korisnikov avatar
Ilija  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 172 puta
Pohvaljen: 452 puta

Postod Herien Wolf » Nedelja, 29. Novembar 2015, 14:02

Veruj mi da nisam ni kontrolisao sta si napisao, samo sam resenja ubacio u pocetnu :)
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš

Sledeća

Povratak na TRIGONOMETRIJA