Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI TRIGONOMETRIJA

Trigonometrijske jednačine – nejasnoće oko rešenja

[inlmath]\sin\left(\alpha+\beta\right)=\sin\alpha\cos\beta+\cos\alpha\sin\beta[/inlmath]

Trigonometrijske jednačine – nejasnoće oko rešenja

Postod Miladin Jovic » Četvrtak, 19. Jun 2014, 19:13

Resiti jednacinu:
[dispmath]\cos 3x=\cos 5x[/dispmath]
Da li se ova jednacina svodi na:
[inlmath]\sin 2x=0[/inlmath] ili [inlmath]\sin 4x=0[/inlmath] I kako znati koje resenje je krajnje [inlmath]\frac{k\pi}{2}[/inlmath] ili [inlmath]\frac{k\pi}{4}[/inlmath]?
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 243 puta
Pohvaljen: 138 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Trigonometrijske jednačine – nejasnoće oko rešenja

Postod Milovan » Četvrtak, 19. Jun 2014, 19:41

Na osnovu formule za razliku kosinusa lako se dobija:
[dispmath]\cos 5x-\cos 3x=-2\sin\frac{5x-3x}{2}\sin\frac{5x+3x}{2}=2\sin x\sin 4x=0[/dispmath]
Prema tome, ili je [inlmath]\sin 4x=0[/inlmath] ili je [inlmath]\sin x=0[/inlmath].
Kako je [inlmath]\sin 4x=2\sin 2x\cos 2x=4\sin x\cos x\cos 2x[/inlmath], lako je zaključiti da je slučaj kada je [inlmath]\sin x=0[/inlmath] obuhvaćen slučajem [inlmath]\sin 4x=0[/inlmath], a rešenje je [inlmath]x=\frac{k\pi}{4}[/inlmath]
Korisnikov avatar
Milovan  OFFLINE

Zahvalio se: 356 puta
Pohvaljen: 704 puta

Postod Miladin Jovic » Četvrtak, 19. Jun 2014, 21:41

Mislim da ne bi trebalo da otvaram novu temu zbog ovog zadatka...
Izracunati [inlmath]\cos 2x-2\sin^2x=0[/inlmath]
Dobio sam da je [inlmath]\sin^2x=\frac{1}{4}[/inlmath]
Oni u resenju nisu razmatrali slucaj kada je [inlmath]\sin x=-\frac{1}{2}[/inlmath] Zasto to.ne moze da bude resenje?
Zaslužni forumaš

Postod Milovan » Četvrtak, 19. Jun 2014, 21:44

Treba razmatrati i taj drugi slučaj.
Korisnikov avatar
Milovan  OFFLINE

Zahvalio se: 356 puta
Pohvaljen: 704 puta

Postod Daniel » Četvrtak, 19. Jun 2014, 21:46

Naravno da [inlmath]\sin x=-\frac{1}{2}[/inlmath] može i treba da bude jedno od rešenja. Jedino, ako možda u zadatku nije navedeno da je [inlmath]x\in\left(0,\pi\right)[/inlmath] ili tako neki sličan uslov.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Miladin Jovic » Četvrtak, 19. Jun 2014, 21:55

Ne, u zadatku nije postavljen nikakav uslov. Dakle, jos jedna njihova greska, a ja sam mislio da sam negde pogresio.
Zaslužni forumaš

Postod Miladin Jovic » Četvrtak, 19. Jun 2014, 22:44

Resiti jednavinu:
[dispmath]\left(\sin\frac{x}{3}+2\cos x\right)\cos x+\left(2\sin x-\cos\frac{x}{3}-1\right)\sin x=0[/dispmath]
Daljecsam dobio [inlmath]\sin\frac{2x}{3}+\sin x=2[/inlmath] Da li je ovo dobro? Primenio sam formulu zbir sinusa, ali ne znam da li je ona uopste upotrebljiva ovde.
Inace, resenje je prazan skup, tj. ne postoji. Verovatno treba dobiti izraze koji nisu u funkciji od [inlmath]x[/inlmath].
Zaslužni forumaš

Postod Daniel » Četvrtak, 19. Jun 2014, 22:57

Da, ispravno si došao do koraka [inlmath]\sin\frac{2x}{3}+\sin x=2[/inlmath]. Sada razmišljaš ovako: pošto ni [inlmath]\sin\frac{2x}{3}[/inlmath] ni [inlmath]\sin x[/inlmath] ne mogu biti veće od [inlmath]1[/inlmath], njihov zbir može biti [inlmath]2[/inlmath] samo onda kada je vrednost obe te funkcije [inlmath]1[/inlmath]. Prema tome, pišeš
[dispmath]\sin\frac{2x}{3}=1\quad\land\quad\sin x=1[/dispmath]
Međutim, rešavanjem ove dve jednačine, dolaziš do toga da je presek njihovih rešenja prazan skup, što znači da polazna jednačina nema rešenja.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Povratak na TRIGONOMETRIJA