Trigonometrijska nejednacina s parametrom

PostPoslato: Petak, 27. Jun 2014, 11:59
od nikolalosic
Skup svih vrednosti parametra [inlmath]a[/inlmath], za koje uvek vazi [inlmath]a^2+2a-\cos^2x-2a\sin x>2[/inlmath] je?
E sad, ovo kad se sredi malo dobije se [inlmath]a^2+2a+\sin^2x-2a\sin x>3[/inlmath], uvodimo smenu [inlmath]\sin x=t,\;t\in[-1,1][/inlmath] i dobijamo [dispmath]t^2+2at+a^2+2a-3>0,\;t\in[-1.1][/dispmath] Ovo mi lici na nejednacinu sa parametrom koja treba da ima resenja u odredjenom intervalu. Resavao sam jednacine i znam kako je kod jednacina, ali ovde sam se zabunio malo, ne znam koje uslove da postavim.. :unsure:

Re: Trigonometrijska nejednacina s parametrom

PostPoslato: Petak, 27. Jun 2014, 12:12
od stevan95
Ako nešto nisam pogrešno ukapirao, treba samo logički posmatrati kada je kvadratna funkcija veća od nule.

Pre svega, diskriminanta treba da bude manja od nule, što znači da nema dodira sa [inlmath]x[/inlmath] osom. A pošto se traži da bude veća od nule, koeficijent ispred kvadratnog člana treba da bude takođe veći od nule (znaš da kad je [inlmath]a>0[/inlmath] onda funkcija ima onaj oblik kao da se smeje :D ), što i jeste, jer ispred [inlmath]t^2[/inlmath] imamo broj [inlmath]1[/inlmath].

EDIT: Sad sam se setio da ne može tako jednostavno. :( Pokušaću da pronađem jedan sličan zadatak koji sam bio postavio, ali očigledno sam zaboravio caku.

PostPoslato: Petak, 27. Jun 2014, 12:21
od stevan95
Evo zadatka, koji ti možda bude od neke koristi.

PostPoslato: Petak, 27. Jun 2014, 15:24
od Daniel
A evo i potpuno identičnog. :)

Inače, ovde imaš grešku,
nikolalosic je napisao:[dispmath]t^2+2at+a^2+2a-3>0,\;t\in[-1.1][/dispmath]

treba
[dispmath]t^2{\color{red}-}2at+a^2+2a-3>0,\;t\in[-1.1][/dispmath]