Zadatak sa prijemnog (FON)

PostPoslato: Četvrtak, 11. Septembar 2014, 18:27
od Arkantos
Može li neko da uradi ovaj zadatak već duže vreme me muči?

Ako je [inlmath]\mathrm{tg}\:\alpha=\frac{\left(1+\mathrm{tg}\:1^\circ\right)\left(1+\mathrm{tg}\:2^\circ\right)-2}{\left(1-\mathrm{tg}\:1^\circ\right)\left(1-\mathrm{tg}\:2^\circ\right)-2}[/inlmath] i [inlmath]\alpha\in\left(0,90^\circ\right)[/inlmath] tada je [inlmath]\alpha[/inlmath]:

Rešenje: [inlmath]\alpha=42^\circ[/inlmath]

Re: Zadatak sa prijemnog(FON)

PostPoslato: Četvrtak, 11. Septembar 2014, 18:36
od Daniel
Možda možemo da ti pomognemo da uradiš zadatak. :) Šta te tačno muči, do kog koraka si stigao/stigla u postupku? (Obrati pažnju na tačku 6. Pravilnika.)

Re: Zadatak sa prijemnog (FON)

PostPoslato: Četvrtak, 11. Septembar 2014, 19:48
od Arkantos
Pomnožio sam brojilac i imenilac sa [inlmath]\left(1-\mathrm{tg}\:1^\circ\right)\left(1-\mathrm{tg}\:2^\circ\right)[/inlmath] i dobio sam:
[dispmath]\frac{\left(1-\mathrm{tg}^21^\circ\right)\left(1-\mathrm{tg}^22^\circ\right)-2\left(1-\mathrm{tg}\:1^\circ\right)\left(1-\mathrm{tg}\:2^\circ\right)}{\left(1-\mathrm{tg}\:1^\circ\right)^2\left(1-\mathrm{tg}\:2^\circ\right)^2-2\left(1-\mathrm{tg}\:1^\circ\right)\left(1-\mathrm{tg}\:2^\circ\right)}[/dispmath]
izmnožio sam sve ne bih li uspeo oduzeti nesto ili namestiti nesto sto se moze skratiti ali nisam uspeo.

Da li sam uopšte na pravom putu?

PostPoslato: Četvrtak, 11. Septembar 2014, 20:21
od Daniel
Nađoh u međuvremenu da smo već imali taj zadatak, pre oko godinu i po. Ne tvrdim da je način na koji sam ga radio i najbolji, ali dobije se taj rezultat.

PostPoslato: Četvrtak, 11. Septembar 2014, 21:13
od Arkantos
Hvala puno!!!
Bas me je nervirao taj zadatak. Jedino mi je on falio da kompletiram poglavlje sa izrazima.