Trigonometrijska nejednačina

PostPoslato: Nedelja, 28. Septembar 2014, 11:21
od željko
Pozdrav. Stvarno ne znam rešiti ovaj zadatak, pa ako može.......??? Blokada u glavi??? Hvala.
[dispmath]\left|2\sin\frac{x}{6}\right|<1[/dispmath]

Re: Trigonometrijska nejednačina

PostPoslato: Nedelja, 28. Septembar 2014, 12:35
od Daniel
[dispmath]\left|2\sin\frac{x}{6}\right|<1[/dispmath][dispmath]-1<2\sin\frac{x}{6}<1\quad /:2[/dispmath][dispmath]-\frac{1}{2}<\sin\frac{x}{6}<\frac{1}{2}[/dispmath]
Dalje, pretpostavljam, znaš... :) Nacrtaš ili zamisliš trigonometrijsku kružnicu, uočiš za koji interval uglova važe ove nejednakosti...

PostPoslato: Nedelja, 28. Septembar 2014, 14:44
od željko
Sory, nisam rešio, ali ne želim vas više zamarati. Pokušat ću kad se odmorim. Hvala.

PostPoslato: Nedelja, 28. Septembar 2014, 15:23
od Daniel
OK, evo ti još malo pomoći.

trigonometrijska kruznica.png
trigonometrijska kruznica.png (1.09 KiB) Pogledano 1049 puta

PostPoslato: Nedelja, 28. Septembar 2014, 21:30
od željko
Odustajem, nikako rješiti, a bilo bi previše od mene da vas tražim da mi napišete postupak do kraja (malo objasnite) pa da ja proučavam. Šta mogu. Hvala. :crazy:

PostPoslato: Nedelja, 28. Septembar 2014, 22:29
od Daniel
Zaista ne razumem šta te ovde zbunjuje, trigonometrijska kružnica ti jasno pokazuje u kojim intervalima treba da se nalaze uglovi da bi nejednačina bila zadovoljena (oblasti uglova obeležene zelenom bojom).

Evo i dopunjene slike:

trigonometrijska kruznica.png
trigonometrijska kruznica.png (1.23 KiB) Pogledano 1024 puta

Na njoj sam, u odnosu na prethodnu, samo dopisao granične vrednosti uglova.

Samo očitaš trigonometrijsku kružnicu i napišeš
[dispmath]-\frac{\pi}{6}<\frac{x}{6}<\frac{\pi}{6}\quad\lor\quad\frac{5\pi}{6}<\frac{x}{6}<\frac{7\pi}{6}[/dispmath]
Zatim, zbog periodičnosti, na sve granične vrednosti dodaš period [inlmath]2k\pi[/inlmath],
[dispmath]-\frac{\pi}{6}+2k\pi<\frac{x}{6}<\frac{\pi}{6}+2k\pi\quad\lor\quad\frac{5\pi}{6}+2k\pi<\frac{x}{6}<\frac{7\pi}{6}+2k\pi[/dispmath]
a pošto su ovo nejednačine izražene po [inlmath]\frac{x}{6}[/inlmath], sve što ti je još ostalo to je da te nejednačine pomnožiš sa [inlmath]6[/inlmath], kako bi ih izrazio po [inlmath]x[/inlmath]...

Ova trigonometrijska nejednačina nije ni po čemu posebno specifična, tj. trigonometrijske nejednačine se u velikoj većini slučajeva rade upravo po ovom principu, zbog čega je vrlo bitno da dobro razumeš ovaj postupak. Pitaj, zato, ako ti bilo koji deo ovog postupka nije sasvim jasan.