Gamma je napisao:Stvar je u tome što kada izražavamo sinus preko tangensa u brojniku treba da bude apsolutna vrijednost. A kod mene u školskoj svesci toga znaka apsolutne vrijednosti nema. Pa sam tako i naučio.
Zapravo, originalni oblik te formule glasi
[dispmath]\sin^2\alpha=\frac{\text{tg}^2\alpha}{1+\text{tg}^2\alpha}[/dispmath] E sad, nakon korenovanja obe strane,
[dispmath]\sqrt{\sin^2\alpha}=\sqrt{\frac{\text{tg}^2\alpha}{1+\text{tg}^2\alpha}}[/dispmath] i primenjujući [inlmath]\sqrt{x^2}=|x|[/inlmath],
[dispmath]|\sin\alpha|=\frac{|\text{tg }\alpha|}{\sqrt{1+\text{tg}^2\alpha}}\\
\sin\alpha=\pm\frac{|\text{tg }\alpha|}{\sqrt{1+\text{tg}^2\alpha}}\\
\sin\alpha=\pm\frac{\text{tg }\alpha}{\sqrt{1+\text{tg}^2\alpha}}[/dispmath] Pretpostavljam da, kad govoriš o formuli bez apsolutne vrednosti, misliš na ovu poslednju, koja umesto apsolutne vrednosti ima znak [inlmath]\pm[/inlmath] (koji označava da umesto njega moramo staviti ili plus ili minus, a koji od ta dva znaka stavljamo to moramo posebno da utvrdimo).
Međutim, u ovom zadatku je pogodnije koristiti onaj prethodni izraz s apsolutnim vrednostima, [inlmath]\displaystyle|\sin\alpha|=\frac{|\text{tg }\alpha|}{\sqrt{1+\text{tg}^2\alpha}}[/inlmath], jer nam je ovde zgodnije da prvo izrazimo [inlmath]|\sin2014^\circ|[/inlmath] u zavisnosti od [inlmath]|m|[/inlmath], pa tek zatim određujemo predznak [inlmath]\sin2014^\circ[/inlmath] i predznak [inlmath]m[/inlmath] i na osnovu ta dva predznaka određujemo i koji predznak treba staviti u vezu između ta dva izraza.
Gamma je napisao:E sada ne znam kako ide na tim prijemnima gdje se zaokružuje riješenje. Tada moraju gledati i postupak. Pitanje je da sam uradio sa ovim jednim predznakom pogrešnim i zaokružio pogrešan odgovor da li čitav zadatak pada u vodu?

Pa, čim si zaokružio pogrešan odgovor...

Na prijemnima se baš namerno i stavljaju takve „zamke“ u zadatke.