Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI TRIGONOMETRIJA

Rastaviti trigonometrijski izraz

[inlmath]\sin\left(\alpha+\beta\right)=\sin\alpha\cos\beta+\cos\alpha\sin\beta[/inlmath]

Rastaviti trigonometrijski izraz

Postod sevdah baby » Utorak, 09. April 2013, 05:42

[dispmath]\sin^6 x+\cos^6 x[/dispmath]
Mozda sam dekoncentrisana jer je 20 do 6 ali gledam i nmg da skontam kako da ga rastavim :O
Poslednji put menjao Daniel dana Subota, 13. April 2013, 14:37, izmenjena samo jedanput
Razlog: Zamena slike zadatka odgovarajućim Latex-kodom

Zahvalio se: 6 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Rastaviti trigonometrijski izraz

Postod Daniel » Utorak, 09. April 2013, 14:14

Definitivno, za početak, preko formule za zbir kubova:
[dispmath]a^3+b^3=\left(a+b\right)\left(a^2-ab+b^2\right)[/dispmath][dispmath]\sin^6 x+\cos^6 x=\left(\sin^2 x\right)^3+\left(\cos^2 x\right)^3=\underbrace{\left(\sin^2 x+\cos^2 x\right)}_1\left(\sin^4 x-\sin^2 x\cos^2 x+\cos^4 x\right)[/dispmath]
E sad, to može dalje da se sređuje na više načina, zavisi šta se tačno traži... Može da se primeni [inlmath]\cos^2 x=1-\sin^2 x[/inlmath] pa da se sve izrazi preko [inlmath]\sin x[/inlmath], može da se primeni [inlmath]\sin^2 x=1-\cos^2 x[/inlmath] pa da se sve izrazi preko [inlmath]\cos x[/inlmath], može da se izrazi preko dvostrukog ugla primenjujući formule [inlmath]\sin^2 x=\frac{1-\cos 2x}{2}[/inlmath] i [inlmath]\cos^2 x=\frac{1+\cos 2x}{2}[/inlmath] (nekako bih preferirao ovaj poslednji način, jer bi se tad dobio fin rezultat, [inlmath]\frac{3}{8}\cos 4x+\frac{5}{8}[/inlmath])...

Da li je ovo deo nekog zadatka, ili je zadatak sam po sebi? Kako tačno glasi tekst?
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Re: Rastaviti trigonometrijski izraz

Postod sevdah baby » Sreda, 10. April 2013, 19:16

Deo zadatka, samo me ja zanimalo rastavljanje :D skontala sam, hvala :D

Zahvalio se: 6 puta
Pohvaljen: 0 puta

Povratak na TRIGONOMETRIJA