maxaa je napisao:Uvideo sam gresku, najmanje pozitivno resenje mi je [inlmath]\frac{\pi}{6}[/inlmath] a ne [inlmath]\frac{\pi}{2}[/inlmath]
Moze delete teme, moze i da ostane ako nekom zareba (Odluku prepustam administratorima)

Ništa ne smeta, nek stoji, upravo što ti kažeš, može nekom da zatreba.

Nego, nešto me tu žulja oko teksta zadatka.
Da li zadatak zaista glasi „Traži se zbir najmanjeg pozitivnog i
najmanjeg negativnog rešenja jednačine“

Ako tako piše, onda bi mogao s punim pravom da kažeš da je zbir jednak [inlmath]-\infty[/inlmath] i ne bi imali pravo da ti taj odgovor ne priznaju. Zbog periodičnosti, i pozitivnih i negativnih rešenja ima beskonačno mnogo, a
najmanje negativno rešenje bi bilo [inlmath]-\infty[/inlmath], pa kad se sabere s najmanjim pozitivnim rešenjem, a to je [inlmath]\frac{\pi}{6}[/inlmath], zbir je opet [inlmath]-\infty[/inlmath].

Ako se misli na negativno rešenje koje je najbliže nuli, onda se mora reći ili
najveće negativno rešenje, ili
po apsolutnoj vrednosti najmanje negativno rešenje.
I nije mi još jasno zbog čega si u svom postupku, na samom kraju, sabirao kvadrate rešenja, da li možda u originalnom tekstu piše da se traži zbir kvadrata tih rešenja?
A što se tiče ovog poslednjeg zadatka, upravo ovo što ti je forza napisao – nemoj mešati same uglove i kosinuse uglova. Znači, [inlmath]0[/inlmath] i [inlmath]2\pi[/inlmath] nije isto: [inlmath]0[/inlmath] je [inlmath]0[/inlmath], a [inlmath]2\pi[/inlmath] je [inlmath]2\pi[/inlmath].

[inlmath]\cos 0[/inlmath] jeste isto što i [inlmath]\cos 2\pi[/inlmath], ali to je već druga stvar...
U zadatku je dato da ugao pripada intervalu između [inlmath]0[/inlmath] i [inlmath]2\pi[/inlmath], prema tome, rešenje koje te buni (koje si mogao napisati i kao [inlmath]-\frac{\pi}{6}+2k\pi[/inlmath] i kao [inlmath]\frac{11\pi}{6}+2k\pi[/inlmath] – svejedno je potpuno(, ne sme se svesti na rešenje [inlmath]-\frac{\pi}{6}[/inlmath], jer ono ne bi pripadalo zadatom intervalu, već bi se smelo svesti samo na rešenje [inlmath]\frac{11\pi}{6}[/inlmath], jer ono jeste između [inlmath]0[/inlmath] i [inlmath]2\pi[/inlmath].