Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI TRIGONOMETRIJA

Zbir resenja trigonometrijske jednacine

[inlmath]\sin\left(\alpha+\beta\right)=\sin\alpha\cos\beta+\cos\alpha\sin\beta[/inlmath]

Zbir resenja trigonometrijske jednacine

Postod maxaa » Subota, 15. Jun 2013, 19:09

Evo jos jednog zadatka gde ne mogu da pronadjem gresku:

Trazi se zbir najmanjeg pozitivnog i najmanjeg negativnog resenja jednacine:
[dispmath]\sin 5x-\sin x+3\cos x=0[/dispmath]
Evo mog pokusaja, bilo bi lepo kada bi mi neko ukazao na gresku u mom postupku:
[dispmath]2\cos\frac{5x+x}{2}\sin\frac{5x-x}{2}+3\cos 3x=0[/dispmath][dispmath]2\cos 3x\sin 2x+3\cos 3x=0[/dispmath][dispmath]\cos 3x\left(2\sin 2x+3\right)=0[/dispmath][dispmath]\cos 3x=0\qquad\xcancel{\sin 2x=-\frac{3}{2}}[/dispmath][dispmath]\begin{array}{l}
3x=\frac{\pi}{2}+k\pi\\[1em]
x=\frac{\pi}{6}+\frac{k\pi}{3}\\[1em]
x=\frac{\pi+2k\pi}{6}
\end{array}\hspace{8em}\begin{array}{ll}
k=-1: & x=\frac{\pi-2\pi}{6}=\enclose{box}{-\frac{\pi}{6}}\\
k=-2: & x=\frac{\pi-4\pi}{6}=-\frac{3\pi}{6}=-\frac{\pi}{2}\\
k=0: & x=\frac{\pi}{6}\\
k=1: & x=\frac{3\pi}{6}\quad\enclose{box}{x=\frac{\pi}{2}}
\end{array}[/dispmath][dispmath]\left(-\frac{\pi}{6}\right)^2+\left(\frac{\pi}{2}\right)^2=\frac{\pi^2}{36}+\frac{\pi^2}{4}=\frac{10\pi^2}{36}=\frac{5\pi^2}{18}[/dispmath]
Obrazovanje, to je ono, što ostane, nakon što osoba zaboravi sve, što je naučila u školi.
Albert Einstein
Korisnikov avatar
maxaa  OFFLINE

Zahvalio se: 98 puta
Pohvaljen: 20 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Zbir resenja trigonometrijske jednacine

Postod maxaa » Subota, 15. Jun 2013, 19:53

Uvideo sam gresku, najmanje pozitivno resenje mi je [inlmath]\frac{\pi}{6}[/inlmath] a ne [inlmath]\frac{\pi}{2}[/inlmath]
Moze delete teme, moze i da ostane ako nekom zareba (Odluku prepustam administratorima) :)
Obrazovanje, to je ono, što ostane, nakon što osoba zaboravi sve, što je naučila u školi.
Albert Einstein
Korisnikov avatar
maxaa  OFFLINE

Postod maxaa » Subota, 15. Jun 2013, 20:58

Slican zadatak trazi se zbir svih resenja jednacine:
[dispmath]\cos 2x+\sin^2x=\frac{3}{4}[/dispmath]
ja dobijem [inlmath]2\pi[/inlmath] medjutim u resenju stoji [inlmath]4\pi[/inlmath],kratak je zadacic nadam se da ce neko moci da mi pomogne.
Albert Einstein
Korisnikov avatar
maxaa  OFFLINE

• +2

Postod forzajuve » Subota, 15. Jun 2013, 21:41

Da se ne trazi zbir svih resenja jednacine na intervalu [inlmath][0,2\pi][/inlmath]?
[dispmath]\cos 2x+\sin^2x=\frac{3}{4}[/dispmath]
[dispmath]\cos^2x-\sin^2x+\sin^2x=\frac{3}{4}[/dispmath]
[dispmath]\cos^2x=\frac{3}{4}[/dispmath]
[dispmath]\cos x=\pm\frac{\sqrt 3}{2}[/dispmath]
[dispmath]x_1=\frac{\pi}{6}[/dispmath]
[dispmath]x_2=\frac{5\pi}{6}[/dispmath]
[dispmath]x_3=\frac{7\pi}{6}[/dispmath]
[dispmath]x_4=\frac{11\pi}{6}[/dispmath]
[dispmath]x_1+x_2+x_3+x_4=4\pi[/dispmath]
Ako je resenje [inlmath]4\pi[/inlmath] onda mislim da bi trebalo da postoji uslov [inlmath][0,2\pi][/inlmath]
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 115 puta
Pohvaljen: 103 puta

Postod maxaa » Subota, 15. Jun 2013, 22:00

Jeste to sam zaboravio da stavim, a izbrisao sam sliku na kojoj je bio ceo zadatak.

Moja greska je sto sam za [inlmath]x_4[/inlmath], pisao resenje kao [inlmath]\frac{0-\pi}{6}[/inlmath] a ne kao ti [inlmath]2\pi-\frac{\pi}{6}[/inlmath]
Mozes li mi objasniti zbog cega se resenja razlikuju kada je [inlmath]0[/inlmath] i [inlmath]2\pi[/inlmath] isto?
Albert Einstein
Korisnikov avatar
maxaa  OFFLINE

• +2

Postod forzajuve » Subota, 15. Jun 2013, 22:50

Kada oduzmes od nule [inlmath]\frac{\pi}{6}[/inlmath] dobijes [inlmath]-\frac{\pi}{6}[/inlmath], a [inlmath]x_1[/inlmath] nam je [inlmath]\frac{\pi}{6}[/inlmath] i kad sabiras resenja ti ces [inlmath]x_1[/inlmath] i [inlmath]x_4[/inlmath] da skratis i dobijas [inlmath]2\pi[/inlmath]

Dobili smo da je [inlmath]\cos x=\pm\frac{\sqrt3}{2}[/inlmath]

Tako da je
[dispmath]x_1=\frac{\pi}{6}[/dispmath]
[dispmath]x_2=\frac{5\pi}{6}[/dispmath]
[dispmath]x_3=\frac{7\pi}{6}[/dispmath]
[dispmath]x_4=\frac{11\pi}{6}[/dispmath]
Nemoj da gledas to sto su [inlmath]\cos 0[/inlmath] i [inlmath]\cos 2\pi[/inlmath] isti - ako tako gledamo onda su i [inlmath]\cos 30^\circ[/inlmath] i [inlmath]\cos 330^\circ[/inlmath] isti, kao i [inlmath]\cos 150^\circ[/inlmath] i [inlmath]\cos 210^\circ[/inlmath]

Znaci mi ovde ne sabiramo kosinuse tih uglova vec same uglove tj.
[dispmath]\frac{\pi}{6}[/dispmath]
[dispmath]\frac{5\pi}{6}[/dispmath]
[dispmath]\frac{7\pi}{6}[/dispmath]
[dispmath]\frac{11\pi}{6}[/dispmath]
ako bi sabirali kosinuse onda nista ne bi dobili:
[dispmath]\frac{\sqrt 3}{2}+\left(-\frac{\sqrt 3}{2}\right)+\left(-\frac{\sqrt 3}{2}\right)+\frac{\sqrt 3}{2}[/dispmath]
[dispmath]\frac{\sqrt 3}{2}-\frac{\sqrt 3}{2}-\frac{\sqrt 3}{2}+\frac{\sqrt 3}{2}=0[/dispmath]
Jel ok sad?
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 115 puta
Pohvaljen: 103 puta

• +1

Postod maxaa » Subota, 15. Jun 2013, 22:55

Sad je ok, hvala puno.
Albert Einstein
Korisnikov avatar
maxaa  OFFLINE

Postod Daniel » Subota, 15. Jun 2013, 23:06

maxaa je napisao:Uvideo sam gresku, najmanje pozitivno resenje mi je [inlmath]\frac{\pi}{6}[/inlmath] a ne [inlmath]\frac{\pi}{2}[/inlmath]
Moze delete teme, moze i da ostane ako nekom zareba (Odluku prepustam administratorima) :)

Ništa ne smeta, nek stoji, upravo što ti kažeš, može nekom da zatreba. ;)

Nego, nešto me tu žulja oko teksta zadatka.
Da li zadatak zaista glasi „Traži se zbir najmanjeg pozitivnog i najmanjeg negativnog rešenja jednačine“ :?:
Ako tako piše, onda bi mogao s punim pravom da kažeš da je zbir jednak [inlmath]-\infty[/inlmath] i ne bi imali pravo da ti taj odgovor ne priznaju. Zbog periodičnosti, i pozitivnih i negativnih rešenja ima beskonačno mnogo, a najmanje negativno rešenje bi bilo [inlmath]-\infty[/inlmath], pa kad se sabere s najmanjim pozitivnim rešenjem, a to je [inlmath]\frac{\pi}{6}[/inlmath], zbir je opet [inlmath]-\infty[/inlmath]. ;)
Ako se misli na negativno rešenje koje je najbliže nuli, onda se mora reći ili najveće negativno rešenje, ili po apsolutnoj vrednosti najmanje negativno rešenje.

I nije mi još jasno zbog čega si u svom postupku, na samom kraju, sabirao kvadrate rešenja, da li možda u originalnom tekstu piše da se traži zbir kvadrata tih rešenja?

A što se tiče ovog poslednjeg zadatka, upravo ovo što ti je forza napisao – nemoj mešati same uglove i kosinuse uglova. Znači, [inlmath]0[/inlmath] i [inlmath]2\pi[/inlmath] nije isto: [inlmath]0[/inlmath] je [inlmath]0[/inlmath], a [inlmath]2\pi[/inlmath] je [inlmath]2\pi[/inlmath]. :)
[inlmath]\cos 0[/inlmath] jeste isto što i [inlmath]\cos 2\pi[/inlmath], ali to je već druga stvar...
U zadatku je dato da ugao pripada intervalu između [inlmath]0[/inlmath] i [inlmath]2\pi[/inlmath], prema tome, rešenje koje te buni (koje si mogao napisati i kao [inlmath]-\frac{\pi}{6}+2k\pi[/inlmath] i kao [inlmath]\frac{11\pi}{6}+2k\pi[/inlmath] – svejedno je potpuno(, ne sme se svesti na rešenje [inlmath]-\frac{\pi}{6}[/inlmath], jer ono ne bi pripadalo zadatom intervalu, već bi se smelo svesti samo na rešenje [inlmath]\frac{11\pi}{6}[/inlmath], jer ono jeste između [inlmath]0[/inlmath] i [inlmath]2\pi[/inlmath].
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

• +1

Postod maxaa » Subota, 15. Jun 2013, 23:21

Da li zadatak zaista glasi „Traži se zbir najmanjeg pozitivnog i najmanjeg negativnog rešenja jednačine“

Moja greska, u tekstu zadatka se trazi zbir najmanjeg pozitivnog i najveceg negativnog. :D

I nije mi još jasno zbog čega si u svom postupku, na samom kraju, sabirao kvadrate rešenja, da li možda u originalnom tekstu piše da se traži zbir kvadrata tih rešenja?

Upravo tako, u zadatku se trazi zbir kvadrata tih resenja. Ne zamerite, bilo je sve na slikama ali sam ih obrisao nesto kasnije zeleci da zadatak prestavim preko latex programa, pa je tako i doslo do tih propusta i gresaka.
Albert Einstein
Korisnikov avatar
maxaa  OFFLINE

Postod Jovana95 » Četvrtak, 15. Maj 2014, 21:49

Meni treba pomoć oko ovog zadatka:

Zbir najmanjeg pozitivnog i najvećeg negativnog rešenja jednačine:
[dispmath]\sin 2x+\sin^4\left(\frac{x}{2}\right)=\cos^4\left(\frac{x}{2}\right)[/dispmath]
Rešenje je [inlmath]-\frac{\pi}{3}[/inlmath]

Rešavanjem ove jednačine dolazim do [inlmath]\sin x=\frac{1}{2}[/inlmath] ali nzm sta dalje i da li je to dobro uopste :)..
Hvala unapred :)

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sledeća

Povratak na TRIGONOMETRIJA