Trigonometrijska jednacina – Zbirka zadataka za prijemni za Masinski fakultet 2021. godina
Dobro vece svima,
Naisao sam na jedan problem pri radjenju zbirke prijemnih zadataka za Masinski fakultet.
On glasi: [inlmath]\sin^3x\cos x-\sin x\cos^3x=\frac{1}{8}[/inlmath]. Koliko resenja ima ova jednacina u intervalu [inlmath]\left[0,2\pi\right)[/inlmath]?
Odgovor: [inlmath]8[/inlmath] resenja
Moj nacin razmisljanja i pokusaj:
[dispmath]\sin^3x\cos x-\sin x\cos^3x=\frac{1}{8}\\
\sin x\cos x\left(\sin^2x-\cos^2x\right)=\frac{1}{8}\\
-8\sin x\cos x\left(\cos^2x-\sin^2x\right)=1\\
-8\sin x\cos x\cos2x=1\\
-4\sin2x\cos2x=1\\
-2\sin4x=1\\
\sin4x=-\frac{1}{2}[/dispmath] Ovo je bila neka moja ideja, ali vidim da mi i ne daje bas trazeni odgovor.
Nov sam na ovom forumu pa jos ne mogu da razumem kako svoj postupak rada da napravim da se razlikuje od ostalog teksta i kako da napisem Pi. Nadam se da sam ispostovao sva pravila foruma.
Hvala unapred za pomoc!
Zisti1912
Naisao sam na jedan problem pri radjenju zbirke prijemnih zadataka za Masinski fakultet.
On glasi: [inlmath]\sin^3x\cos x-\sin x\cos^3x=\frac{1}{8}[/inlmath]. Koliko resenja ima ova jednacina u intervalu [inlmath]\left[0,2\pi\right)[/inlmath]?
Odgovor: [inlmath]8[/inlmath] resenja
Moj nacin razmisljanja i pokusaj:
[dispmath]\sin^3x\cos x-\sin x\cos^3x=\frac{1}{8}\\
\sin x\cos x\left(\sin^2x-\cos^2x\right)=\frac{1}{8}\\
-8\sin x\cos x\left(\cos^2x-\sin^2x\right)=1\\
-8\sin x\cos x\cos2x=1\\
-4\sin2x\cos2x=1\\
-2\sin4x=1\\
\sin4x=-\frac{1}{2}[/dispmath] Ovo je bila neka moja ideja, ali vidim da mi i ne daje bas trazeni odgovor.
Nov sam na ovom forumu pa jos ne mogu da razumem kako svoj postupak rada da napravim da se razlikuje od ostalog teksta i kako da napisem Pi. Nadam se da sam ispostovao sva pravila foruma.
Hvala unapred za pomoc!
Zisti1912