Trigonometrijska jednacina

Poslato:
Petak, 13. Maj 2022, 13:23
od Vermez
Pozdrav, imam problema oko resavanja ovog zadatka:
- Koliko ima resenja jednacina [inlmath]\cos x+\sin3x=2[/inlmath] u intervalu [inlmath][0,\pi)[/inlmath]?
- Ja sam prvo pomislio da sve podelim sa [inlmath]2[/inlmath] kako bi dobio adicionu formulu za [inlmath]\sin[/inlmath] ali odmah sam video da to ne mogu da uradim jer nemam [inlmath]\sqrt3[/inlmath].
- Da li neko zna neki drugi pristup?
- Takodje resenje glasi da jednacina ima 2 resenja.
Re: Trigonometrijska jednacina

Poslato:
Petak, 13. Maj 2022, 14:11
od Daniel
Iskoristi činjenicu da ni sinus ni kosinus ne mogu biti veći od jedinice.
I, ne dobije se da postoje dva rešenja, već se dobije da ne postoje rešenja.

Poslato:
Petak, 13. Maj 2022, 17:39
od Vermez
To sto se tice sinusa i kosinusa znam, ali u resenjima pise da ima 2 resenja.
Verovatno je stamparska greska..

Poslato:
Petak, 13. Maj 2022, 18:08
od Daniel
Nije ni prva ni poslednja. Toliko je očigledno da jednačina ne može imati rešenja, jer može biti zadovoljena jedino ako je istovremeno i [inlmath]\cos x=1[/inlmath] i [inlmath]\sin3x=1[/inlmath]. Ako je [inlmath]\cos x=1[/inlmath] znači da u obzir dolaze jedino vrednosti [inlmath]x=2k\pi[/inlmath], a ako to uvrstimo u [inlmath]\sin3x[/inlmath] dobijemo [inlmath]\sin6k\pi[/inlmath], što znači da sinus tada mora biti jednak nuli. Znači, nemoguće je da i sinus i kosinus budu jedinice, a samim tim ni da jednačina bude zadovoljena.
Sme li se znati odakle je ovaj zadatak?

Poslato:
Petak, 13. Maj 2022, 18:21
od Vermez
- Da naravno, zadatak je iz zbirke za Masinski fakultet.
- Takodje sada sam ga uradio tako da umesto 3 pise [inlmath]\sqrt3[/inlmath] i zaista se dobije da jednacina ima 2 resenja.

Poslato:
Petak, 13. Maj 2022, 19:36
od Daniel
Vermez je napisao:- Takodje sada sam ga uradio tako da umesto 3 pise [inlmath]\sqrt3[/inlmath] i zaista se dobije da jednacina ima 2 resenja.
Ni jednačina [inlmath]\cos x+\sin\sqrt3x=2[/inlmath] nema rešenja.
A ako si eventualno mislio na jednačinu [inlmath]\cos x+\sqrt3\sin3x=2[/inlmath] ili na jednačinu [inlmath]\sqrt3\cos x+\sin3x=2[/inlmath] (mada nisi tako napisao) – onda da, bilo koja od te dve jednačine ima dva rešenja na [inlmath][0,\pi)[/inlmath].

Poslato:
Petak, 13. Maj 2022, 20:25
od Vermez
Ja se izvinjavam pogresno sam napisao zadatak on glasi: [inlmath]\cos x+3\sin x=2[/inlmath].

Poslato:
Petak, 13. Maj 2022, 20:58
od Daniel

Poslato:
Petak, 13. Maj 2022, 23:20
od Vermez
Izvinjavam se ponovo ali i dalje ne znam kako se radi.

Poslato:
Subota, 14. Maj 2022, 11:12
od Daniel
Pošto se traži samo broj rešenja, a ne i koja su to rešenja, može se uraditi grafički.
Skiciraj grafike funkcija [inlmath]f(x)=3\sin x[/inlmath] i [inlmath]g(x)=2-\cos x[/inlmath] a zatim uoči koliko imaju presečnih tačaka na intervalu [inlmath][0,\pi)[/inlmath].

Poslato:
Subota, 14. Maj 2022, 16:28
od Vermez
Hvala vam na pomoci