Odrediti oblast vrednosti trigonometrijske funkcije

PostPoslato: Subota, 17. Jun 2023, 11:13
od nikolajovanovicc
Zadatak glasi: Odredi oblast vrednosti funkcije [inlmath]y=\text{tg }x+\text{ctg }x[/inlmath]. Započeo sam ga ovako:
[dispmath]y=\text{tg }x+\text{ctg }x=\frac{\sin x}{\cos x}+\frac{\cos x}{\sin x}=\frac{\sin^2x+\cos^2x}{\sin x\cos x}=\frac{2}{\sin 2x}[/dispmath] Onda sam posmatrao na kom intervalu je ograničena sinusna funkcija:
[inlmath]\sin2x\in[-1,1][/inlmath] te iz toga sledi:
[inlmath]\frac{1}{\sin2x}\in[-1,1][/inlmath] i onda:
[inlmath]\frac{2}{\sin2x}\in[-2,2][/inlmath].
Onda bi trebalo da je oblast vrednosti funkcije: [inlmath]y\in[-2,2][/inlmath] ali to nije tačno...

Gde sam pogrešio i ako bi neko mogao da mi objasni kako se rade ovakvi tipovi zadataka, jer način na koji ja radim očigledno ne radi. :indiffer:

Da napomenem da je ovo zadatak iz svojstva realnih funkcija, tj još nismo radili izvode itd...

Re: Odrediti oblast vrednosti trigonometrijske funkcije

PostPoslato: Subota, 17. Jun 2023, 11:40
od Fare
Pogrešan je zaključak:
[inlmath]\sin2x\in[-1,1]\Rightarrow\frac{1}{\sin2x}\in[-1,1][/inlmath]

Ako je [inlmath]0\lt a\le 1[/inlmath] onda je [inlmath]\frac{1}{a}\in\left[1,+\infty \right)[/inlmath]. Mislim da ćeš sada znati završiti zadatak, jer ostalo zaključivanje ti je ispravno.

PostPoslato: Subota, 17. Jun 2023, 12:13
od nikolajovanovicc
delimično te razumem, onda bi sledilo da je oblast vrednosti funkcije [inlmath]y\in[2,+\infty)[/inlmath]. Medjutim pojavljuje se rešenje [inlmath]y\in(-\infty,-2][/inlmath]. Kako smo došli do tog rešenja. Ako bi mogao da mi pojasniš?

PostPoslato: Subota, 17. Jun 2023, 12:37
od Fare
Ako je [inlmath]-1\le a<0[/inlmath] onda [inlmath]\frac{1}{a}\in\left(-\infty,-1\right][/inlmath]. Dakle, ako je [inlmath]-1\le a\le1[/inlmath] onda [inlmath]\frac{1}{a}\in\left(-\infty,-1\right]\cup\left[1,+\infty\right)[/inlmath].

PostPoslato: Subota, 17. Jun 2023, 12:47
od nikolajovanovicc
Hvala puno!