Odrediti oblast vrednosti trigonometrijske funkcije
Zadatak glasi: Odredi oblast vrednosti funkcije [inlmath]y=\text{tg }x+\text{ctg }x[/inlmath]. Započeo sam ga ovako:
[dispmath]y=\text{tg }x+\text{ctg }x=\frac{\sin x}{\cos x}+\frac{\cos x}{\sin x}=\frac{\sin^2x+\cos^2x}{\sin x\cos x}=\frac{2}{\sin 2x}[/dispmath] Onda sam posmatrao na kom intervalu je ograničena sinusna funkcija:
Gde sam pogrešio i ako bi neko mogao da mi objasni kako se rade ovakvi tipovi zadataka, jer način na koji ja radim očigledno ne radi.
Da napomenem da je ovo zadatak iz svojstva realnih funkcija, tj još nismo radili izvode itd...
[dispmath]y=\text{tg }x+\text{ctg }x=\frac{\sin x}{\cos x}+\frac{\cos x}{\sin x}=\frac{\sin^2x+\cos^2x}{\sin x\cos x}=\frac{2}{\sin 2x}[/dispmath] Onda sam posmatrao na kom intervalu je ograničena sinusna funkcija:
[inlmath]\sin2x\in[-1,1][/inlmath] te iz toga sledi:
[inlmath]\frac{1}{\sin2x}\in[-1,1][/inlmath] i onda:
[inlmath]\frac{2}{\sin2x}\in[-2,2][/inlmath].
Onda bi trebalo da je oblast vrednosti funkcije: [inlmath]y\in[-2,2][/inlmath] ali to nije tačno...[inlmath]\frac{1}{\sin2x}\in[-1,1][/inlmath] i onda:
[inlmath]\frac{2}{\sin2x}\in[-2,2][/inlmath].
Gde sam pogrešio i ako bi neko mogao da mi objasni kako se rade ovakvi tipovi zadataka, jer način na koji ja radim očigledno ne radi.

Da napomenem da je ovo zadatak iz svojstva realnih funkcija, tj još nismo radili izvode itd...