Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI KOMBINATORIKA

Rasporedjivanje n osoba oko okruglog stola

[inlmath]{n\choose k}=\frac{n!}{\left(n-k\right)!k!}[/inlmath]

Re: Rasporedjivanje n osoba oko okruglog stola

Postod Gamma » Četvrtak, 23. April 2015, 22:50

Nisam ni postavio zadatak samo sam tražio objašnjene za ovo. Ovo je potpun tekst zadatka, ništa nisam izoastavio sigurno. A podrazumjeva da se kružnica proizvoljno rotira.
Zadatak:
Na koliko načina može šest osoba sjesti za okrugli sto?
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Postod Daniel » Petak, 24. April 2015, 02:23

desideri je napisao:Odlično, @Ilija :thumbup:
Ne slušaš moderatora, @Ilija :thumbdown:
Da li ja rekoh: još tri posta?

:lol:
Nadam se da će Ilija ovo shvatiti kao što sam shvatio i ja – kao šalu. :D

Što se zadatka tiče, vrlo sličan smo imali ovde. Tu sam dao neko objašnjenje – nadam se, Gamma, da je to, a i ono što ti je Ilija napisao, odgovor na tvoje pitanje.

Možete pogledati i ovu temu, nešto je komplikovaniji zadatak (ne mnogo), ali ima sličnosti s ovim.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod desideri » Petak, 24. April 2015, 10:55

Daniel je napisao:Nadam se da će Ilija ovo shvatiti kao što sam shvatio i ja – kao šalu.

Naravno da sam se šalio. :D Izvinjavam se ako je šala ispala gruba. :(
E, ali sa ovim se ne šalim: Rezon sa rotiranjem je ok, ali ne samo za kružnicu već za bilo koju zatvorenu konturu. To bi značilo da je isto kod stola bilo kakvog oblika, to jest [inlmath](n-1)![/inlmath] A ako imamo [inlmath]n[/inlmath] osoba i [inlmath]n[/inlmath] stolica, onda mora biti [inlmath]n![/inlmath] za sto bilo kakvog oblika. U tome je suština i zato sam i pitao da li osobe sede ili stoje.
Radi se o rasporedu [inlmath]n[/inlmath] elemenata na [inlmath]n[/inlmath] pozicija u ovom prvom slučaju (jedna osoba – jedna stolica) i rasporedu [inlmath]n[/inlmath] elemenata bez fiksirane pozicije u drugom slučaju. Zato je, po mom mišljenju, neprecizna postavka zadatka "rasporediti [inlmath]n[/inlmath] osoba oko okruglog stola".
E sad, ako neko misli da je to tako jer okrugli sto nema predsedavajućeg, ja pitam a gde je to predsedavajući kod bilo kakvog stola, zar to nije stvar dogovora?
Svejedno, zadatak je baš lagan, a mi kako smo krenuli, došli bismo sve do kralja Artura :D . (Nadam se da je ova šala ok).
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

• +2

Postod Ilija » Petak, 24. April 2015, 11:52

Daniel je napisao:Nadam se da će Ilija ovo shvatiti kao što sam shvatio i ja – kao šalu. :D

desideri je napisao:Naravno da sam se šalio. :D Izvinjavam se ako je šala ispala gruba. :(

:nono:

:lol: Salim se, naravno da sam to shvatio kao salu.
The difference between stupidity and genius is that genius has its limits. — Albert Einstein
Korisnikov avatar
Ilija  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 172 puta
Pohvaljen: 452 puta

Prethodna

Povratak na KOMBINATORIKA