Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI KOMBINATORIKA

Formiranje brojeva – varijacije

[inlmath]{n\choose k}=\frac{n!}{\left(n-k\right)!k!}[/inlmath]

Formiranje brojeva – varijacije

Postod MartinaJuric » Nedelja, 21. Maj 2017, 22:19

Koliko se brojeva između [inlmath]3000[/inlmath] i [inlmath]6000[/inlmath] može napisati od cifara skupa [inlmath]A=\left\{0,1,2,3,4,5,6,7\right\}[/inlmath]?

Ja sam išla ovom logikom: Treba mi četvorocifren broj, na prvom mestu mogu biti samo [inlmath]3[/inlmath], [inlmath]4[/inlmath] ili [inlmath]5[/inlmath] znači 3 moguće cifre, a na ostala tri mesta se može naći svih 8 cifara. [inlmath]3\cdot8\cdot8\cdot8=1536[/inlmath]. To bi bilo ako se cifre u broju mogu ponavljati. Ne znam da li je moj rezultat tačan, ali moje pitanje je - da li može neko da mi objasni kako da uradim zadatak koristeći formulu za varijacije? Jer ovo moje je logički, ali ne mogu tako napisati na testu, već preko formule.
Poslednji put menjao Corba248 dana Nedelja, 21. Maj 2017, 23:13, izmenjena 2 puta
Razlog: Dodavanje LaTex-a

Zahvalio se: 70 puta
Pohvaljen: 3 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Formiranje brojeva – varijacije

Postod miletrans » Nedelja, 21. Maj 2017, 23:03

Pre nego što ti odgovorim, jedan komentar za koji bih nekog od iskusnijih zamolio da prokomentariše i da ga potvrdi ili opovrgne. U zadatku se traže brojevi "između [inlmath]3000[/inlmath] i [inlmath]6000[/inlmath]". To bi trebalo da znači da je prvi broj koji zadovoljava naše uslove [inlmath]3001[/inlmath]. To bi dalje značilo da od ukupnog broja koji si izračunala treba da oduzmeš [inlmath]1[/inlmath] pošto tvoje rešenje obuhvata broj [inlmath]3000[/inlmath]. Ipak, preporučio bih ti da o ovome pitaš svog profesora matematike.

Što se tiče rada preko formule, jasno je da na prvom mestu može da dođe jedna od tri cifre ([inlmath]3[/inlmath], [inlmath]4[/inlmath] ili [inlmath]5[/inlmath]). Za drugo, treće i četvrto mesto imaš skup od osam elemenata od kojih treba da izabereš tri i koji mogu da se ponavljaju. Dakle, imamo varijacije sa ponavljanjem kod kojih je [inlmath]n=8[/inlmath], a [inlmath]k=3[/inlmath]. Broj varijacija sa ponavljanjem se računa po formuli [inlmath]n^k[/inlmath], odnosno u tvom slučaju [inlmath]8^3[/inlmath]. Ova formula (kao i mnogo toga iz kombinatorike) imaš vrlo lepo, detaljno i razumljivo objašnjeno ovde. Sada ove varijacije "ukrstiš" sa tri moguće cifre na prvom mestu, i dobiješ rešenje. Vidiš da je isto kao i ono koje si ti dobila. Naravno, opet stoji onaj komentar o eventualnom smanjenju broja rešenja za [inlmath]1[/inlmath].
Globalni moderator

Zahvalio se: 56 puta
Pohvaljen: 696 puta

Re: Formiranje brojeva – varijacije

Postod Corba248 » Nedelja, 21. Maj 2017, 23:14

Dodao sam ti LaTex. Ne znam što ga ne upotrebi kao u prethodnim postovima. :?:

Ja bih rekao da se konačan broj mora smanjiti za [inlmath]1[/inlmath], ali ako se profesor ne slaže, onda ga povećati za [inlmath]1[/inlmath] jer bi se onda istom logikom i [inlmath]6000[/inlmath] nalazio "između [inlmath]3000[/inlmath] i [inlmath]6000[/inlmath]".
Ne znam zašto ne bi smela tako da napišeš na testu uz obrazloženje, naravno.
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 37 puta
Pohvaljen: 352 puta

Povratak na KOMBINATORIKA