Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI KOMBINATORIKA

Brojevi manji od 100 000

[inlmath]{n\choose k}=\frac{n!}{\left(n-k\right)!k!}[/inlmath]

Brojevi manji od 100 000

Postod MartinaJuric » Ponedeljak, 22. Maj 2017, 09:36

Koliko se brojeva manjih od [inlmath]100\:000[/inlmath] može napisati od cifara skupa [inlmath]A=\{0,1,2,3,4,5\}[/inlmath] ako se cifre u brojevima ne mogu ponavljati?

Znači dolaze u obzir petocifreni, četvorocifreni, trocifreni, dvocifreni i jednocifreni brojevi.
Ovako sam radila, samo neka mi neko odgovori da li je tačno:
[dispmath]5\cdot V_5^4+5\cdot V_5^3+5\cdot V_5^2+5\cdot V_5^1+V_6^1=5\cdot5\cdot4\cdot3\cdot2+5\cdot5\cdot4\cdot3+5\cdot5\cdot4+5\cdot5+6=1031[/dispmath]

Zahvalio se: 70 puta
Pohvaljen: 3 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Brojevi manji od 100 000

Postod miletrans » Ponedeljak, 22. Maj 2017, 09:52

U principu je tačno. Mada, sad ću ja "k'o Švaba tralala". Da li je [inlmath]0[/inlmath] sama za sebe broj? Ako jeste, onda je tvoje rešenje tačno. Ako nije, onda na kraju imaš [inlmath]+5[/inlmath] umesto [inlmath]+6[/inlmath] pošto imaš pet (a ne šest) mogućnosti za jednocifrene brojeve.
Globalni moderator

Zahvalio se: 56 puta
Pohvaljen: 696 puta

Povratak na KOMBINATORIKA