Uspeo sam nešto da izguglam. Prilikom popunjavanja sportske prognoze, za svaki od susreta treba upisati jednu od moguće tri vrednosti, u zavisnosti od toga da li se kladi na pobedu domaćina (tada se upisuje [inlmath]1[/inlmath]), da li se kladi na pobedu gosta (upisuje se [inlmath]2[/inlmath]) ili se kladi na nerešen rezultat (upisuje se [inlmath]0[/inlmath]). E sad, pošto u svakoj koloni ima ukupno [inlmath]12[/inlmath] susreta a svaki od njih može imati jednu od [inlmath]3[/inlmath] vrednosti, ukupan broj načina na koji se kolona može popuniti predstavlja broj varijacija od [inlmath]3[/inlmath] elementa [inlmath]12.[/inlmath] klase s ponavljanjem, tj. [inlmath]\overline V_3^{12}=3^{12}[/inlmath], kako i piše u rešenju. Znači, ako popunimo toliko tiketa, svaki od njih na drugačiji način, time smo obuhvatili sve moguče načine popunjavanja tiketa i jedan od tih tiketa (i samo jedan) doneće svih [inlmath]12[/inlmath] pogodaka.
Ako na tiketu ima [inlmath]14[/inlmath] susreta, onda je, analogno, rešenje [inlmath]\overline V_3^{14}=3^{14}[/inlmath].
Malo mi je čudno da uz taj zadatak nije dato i objašnjenje kako se igra sportska prognoza, jer očigledno da ima dosta nas koji to ne znamo (ili koji nismo znali), a nije u redu da zbog toga ne bude priznat zadatak iz matematike. Ali, u svakom slučaju, sad sam bogatiji za znanje u vezi sa sportskom prognozom.