Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI KOMBINATORIKA

Tiket sportske prognoze – varijacije s ponavljanjem

[inlmath]{n\choose k}=\frac{n!}{\left(n-k\right)!k!}[/inlmath]

Tiket sportske prognoze – varijacije s ponavljanjem

Postod Nemke94 » Ponedeljak, 21. April 2014, 18:35

Zadatak glasi :
Na tiketu sportske prognoze ima [inlmath]12[/inlmath] susreta. Koliko popunjenih kolona obezbeđuje [inlmath]12[/inlmath] tačnih pogodaka?
Imam rešenje zadatka ali mi nije jasan postupak kako se došlo do tog broja.

Sličan zadatak tome je(razlika je samo u broju) :
Na tiketu sportske prognoze ima [inlmath]14[/inlmath] susreta. Koliko popunjenih kolona obezbeđuje [inlmath]14[/inlmath] tačnih pogodaka?
Nemke94  OFFLINE

Zahvalio se: 9 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Tiket sportske prognoze – varijacije s ponavljanjem

Postod Daniel » Ponedeljak, 21. April 2014, 18:56

Iskreno, nisam nikad igrao sportsku prognozu, pa ne znam ni kako to tačno „funkcioniše“. :) Ali bih možda nešto i mogao da pomognem ako bi napisao taj postupak (ako ga imaš), ili deo postupka koji ti nije jasan...
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Nemke94 » Utorak, 22. April 2014, 12:59

Postupak ide ovako:
[dispmath]V_3^{12}=3^{12}=531441[/dispmath]
Uzima se da je [inlmath]n=3\;k=12[/inlmath] i po formuli [inlmath]n^k[/inlmath] dobijamo ovako resenje, e sada meni nije jasno odakle ova trojka. Ako se ja dobro secam na tiketu se moze odigrati [inlmath]15[/inlmath] ili [inlmath]16[/inlmath] utakmica, nisam siguran, recimo da je [inlmath]15[/inlmath] (veoma je moguce da to zavisi i od kladionice u kojoj se igra).
Nemke94  OFFLINE

Postod Milovan » Utorak, 22. April 2014, 13:24

Sećam se ovog zadatka iz Venove zbirke za prvi razred. :) Ne znam kako je funkcionisala sportska prognoza, nemam ni najblažu predstavu, najmanji je problem rešiti zadatak (čak i bez ovih varijacija) ako bismo znali kako. Ne uspeh ništa ni na netu da nađem. Možda se Daniel ipak snađe iz priloženog rešenja, sve što ja o ovome znam je da se Dimitrije Pantić mnogo nervirao zbog te prognoze u "Tesnoj koži". :D
Korisnikov avatar
Milovan  OFFLINE

Zahvalio se: 356 puta
Pohvaljen: 704 puta

Postod Daniel » Utorak, 22. April 2014, 14:27

Milovan je napisao:sve što ja o ovome znam je da se Dimitrije Pantić mnogo nervirao zbog te prognoze u "Tesnoj koži". :D

Haha, pazi kad je i meni tačno to bila prva asocijacija kad sam pročitao ovaj zadatak. :lol:
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

• +1

Postod Daniel » Utorak, 22. April 2014, 21:43

Uspeo sam nešto da izguglam. Prilikom popunjavanja sportske prognoze, za svaki od susreta treba upisati jednu od moguće tri vrednosti, u zavisnosti od toga da li se kladi na pobedu domaćina (tada se upisuje [inlmath]1[/inlmath]), da li se kladi na pobedu gosta (upisuje se [inlmath]2[/inlmath]) ili se kladi na nerešen rezultat (upisuje se [inlmath]0[/inlmath]). E sad, pošto u svakoj koloni ima ukupno [inlmath]12[/inlmath] susreta a svaki od njih može imati jednu od [inlmath]3[/inlmath] vrednosti, ukupan broj načina na koji se kolona može popuniti predstavlja broj varijacija od [inlmath]3[/inlmath] elementa [inlmath]12.[/inlmath] klase s ponavljanjem, tj. [inlmath]\overline V_3^{12}=3^{12}[/inlmath], kako i piše u rešenju. Znači, ako popunimo toliko tiketa, svaki od njih na drugačiji način, time smo obuhvatili sve moguče načine popunjavanja tiketa i jedan od tih tiketa (i samo jedan) doneće svih [inlmath]12[/inlmath] pogodaka.

Ako na tiketu ima [inlmath]14[/inlmath] susreta, onda je, analogno, rešenje [inlmath]\overline V_3^{14}=3^{14}[/inlmath].

Malo mi je čudno da uz taj zadatak nije dato i objašnjenje kako se igra sportska prognoza, jer očigledno da ima dosta nas koji to ne znamo (ili koji nismo znali), a nije u redu da zbog toga ne bude priznat zadatak iz matematike. Ali, u svakom slučaju, sad sam bogatiji za znanje u vezi sa sportskom prognozom. :)
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

• +1

Postod Milovan » Utorak, 22. April 2014, 22:08

Zadatak je nastao kad je sportska prognoza bila aktuelna – rekoh već da je potekao iz Venea. :) Inače, ovo možeš zaključiti i bez pominjanja varijacija – svaka utakmica ima tri moguća ishoda pa je na [inlmath]12[/inlmath] utakmica ukupno moguće [inlmath]3\cdot3\cdot\dots\cdot3=3^{12}[/inlmath] ishoda. Slično i kada je na listiću [inlmath]14[/inlmath] utakmica.

Inače, u principu nije bilo teško naslutiti da je to broj ishoda, meni koji ne znam kako je tačno izgledao taj listić je prilično neodređena formulacija "koliko popunjenih kolona".
Korisnikov avatar
Milovan  OFFLINE

Zahvalio se: 356 puta
Pohvaljen: 704 puta

Postod Nemke94 » Sreda, 23. April 2014, 02:34

Iskreno mene zabrinjava to sto sam se bavio kladionicom i idalje nisam shvatio zadatak. Kada se sagleda iz drugog ugla ( i kada se vidi resenje tj objasnjenje ) postaje malo jasnije da je moguce uociti iz ove recenice sta se trazi, zato sto kada kaze "tacnih pogodaka" misli se na pogodjen rezultat ([inlmath]1,x,2[/inlmath]). Iako delim misljenje da su trebali napisati objasnjenje uz zadatak da se ljudi ne bune ( kao ja).
Hvala najlepse na opsirnom objasnjenju.
Nemke94  OFFLINE

Povratak na KOMBINATORIKA