To je sasvim OK, i to je, zapravo, način koji sam ja i pokazao (
treći post u ovoj temi). Ali, sasvim je dobar i tvoj postupak iz tvog
prethodnog posta – rezultati za prvi i za treći slučaj su ti OK, jedino što si napravio grešku pri računanju za drugi slučaj, u delu
stevan95 je napisao:A na koliko načina možemo odabrati ta dva samoglasnika? Njih možemo odabrati na [inlmath]3\cdot 2=6[/inlmath] načina.
Dva od ukupno tri samoglasnika možemo odabrati na isto onoliko načina na koliko možemo izostaviti jedan od ta tri samoglasnika.

Znači, ne na [inlmath]3\cdot 2[/inlmath], već na [inlmath]3[/inlmath] načina. Uostalom, to dobijemo i ako računamo broj kombinacija od [inlmath]3[/inlmath] elementa [inlmath]2.[/inlmath] klase, tj. [inlmath]C_3^2={3\choose 2}=3[/inlmath].
Inače, nema potrebe za ispisivanjem svih ovih slučajeva,
stevan95 je napisao:Pošto dva samoglasnika možemo rasporediti na sledeće načine: [inlmath]X_1X_2Y[/inlmath], [inlmath]X_2X_1Y[/inlmath], [inlmath]X_1YX_2[/inlmath], [inlmath]X_2YX_1[/inlmath], [inlmath]YX_2X_1[/inlmath] i [inlmath]YX_1X_2[/inlmath], to znači da automatski imamo [inlmath]6[/inlmath] mogućnosti.
sve se to vrlo lako može rešiti gotovim formulama:
[inlmath]C_3^2[/inlmath] – broj načina na koje od ukupno [inlmath]3[/inlmath] samoglasnika možemo izabrati [inlmath]2[/inlmath];
[inlmath]C_4^1[/inlmath] – broj načina na koje od ukupno [inlmath]4[/inlmath] suglasnika možemo izabrati jedan;
[inlmath]P_3[/inlmath] – i još broj permutacija tako izabrana prva [inlmath]3[/inlmath] slova.
Znači, u tom drugom slučaju prva [inlmath]3[/inlmath] slova možemo izabrati na [inlmath]C_3^2\cdot C_4^1\cdot P_3[/inlmath] načina.
I, kad se to pomnoži brojem načina na koji se mogu izabrati i preostala [inlmath]4[/inlmath] slova, dobije se ukupan broj načina za drugi slučaj:
[dispmath]C_3^2\cdot C_4^1\cdot P_3\cdot P_4=\cdots =1728[/dispmath]
što je dvaput manje od rezultata koji si ti dobio za drugi slučaj. Očekivano, budući da ti je jedina greška bila to što si za jedan činilac tog proizvoda napisao [inlmath]3\cdot 2[/inlmath] umesto [inlmath]3[/inlmath].
Znači, za drugi slučaj si dobio rezultat koji je za [inlmath]1728[/inlmath] veći od tačnog, pa ti je, logično, i konačno rešenje (zbir rezultata sva tri slučaja) za [inlmath]1728[/inlmath] bilo veće od onog rešenja koje smo mi dobili (umesto [inlmath]4464[/inlmath] bio si dobio [inlmath]6192[/inlmath]).