Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI KOMBINATORIKA

Desetocifreni brojevi s različitim ciframa, čija je poslednja cifra deljiva sa 3

[inlmath]{n\choose k}=\frac{n!}{\left(n-k\right)!k!}[/inlmath]
  • +2

Re: Desetocifreni brojevi s različitim ciframa, čija je poslednja cifra deljiva sa 3

Postod Sinisa » Nedelja, 14. Jun 2015, 14:32

Ja sam uradio zadatak na sledeci nacin:
[inlmath]4\cdot9!-3\cdot8![/inlmath] i to je rjesenje pod [inlmath]C[/inlmath] (izvuce se [inlmath]8![/inlmath] ispred zagrade i to se malo sredi...)

Prvo nadjemo permutacije prvih devet cifara ( na zadnjem mjestu mogu biti [inlmath]4[/inlmath] cifre) i oduzmemo one cifre koji pocinju sa nulom a to znaci da na zadnjem mjestu nece moci biti nula (na zadnjem mjestu mogu biti [inlmath]3[/inlmath] cifre)... inace nulu kada podjelimo sa bilo kojim br. dobije se nula, tako da je ona djeljiva i sa [inlmath]3[/inlmath]
Sinisa  OFFLINE

Zahvalio se: 74 puta
Pohvaljen: 399 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Desetocifreni brojevi s različitim ciframa, čija je poslednja cifra deljiva sa 3

Postod desideri » Nedelja, 14. Jun 2015, 14:34

e to, bravo, kaže da je poslednja cifra deljiva sa tri. To unosi zabunu.
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

Postod desideri » Nedelja, 14. Jun 2015, 14:37

sada sam video i Sinisin odgovor.
Ako je nula deljiva sa tri, onda imamo tačan odgovor.
Korisnikov avatar

• +1

Postod Sinisa » Nedelja, 14. Jun 2015, 14:41

Nedavno smo radili zadatak gdje smo nulu posmatrali kao paran br. , znaci da je djeljiva i sa [inlmath]3[/inlmath]
Sinisa  OFFLINE

Zahvalio se: 74 puta
Pohvaljen: 399 puta

• +1

Postod Gamma » Nedelja, 14. Jun 2015, 14:58

Evo to je ta tema. Za nulu sam siguran 100%.
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

Postod Daniel » Nedelja, 14. Jun 2015, 15:25

@bbrasnjo, uz dobrodošlicu na forum, :) skrenuo bih ti pažnju i na, preglednosti radi, obavezno korišćenje Latexa na ovom forumu (a koje nalaže tačka 13. Pravilnika). Nije težak, a kompletno uputstvo imaš ovde. Korigovao sam ti post, sad je lepši i čitljiviji. ;)

Što se zadatka tiče, može da se radi na još jedan način – razmatramo dva slučaja:

[inlmath]I[/inlmath] slučaj: prva cifra nije deljiva sa [inlmath]3[/inlmath]

Na prvo mesto može doći neka od cifara [inlmath]\left\{1,2,4,5,7,8\right\}[/inlmath] (u ovom slučaju ne moramo voditi računa o nuli na prvom mestu, jer se ona, pošto je deljiva sa [inlmath]3[/inlmath], po uslovu ovog slučaja ionako ne može naći na prvom mestu). Ukupno [inlmath]6[/inlmath] mogućnosti. Na poslednje mesto može doći neka od [inlmath]4[/inlmath] cifre deljive sa [inlmath]3[/inlmath] (nejedna od njih nije iskorišćena za prvo mesto). Na preostala mesta raspodeljujemo preostalih [inlmath]8[/inlmath] cifara ([inlmath]8![/inlmath] mogućnosti raspoređivanja).
Ukupno, [inlmath]6\cdot8!\cdot4[/inlmath].

[inlmath]II[/inlmath] slučaj: prva cifra je deljiva sa [inlmath]3[/inlmath]
Na prvo mesto može doći neka od cifara [inlmath]\left\{3,6,9\right\}[/inlmath]. Ukupno [inlmath]3[/inlmath] mogućnosti. Na poslednje mesto može doći neka od preostale [inlmath]3[/inlmath] cifre deljive sa [inlmath]3[/inlmath] (jedna je već iskorišćena za prvo mesto). Na preostala mesta raspodeljujemo preostalih [inlmath]8[/inlmath] cifara ([inlmath]8![/inlmath] mogućnosti raspoređivanja).
Ukupno, [inlmath]3\cdot8!\cdot3[/inlmath]

Saberemo brojeve mogućnosti ova dva slučaja,
[dispmath]6\cdot8!\cdot4+3\cdot8!\cdot3=\left(24+9\right)8!=\enclose{box}{33\cdot8!}[/dispmath]
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

• +1

Postod desideri » Nedelja, 14. Jun 2015, 17:41

Da dopunim i svoj način. (Pošto je nula deljiva sa svačim. To je meni bezveze, al' ajde slažem se:) .
Fiksiram na poslednje mesto [inlmath]3,6,9[/inlmath].
Kô što rekoh, to je [inlmath]24\cdot8![/inlmath]
Dodam fiksiranje nule na poslednje mesto:
[dispmath]24\cdot8!+9!=24\cdot8!+9\cdot8!=33\cdot8![/dispmath]
Ovo je po meni najjednostavnije i najjasnije.
Korisnikov avatar

Postod bobanex » Nedelja, 14. Jun 2015, 17:48

To sam i ja kazao :)
bobanex  OFFLINE
BANOVAN

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 505 puta

Postod bobanex » Nedelja, 14. Jun 2015, 17:49

bobanex je napisao:Ako je poslednja cifra [inlmath]3[/inlmath], [inlmath]6[/inlmath] ili [inlmath]9[/inlmath] onda je broj kombinacija [inlmath]3\cdot8\cdot8![/inlmath] ali ako je poslednja cifra [inlmath]0[/inlmath] broj kombinacija je [inlmath]9\cdot8![/inlmath]
bobanex  OFFLINE
BANOVAN

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 505 puta

Postod desideri » Nedelja, 14. Jun 2015, 17:53

Da, to je to.
Korisnikov avatar

PrethodnaSledeća

Povratak na KOMBINATORIKA