Koliko ima četvorocifrenih brojeva koji se u brojnom sistemu sa osnovom [inlmath]10[/inlmath] zapisuju pomoću najviše dve cifre?
Rešenje iz zbirke glasi:
Četvorocifrenih brojeva koji se zapisuju jednom cifrom ima [inlmath]9[/inlmath]. Ako se broj zapisuje pomoću dve cifre, onda prvu cifru s leva možemo da izaberemo na [inlmath]9[/inlmath] načina. Od ostalih [inlmath]9[/inlmath] cifara treba izabrati jednu i zapisati na jedno, dva ili sva tri preostala mesta. Dakle, za ta tri mesta ima [inlmath]9\cdot (3+3+1)[/inlmath] načina, a različitih četvorocifrenih brojeva zapisanih pomoću dve različite cifre ima ukupno [inlmath]9\cdot 9\cdot 7[/inlmath], odnosno [inlmath]567[/inlmath]. Prema tome, traženih brojeva ima [inlmath]9+567[/inlmath], odnosno [inlmath]576[/inlmath].
Nejasni deo rešenja sam naglasio crvenom bojom. Na prvom mestu možemo staviti jednu od devet cifara, na drugo ponovo tako (pošto može nula), ali šta sad sedmica radi tu?
Takođe ne kapiram šta se dogodilo sa onim [inlmath]9\cdot (3+3+1)[/inlmath] na kraju.
Imam osećaj da ni taj deo, za koji kažem da je nestao, nisam ukapirao kako treba, pa mi ni ostatak nije jasan.
Matematika za prijemni ispit na tehničkim i prirodno matematičkim fakultetima (Jovanov, Đorić, Lazović)