Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ KOMBINATORIKA

Formiranje grupe od oficira, podoficira i vojnika

[inlmath]{n\choose k}=\frac{n!}{\left(n-k\right)!k!}[/inlmath]

Formiranje grupe od oficira, podoficira i vojnika

Postod jovica » Četvrtak, 05. Jun 2014, 09:07

Od [inlmath]5[/inlmath] oficira, [inlmath]4[/inlmath] podoficira i [inlmath]10[/inlmath] vojnika treba formirati grupu od [inlmath]4[/inlmath] osobe u kojoj će biti bar po jedan oficir i podoficir. Na koliko načina je moguće to učiniti.
Ja sam zadatak resavao tako sto sam pomnozio [inlmath]5\cdot 4\cdot[/inlmath] kombinacije od [inlmath]17[/inlmath] elemenata druge klase.
tj ja sam prvo video na koliko nacina mogu da se rasporede po jedan oficir i podoficir, onda sam ta dva člana oduzeo od ukupnog broja elemenata - [inlmath]5+4+10-2=17[/inlmath] i uradio kombinacije od tih [inlmath]17[/inlmath] elemenata kako bih popunio dva prazna mesta.
Medjutim to nije bio dobar postupak. :(

Resenja koje je dato glasi:
Moguće sastave grupe prikažimo pomoću skupova (jer redosled nije bitan):
[inlmath]\{O,O,O,P\},\:\{O,O,P,P\},\:\{O,P,P,P\},\:\{O,P,V,V\},\:\{O,P,P,V\},\:\{O,O,P,V\},[/inlmath]
gdje [inlmath]O[/inlmath] označava oficira, [inlmath]P[/inlmath] podoficira, i [inlmath]V[/inlmath] vojnika.
Od [inlmath]5[/inlmath] oficira možemo izabrati [inlmath]3[/inlmath] oficira na [inlmath]10[/inlmath] načina.
Četvrti član grupe mora biti podoficir, za čiji izbor imamo [inlmath]4[/inlmath] mogućnosti.
Svakom izboru [inlmath]3[/inlmath] oficira od [inlmath]5[/inlmath] oficira odgovaraju [inlmath]4[/inlmath] izbora podoficira pa za ovu kombinaciju imamo [inlmath]10\cdot 4=40[/inlmath] moguća načina formiranja grupe. Slično rasuđivanje primjenjuje se i u ostalim slučajevima. Ukupan broj traženih načina je:

[inlmath]40\;\;60\;\;20\;\;900\;\;300\;\;400\qquad 1720[/inlmath].
meni je sad taj postupak jasan i logican koji se navodi u resenju ali mi nije jasno, gde je greška u mom proračunu :wtf:
jovica  OFFLINE

Zahvalio se: 44 puta
Pohvaljen: 1 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Formiranje grupe od oficira, podoficira i vojnika

Postod Daniel » Četvrtak, 05. Jun 2014, 10:40

Obeležimo različite oficire sa [inlmath]O_1,O_2,\ldots,O_5[/inlmath], različite podoficire sa [inlmath]P_1,P_2,\ldots,P_4[/inlmath], a različite vojnike sa [inlmath]V_1,V_2,\ldots,V_{10}[/inlmath].
Radeći na način na koji si radio, ti razmatraš slučajeve:
[inlmath]O_1P_1\cdots\\
O_1P_1\cdots\\
\cdots\\
O_1P_4\cdots\\
O_2P_1\cdots\\
O_2P_2\cdots\\
\cdots\\
O_2P_4\cdots\\
\cdots\\
O_5P_4\cdots[/inlmath]
Međutim, u [inlmath]O_1P_1\cdots[/inlmath], uključen ti je i npr. slučaj [inlmath]O_1P_1O_2V_3V_5[/inlmath], a isti taj slučaj ti je uključen i u [inlmath]O_2P_1\cdots[/inlmath]. Naravno, to je samo jedan od takvih udvojenih slučajeva, a imaš i slučajeva koje si, primenom ovakvog postupka, računao i više od dva puta. Zbog toga si kao rezultat dobio veći broj načina od stvarnih.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod jovica » Četvrtak, 05. Jun 2014, 11:10

ahm, hvala, ja sam mislio da sam se oslobodio tog ponavljanja kada sam uradio kombinacije od [inlmath]17[/inlmath] a ne [inlmath]19[/inlmath] elemenata :( , ugl kod takvih zadataka, kada se rasporedjuje uglavnom bi trebao na taj nacin da prvo odredim pod skupove pa onda pojedinacno racunam?
jovica  OFFLINE

Zahvalio se: 44 puta
Pohvaljen: 1 puta

• +2

Postod Daniel » Četvrtak, 05. Jun 2014, 19:13

To zavisi od konkretnog zadatka. U ovom zadatku je zgodnije bilo odrediti podskupove (piše se sastavljeno!) jer ih nije bilo puno, pa onda za svaki od njih računati. U nekom drugom zadatku bi, opet, bila zgodnija neka druga metoda. Bilo je dosta sličnih zadataka u okviru rubrike Kombinatorika, pogotovo u skorije vreme, pa ti preporučujem da ih malo pregledaš.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Povratak na KOMBINATORIKA