Zbir binomnih koeficijenata na neparnim mestima
Suma binomnih koeficijenata članova na neparnim mestima u razlaganju binoma [dispmath]\left(a\cdot\sqrt[5]{\frac{a}{3}}-\frac{b}{\sqrt[7]a^3}\right)^n[/dispmath] jednaka je [inlmath]2048[/inlmath]. Odrediti član koji sadrži [inlmath]a^3[/inlmath]. (Zadatak br.5 u "Matematika za prijemni ispit na tehničkim i prirodno-matematičkim fakultetima", str.130)
Ja mislim da taj zbir izgleda ovako:
[inlmath]1+{n\choose 2}+{n\choose 4}+\cdots +{n\choose n}[/inlmath] (ako je [inlmath]n[/inlmath] paran broj), ako je [inlmath]n[/inlmath] neparan isto to, samo poslednji će valjda biti [inlmath]n\choose{n-1}[/inlmath]. Ali dalje ne znam, razmišljao sam da upotrebim sumu geometrijskog reda, ali to je samo moje nagađanje (ne mogu odrediti [inlmath]q[/inlmath]).
Ja mislim da taj zbir izgleda ovako:
[inlmath]1+{n\choose 2}+{n\choose 4}+\cdots +{n\choose n}[/inlmath] (ako je [inlmath]n[/inlmath] paran broj), ako je [inlmath]n[/inlmath] neparan isto to, samo poslednji će valjda biti [inlmath]n\choose{n-1}[/inlmath]. Ali dalje ne znam, razmišljao sam da upotrebim sumu geometrijskog reda, ali to je samo moje nagađanje (ne mogu odrediti [inlmath]q[/inlmath]).