Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI KOMBINATORIKA

Kolači u poslastičarnici

[inlmath]{n\choose k}=\frac{n!}{\left(n-k\right)!k!}[/inlmath]

Kolači u poslastičarnici

Postod milosacimovicmld » Ponedeljak, 30. Jun 2014, 11:37

U poslastičarnici se prodaju četiri vrste kolača: krempite, šampite, torte i baklave. Na koliko načina je moguće kupiti [inlmath]7[/inlmath] kolača?

Prva stvar koju sam uočio jeste da je potrebno da ima [inlmath]7[/inlmath] pojedinačnih parčića od svakog kolača(kako bi mogle da se kupe npr. samo baklave ili samo torte). Takodje mislim da redosled nije bitan. Rešenje piše da [inlmath]\frac{10!}{3!\cdot 7!}[/inlmath] je ali me buni zato što mi izgleda da su ovo permutacije sa ponavljanjem kada bi trebalo da budu kombinacije jer redosled nije bitan. Kako vi mislite da treba gledati na ovaj zadatak?

Zahvalio se: 44 puta
Pohvaljen: 6 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Kolači u poslastičarnici

Postod Daniel » Ponedeljak, 30. Jun 2014, 13:46

Izraz u rešenju liči na permutacije s ponavljanjem, ali to su, zapravo, kombinacije s ponavljanjem, upravo zbog toga što, kako si i sam primetio, redosled nije bitan. Formula za kombinacije s ponavljanjem od [inlmath]n[/inlmath] elemenata [inlmath]k[/inlmath]-te klase glasi [inlmath]\overline C_n^k={n+k-1\choose k}[/inlmath], a pošto je ovde [inlmath]n=4[/inlmath] (broj elemenata) i [inlmath]k=7[/inlmath] (broj odabira), rešenje će biti [inlmath]4+7-1\choose 7[/inlmath] što, kad se sredi, daje taj oblik koji piše u rešenju.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Re: Kolači u poslastičarnici

Postod milosacimovicmld » Ponedeljak, 30. Jun 2014, 16:07

Hvala puno, Daniele! Stvarno cenim to sto ste izdvojili vreme da mi ovo objasnite. Sada razumem.

Zahvalio se: 44 puta
Pohvaljen: 6 puta

Povratak na KOMBINATORIKA