Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ KOMBINATORIKA

Dirichletovo načelo

[inlmath]{n\choose k}=\frac{n!}{\left(n-k\right)!k!}[/inlmath]

Dirichletovo načelo

Postod ela » Petak, 14. Novembar 2014, 12:34

Jel moze pomoc oko ovog zadatka...
Zadatak glasi ovako:
Nekoliko kružnih lukova je obojano plavom bojom. Zbroj duljina plavih lukova je manji od polovine opsega kruga. Dokažite da postoji promjer kruga čije krajnje točke nisu obojane plavom bojom.

Kako sad da oznacim sto su mi "kutije" a sto "predmeti". znam da nekako preko slabe forme to mogu dokazati ali ne pada mi bas na pamet kako. mozda i grjesim, mozda se preko jake forme mora dokazati. Dirichlet mi nije jaca strana :crazy:
ela  OFFLINE

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Dirichletovo načelo

Postod ubavic » Petak, 14. Novembar 2014, 13:21

U ovom slučaju "kutije" su dve naspramne tačke na kružnici, dok su "predmeti" plave tačke. Ključna stvar je da je zbir dužina(duljina) plavih lukova manji od dužine polovine obima(opsega) kruga. Pokušaj sam, pa ako i dalje nije jasno napisaćemo kompletno objašnjenje...
ubavic  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 388 puta
Pohvaljen: 648 puta

Povratak na KOMBINATORIKA