Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI KOMBINATORIKA

Student polaze 4 ispita u 8 dana

[inlmath]{n\choose k}=\frac{n!}{\left(n-k\right)!k!}[/inlmath]

Student polaze 4 ispita u 8 dana

Postod maxaa » Utorak, 14. Jul 2015, 14:32

Student treba da polaze [inlmath]4[/inlmath] ispita u [inlmath]8[/inlmath] dana. Na koliko nacina to moze da ucini ako se zna da poslednji ispit polaze [inlmath]8[/inlmath] dana?

Da li se ovako radi zadatak?
[dispmath]1+{7\choose3}\cdot6+{3\choose2}\cdot8\cdot7[/dispmath]
Ako je ovo tacno, moze li malo pojasnjenje?
Obrazovanje, to je ono, što ostane, nakon što osoba zaboravi sve, što je naučila u školi.
Albert Einstein
Korisnikov avatar
maxaa  OFFLINE

Zahvalio se: 98 puta
Pohvaljen: 20 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Student polaze 4 ispita u 8 dana

Postod Daniel » Utorak, 14. Jul 2015, 15:33

Da li kraj poslednje rečenice, umesto
maxaa je napisao:ako se zna da poslednji ispit polaze [inlmath]8[/inlmath] dana?

treba da glasi „ako se zna da poslednji ispit polaze [inlmath]8.[/inlmath] dana?“

I, da li je naglašeno da student ne može tokom jednog dana imati više od jednog ispita? Ili je i takav slučaj moguć?

Molio bih za precizan tekst zadatka.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod maxaa » Utorak, 14. Jul 2015, 15:45

Ovako stoji u tekstu zadatka sa ispita (ni manje ni vise).
Jedino ako oni nisu pogresili u stampi, a deluje da jesu, posto je nelogicno da jedan ispit sprema [inlmath]8[/inlmath] dana, a to mu je rok za [inlmath]4[/inlmath] ispita. Verovatno je greska.
Nema dodatnih uslova u tekstu, za to da li ne moze polagati jednog dana vise ispita.
Obrazovanje, to je ono, što ostane, nakon što osoba zaboravi sve, što je naučila u školi.
Albert Einstein
Korisnikov avatar
maxaa  OFFLINE

Postod Daniel » Utorak, 14. Jul 2015, 16:25

Bzvz. Onda zaista možemo samo da nagađamo.
Da li je ovo rešenje koje si priložio zvanično dato kao rešenje tog zadatka, ili je to rešenje do kog si ti došao?
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod maxaa » Utorak, 14. Jul 2015, 16:29

To je moj pokusaj resenja zadatka.
Albert Einstein
Korisnikov avatar
maxaa  OFFLINE

• +2

Postod Daniel » Utorak, 14. Jul 2015, 17:31

Teško da ti mi možemo pojasniti način na koji si ti radio zadatak. :)
Ako ti ne umeš da objasniš način na koji si radio, mi onda umemo još manje. :)

Ali, ja bih ga (pod pretpostavkom da treba da piše redni broj [inlmath]8.[/inlmath] i da svakog dana može biti najviše jedan ispit) radio ovako: pošto znamo da je poslednji ispit poslednjeg dana, posmatramo na koliko načina je moguće preostala [inlmath]3[/inlmath] ispita rasporediti na preostalih [inlmath]7[/inlmath] dana. To znači, na koliko načina možemo od tih [inlmath]7[/inlmath] dana odabrati ona [inlmath]3[/inlmath] dana tokom kojih će se održati neki od ispita. Naravno, kombinacije bez ponavljanja od [inlmath]7[/inlmath] elemenata [inlmath]3.[/inlmath] klase, [inlmath]7\choose3[/inlmath].
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

• +1

Postod desideri » Utorak, 14. Jul 2015, 20:05

Daniel je napisao:Ali, ja bih ga (pod pretpostavkom da treba da piše redni broj [inlmath]8.[/inlmath])

Ovo je sasvim jasno, nema ispita koji se polaže [inlmath]8[/inlmath] dana, bar ja za takav ne znam. Zadatak je besmislen u suprotnom, ne zbog ustaljenog načina polaganja na bilo kom fakultetu, ne to, već zbog kontinualizacije. Bilo bi beskonačno mnogo načina.

Daniel je napisao:i da svakog dana može biti najviše jedan ispit

Ovo je diskutabilno. Mislim da je pretpostavka gruba. Može dnevno da položi koliko god ispita od ukupno, sa fiksiranjem osmog dana. Da preciziram: može prvog dana da položi tri ispita ili prvog dana jedan a drugog dva itd. sve do mogućnosti da osmog dana položi sva četiri. Time se, uostalom, čuva diskretizacija, koja je u samoj suštini zadatka. Po navedenoj pretpostavci, zadatak je smešno lak, ako je tako.
Naći ću zadatak, mislim da sam ga video davno, nego gde beše :think1:
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

• +1

Postod Daniel » Utorak, 14. Jul 2015, 20:22

U međuvremenu mi pade na pamet... Da li treba obraćati pažnju i na to koji se predmet polaže kog dana, ili se ne razmatra razlika između samih ispita?
To jest, da li bi, recimo, slučaj
    2. dan – matematika
    5. dan – fizika
    6. dan – hemija
    8. dan – biologija
i slučaj
    2. dan – hemija
    5. dan – biologija
    6. dan – matematika
    8. dan – fizika
bila dva različita slučaja, ili bi sve to bio jedan isti slučaj, u kojem student polaže ispite drugog, petog, šestog i osmog dana?

Mnogo je toga u ovom zadatku nedorečeno... :think1:
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod maxaa » Utorak, 14. Jul 2015, 21:33

Bas nije preciziran. S obzirom da je pitanje za ispit na Singidunumu, sumnjam da je nesto kompleksnije od najjednostavnije moguce pretpostavke, mada to nam nista ne znaci za zadatak, samo pretpostavka.
Albert Einstein
Korisnikov avatar
maxaa  OFFLINE

Povratak na KOMBINATORIKA