Formiranje brojeva – varijacije

PostPoslato: Nedelja, 21. Maj 2017, 22:19
od MartinaJuric
Koliko se brojeva između [inlmath]3000[/inlmath] i [inlmath]6000[/inlmath] može napisati od cifara skupa [inlmath]A=\left\{0,1,2,3,4,5,6,7\right\}[/inlmath]?

Ja sam išla ovom logikom: Treba mi četvorocifren broj, na prvom mestu mogu biti samo [inlmath]3[/inlmath], [inlmath]4[/inlmath] ili [inlmath]5[/inlmath] znači 3 moguće cifre, a na ostala tri mesta se može naći svih 8 cifara. [inlmath]3\cdot8\cdot8\cdot8=1536[/inlmath]. To bi bilo ako se cifre u broju mogu ponavljati. Ne znam da li je moj rezultat tačan, ali moje pitanje je - da li može neko da mi objasni kako da uradim zadatak koristeći formulu za varijacije? Jer ovo moje je logički, ali ne mogu tako napisati na testu, već preko formule.

Re: Formiranje brojeva – varijacije

PostPoslato: Nedelja, 21. Maj 2017, 23:03
od miletrans
Pre nego što ti odgovorim, jedan komentar za koji bih nekog od iskusnijih zamolio da prokomentariše i da ga potvrdi ili opovrgne. U zadatku se traže brojevi "između [inlmath]3000[/inlmath] i [inlmath]6000[/inlmath]". To bi trebalo da znači da je prvi broj koji zadovoljava naše uslove [inlmath]3001[/inlmath]. To bi dalje značilo da od ukupnog broja koji si izračunala treba da oduzmeš [inlmath]1[/inlmath] pošto tvoje rešenje obuhvata broj [inlmath]3000[/inlmath]. Ipak, preporučio bih ti da o ovome pitaš svog profesora matematike.

Što se tiče rada preko formule, jasno je da na prvom mestu može da dođe jedna od tri cifre ([inlmath]3[/inlmath], [inlmath]4[/inlmath] ili [inlmath]5[/inlmath]). Za drugo, treće i četvrto mesto imaš skup od osam elemenata od kojih treba da izabereš tri i koji mogu da se ponavljaju. Dakle, imamo varijacije sa ponavljanjem kod kojih je [inlmath]n=8[/inlmath], a [inlmath]k=3[/inlmath]. Broj varijacija sa ponavljanjem se računa po formuli [inlmath]n^k[/inlmath], odnosno u tvom slučaju [inlmath]8^3[/inlmath]. Ova formula (kao i mnogo toga iz kombinatorike) imaš vrlo lepo, detaljno i razumljivo objašnjeno ovde. Sada ove varijacije "ukrstiš" sa tri moguće cifre na prvom mestu, i dobiješ rešenje. Vidiš da je isto kao i ono koje si ti dobila. Naravno, opet stoji onaj komentar o eventualnom smanjenju broja rešenja za [inlmath]1[/inlmath].

Re: Formiranje brojeva – varijacije

PostPoslato: Nedelja, 21. Maj 2017, 23:14
od Corba248
Dodao sam ti LaTex. Ne znam što ga ne upotrebi kao u prethodnim postovima. :?:

Ja bih rekao da se konačan broj mora smanjiti za [inlmath]1[/inlmath], ali ako se profesor ne slaže, onda ga povećati za [inlmath]1[/inlmath] jer bi se onda istom logikom i [inlmath]6000[/inlmath] nalazio "između [inlmath]3000[/inlmath] i [inlmath]6000[/inlmath]".
Ne znam zašto ne bi smela tako da napišeš na testu uz obrazloženje, naravno.