Desetocifreni brojevi deljivi sa 5 – drugi probni prijemni FON 2019.

PostPoslato: Subota, 22. Jun 2019, 00:59
od kaca10
Drugi probni prijemni ispit FON – 20. jun 2019.
20. zadatak

Broj svih desetocifrenih brojeva deljivih sa [inlmath]5[/inlmath] koji u zapisu sadrže tačno dve cifre [inlmath]0[/inlmath] i sadrže osam različitih cifara među kojima nije cifra [inlmath]1[/inlmath], jednak je:
[inlmath]A)\;64\cdot7!;\quad[/inlmath] [inlmath]B)\;92\cdot7!;\quad[/inlmath] [inlmath]C)\;92\cdot8!;\quad[/inlmath] [inlmath]D)\;82\cdot7!;\quad[/inlmath] [inlmath]E)\;60\cdot8!;\qquad[/inlmath] [inlmath]N)\;\text{Ne znam.}[/inlmath]

Krenula sam da razmatram slučaj kada je [inlmath]5[/inlmath] na kraju, i dobila da imam takvih
[dispmath]49\cdot7![/dispmath] a nakon toga slučaj kada je [inlmath]0[/inlmath] na poslednjem mestu a na prvom ne sme stajati. Dobila sam
[dispmath]64\cdot7![/dispmath] međutim kada saberem ova dva broja ne dobijam rešenje pod [inlmath]B[/inlmath]. Da li postoji neki drugi način za ovo? Čini mi se da mi pristup nije dobar ali ne pada mi ništa drugo na pamet.

Re: Desetocifreni brojevi deljivi sa 5 – drugi probni prijemni FON 2019.

PostPoslato: Subota, 22. Jun 2019, 01:21
od Daniel
Dobar ti je pristup. Tačno si odredila broj slučajeva kada je [inlmath]0[/inlmath] na poslednjem mestu, ali negde imaš grešku u određivanju broja slučajeva kada je [inlmath]5[/inlmath] na poslednjem mestu.

PostPoslato: Subota, 22. Jun 2019, 01:23
od kaca10
Hvala, bar nešto da znam. :) Probaću opet.

PostPoslato: Subota, 22. Jun 2019, 01:52
od kaca10
Ovako mi izgledaju crtice:

[inlmath]1.[/inlmath] mesto - [inlmath]7[/inlmath] cifri ([inlmath]2,3,4,6,7,8,9[/inlmath] jer ne sme nula na početku)
[inlmath]2.[/inlmath] mesto - [inlmath]8[/inlmath] cifri([inlmath]2[/inlmath] nule i još [inlmath]6[/inlmath] neiskorišćenih brojeva)
[inlmath]3.[/inlmath] mesto - [inlmath]7[/inlmath] cifri
[inlmath]4.[/inlmath] mesto - [inlmath]6[/inlmath]
[inlmath]5.[/inlmath] - [inlmath]5[/inlmath]
[inlmath]6.[/inlmath] - [inlmath]4[/inlmath]
[inlmath]7.[/inlmath] - [inlmath]3[/inlmath]
[inlmath]8.[/inlmath] - [inlmath]2[/inlmath]
[inlmath]9.[/inlmath] - [inlmath]1[/inlmath]
[inlmath]10.[/inlmath] - [inlmath]1[/inlmath] cifra ([inlmath]5[/inlmath])
[dispmath]7\cdot8\cdot7![/dispmath]

Edit: Našla sam broj kombinacija koliko puta nule mogu da se jave na [inlmath]8[/inlmath] mesta što je
[dispmath]{8\choose2}=28[/dispmath] i to se množi sa ostalih [inlmath]7![/inlmath] cifara (bez [inlmath]0,1,5[/inlmath]) i sledi:
[dispmath]28\cdot7!+64\cdot7!=92\cdot7![/dispmath]
Nadam se da je ovo dobar način :D

PostPoslato: Subota, 22. Jun 2019, 02:11
od Daniel
Da, to je dobar način. Može i onako kako si prvobitno krenula, s tim da taj rezultat ([inlmath]7\cdot8\cdot7![/inlmath]) još podeliš sa [inlmath]2[/inlmath]. Zašto sa [inlmath]2[/inlmath] – zato što si, radeći na taj način, dobila dvaput veći rezultat od stvarnog, budući da si jednu i drugu nulu tretirala kao različite cifre, tako da si svaki od desetocifrenih brojeva u kojima se pojavljuju dve nule računala dva puta.

PostPoslato: Subota, 22. Jun 2019, 02:14
od kaca10
Mislim da je s kombinacijama mnogo jasnije jer čak i kad se nacrtaju crtice, prva će biti rezervisana za neku od [inlmath]7[/inlmath] cifara, sledećih [inlmath]8[/inlmath] će popuniti [inlmath]2[/inlmath] nule što nam dalje ostavlja [inlmath]6[/inlmath] mesta (i [inlmath]6[/inlmath] cifara jer je [inlmath]1[/inlmath] uzeta za prvo mesto pa je zato to faktorijel na kraju) za cifre koje nisu nule, a poslednja je rezervisana za peticu. Nadam se da će i ostalima značiti. :D

PostPoslato: Četvrtak, 25. Jun 2020, 02:40
od iYzee17
Dobro veče, dobri ljudi! :mhm:

Imam jedno pitanje vezano za ovaj zadatak, jer evo već pola sata se trudim da protumačim rešenje koje su skovali Daniel i Kaća, i baš mi nikako ne ide.

Da li se u ovom zadatku misli da traženi brojevi imaju tačno dve nule i pored njih [inlmath]8[/inlmath] različitih cifara među kojima nije jedinica, ili se misli da sveukupno imaju [inlmath]8[/inlmath] različitih cifara?

Hvala vam unapred! :yes: :yes: :yes:

PostPoslato: Četvrtak, 25. Jun 2020, 18:21
od Daniel
Pozdrav! :)
Misli se na ovo prvo – dakle, da brojevi imaju tačno dve nule i, pored njih, još [inlmath]8[/inlmath] različitih cifara od kojih nijedna nije ni nula ni jedinica.

Dakle, jedan primer takvog broja bio bi [inlmath]3298074065[/inlmath].

PostPoslato: Četvrtak, 25. Jun 2020, 18:37
od iYzee17
Hvala mnogo, poštovani Daniele!

Hteo sam da se pojedem, jer radim zadatak u drugom slučaju i nikako da dobijem ono što se traži.

Još jedan veliki pozdrav! :D